10 ponturi pentru poze reusite

10 ponturi pentru poze reusite

Zilele trecute am fost la o intalnire prietenoasa, pentru a afla ponturi pentru poze reusite! Invitatul de onoare a fost fotograful Tiberiu Arsene.

Subiectul – unul si bun: CUM SA FACEM FOTOGRAFII REUSITE. De mare interes, ca altfel nu i-ar fi fost usor lui Tiberiu sa tina piept unei sali pline de bloggerite de parenting ce nu s-au mai vazut de mult…si care mai tot timpul avem ceva de comentat, adaugat, intrebat ;).

Scurt, am adunat aici principalele 10 ponturi prinse din prezentarea lui Tiberiu, pentru a avea poze reusite:

  1. LUMINA e cel mai important aliat al fotografului!

    Orice poza arata mult mai bine daca este luminoasa, iar asta se traduce printr-o poza facuta in lumina favorabila. Evident, sfatul principal este sa facem cat mai multe poze afara, cu lumina naturala. Daca vreti sa surprindeti cadre unice, intervalele cele mai indicate sunt dimineata sau dupa amiaza, spre apus.
    Cat despre oamenii care apar in poze, trebuie sa fie cu privirea spre soare, spre lumina. Sfatul este valabil si pentru pozele de interior, unde cei care sunt in cadru e de dorit sa stea cat mai aproape de o fereastra, cu ochii spre lumina, spre geam.

  2. Atentie la incadrare si la regula treimilor!

    N-ati auzit pana acum de regula treimilor? Nici eu nu auzisem!
    Este una din regulile majore in fotografie si presupune ca inainte de a fotografia propriu-zis un subiect, sa iti imaginezi cum ar arata compozitia trasand 2 linii verticale si 2 orizontale, astfel incat fotografia sa fie impartita in 3 sectiuni egale, atat pe verticala, cat si pe orizontala. Intersectiile acestor linii se numesc puncte de forta si s-a demonstrat ca plasarea subiectului pe unul dintre aceste puncte atrage cel mai mult privirea, creand impresia de dinamism.

  3. Formatul pozei trebuie ales in functie de ceea ce vrem sa surprindem! 

    Formatul de fotografie orizontal/ landscape este cel mai folosit, dar nu e singurul!
    Exista subiecte si cadre care cer mai degraba o poza verticala/portrait. De ex. turnul unei biserici sau chiar o poza portret, in care vrem sa evitam un cadru orizontal prea aglomerat.

  4. Folositi zoom-ul pentru pozele facute de la distanta mica.

    Da, este important sa fim cat mai aproape de subiect, de cei care apar in poze. Dar ca sa evitam deformarea, e de preferat sa folosim zoom-ul, cam 25 – 30%, mai ales cand fotografiem oameni. 
    Cat despre copii, pozele trebuie facute de la inaltimea lor, pentru un efect cat mai natural si pentru a surprinde scene de viata reala.

  1. Portretele reusite nu inseamna sa te uiti in camera!

    Mai degraba sa surprinzi momente si sa transmit emotii, asta e ideea ce trebuie retinuta. Subiectul din poza poate sa priveasca in alta parte, iar fotograful sa surprinda instantanee.
    Iarasi, este foarte importanta directia luminii. Intr-o zi cu soare, cel care apare in poze trebuie sa fie astfel pozitionat incat lumina sa-i vina pe fata din lateral.

  2. Evitati folosirea blitului!

    Cel mai bine este sa incercam sa facem poze la lumina naturala, in aer liber. Nu e tocmai un pont pentru poze reusite, dar e de retinut!
    Blitul, mai ales pentru fotografii amatori, nu face decat sa surprinda fix subiectul, desprins din cadru.Mai pe scurt…blitul strica fotografiile, nu surprinde atmosfera, asa cum este surprinsa in lumina potrivita, iar efectul nu este nici pe departe al unei poze reusite. 

  3. Mare atentie la fundal!

    Nu de putine ori s-au vazut poze cu fundal de tot rasu’- plansu’. Sa nu existe pe fundal detalii deranjante, care sa distraga atentia. Iar aici ar trebui un capitol intreg pentru pozele facute in bai si afisate cu mare mandrie.
    Daca totusi exista detalii nereusite ce apar in cadru, e de dorit sa incercam sa obtinem un fundal sters, blurat.

  4. Aveti incredere in aparatul vostru , fie ca faceti poze cu telefonul sau camera!

    Aparatura a avansat atat de mult, incat pozele facute cu telefonul sunt super in regula si pot surprinde momente unice. Nu e nevoie sa investim in aparte profi, scumpe, in obiective si aparatura sofisticata, atata vreme cat cunoastem regulile de baza ale fotografiei.
    Pentru poze bune, telefonele sunt mai mult decat OK, doar ca noi trebuie sa invatam regulile, ca mai apoi sa le putem incalca, daca asta ne dorim.

  5. Atentie cum taiem pozele, sa nu ‘ciopartim’ personajele!

    Atentie sa nu ‘macelarim’ corpul unei persoane. Putem taia, dar o regula nescrisa spune sa nu taiem de la incheieturi (coate, genunchi). Se creaza un efect vizual cel putin ciudat…
    De asemenea, de evitat situatiile in care taiem poze fix de la degete, sau chiar de la mijlocul fetei. Putem taia de la gat, bust, corp in sus, fara a parea atat de ciudat.

  6. Nu va pozati singuri cu un peisaj!

    Sunt clasicele poze in care nu se transmite niciun mesaj, nicio emotie, nicio idee…doar sa arati ca esti: tu la mare, tu la munte, tu cu TurnuL Eiffel, tu cu un lac etc.
    Haideti sa incercam sa transmitem ceva prin fiecare imagine. Ori peisaj, ori portret, ori momente, ori emotii, ori instantanee….dar nu clasicele si banalele imagini ce nu transmit nimic.

    Ah…si sa nu uit: faceti ordine in pozele din telefon, seara. Ar fi super sa reusiti sa pastrati o singura poza cu un anumit cadru/ moment, nu sa adunati mii de imagini in telefon, multe facute in rafala.
    In plus, setati-va  marimea pozelor pentru cee ace va intereseaza. Vreti poze atat de mari cat sa le puteti face postere pe blocuri? Daca nu, atunci nu e nevoie sa va incarcati memoria telefonului inutil cu poze foarte mari.

In rest…exersati, faceti poze bune, multe, incercati unghiuri noi, experimentati, tipariti pozele, uitati-va si cu un ochi critic, invatati regulile…si abia apoi le puteti incalca.

Spor la pozat! Sau poate aveti si voi alte sfaturi sau ponturi pentru poze reusite?

 

Surse foto: Aici, Aici, Aici, Aici, Aici 

Dacă aveți timp, poate vreți să citiți și: 

 

 

 

There are 5 comments for this article
  1. Laura at 20:17

    Util sfatul să face curat în telefon la finalul zilei :)) Asa n-as mai ajunge sa am o grămadă de foldere denumite „poze telefon” în care nu fac niciodată ordine!

    • Blog in Tandem at 23:17

      Da…inteleg perfect. Doar ca e usor de spus, greu de facut. Cel putin eu vorbesc pentru mine: imposibil sa fiu atat de ordonata!

  2. Pingback: #28 Inspirația săptămânii (4 - 10 feb 2017) | Cristina Oțel

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.