15 lectii de viata pe care copiii nu le invata la scoala

15 lectii de viata pe care copiii nu le invata la scoala

Scoala le preda copiilor nostri multe materii si multe lectii, dar rareori lectii de viata.

Scoala incearca sa-i invete cum sa aiba reusite academice, dar rareori cum sa aiba succes in viata de zi cu zi.

Scoala le spune ca-i pregateste pentru viata, dar nu pentru viata reala.

Scoala ar trebui sa-i pregateasca sa devina adulti, dar cum sa invete asta, cand habar n-au ce inseamna in realitate nici macat cuvinte precum…factura, credit, economii, CV, etica, taxe, prim ajutor?

Da, stiu ca multe se pot invata in afara peretilor unei scoli. Stiu ca e responsabilitatea noastra, ca parinti, sa-i pregatim de viata si sa le predam alte lectii decat cele academice.

Dar stau de multe ori si ma gandesc cat de putin imi foloseste ce-am invatat in scoala, cat de putin ma mai intereseaza astazi tabelul lui Mendeleev, cat mai stiu din ecuatii sau teoria invatatla fizica…si cat de mult as fi avut nevoie sa mi se predea la scoala lectii ancorate in realitatea de zi cu zi. 

Nu vorbesc aici despre lectii de pian sau cum sa mergi pe bicicleta, ci despre lectiile care-i pregatesc de viata, de viata de adult, care-i formeaza putin cate putin in adulti responsabili.

 

Am facut aici lista celor 15 lectii de viata pe care scoala nu le preda copiilor nostri:

  1.  E important sa stii sa negociezi!

Asta e o lectie pe care cu totii o tot invatam si o perfectionam – ‘Arta negocierii’. Totul se negociaza, fie ca vorbim de negocierea pretului la piata, negocierea salariului, termenii unui contract sau a unor avantaje pe care ni le dorim!

  1. Antreneaza-ti si perfectioneaza-ti abilitatile de comunicare & prezentare!

In ziua de astazi, mai mult decat oricand, copiii trebuie invatati si incurajati sa comunice deschis. Sa stie sa-si expuna ideile, sa-si sustina punctul de vedere, cu argumente logice si coerente.

Copiii din ziua de astazi au un dezavantaj clar, dat fiind ca s-au nascut intr-o lume care uita pe zi ce trece sa comunice fata in fata, ci mai degraba prin poze, mesaje, texte scurte, emailuri. In viata reala insa e nevoie de oameni care sa stie sa vorbeasca, sa transmita mesaje si emotii, sa poata sustine o prezentare in fata unui public. Avand in vedere cat de important este sa stii sa comunici, e vital sa-i incurajam pe cei mici sa-si perfectioneze abilitatile de a comunica fata in fata.

  1. Ai grija de tine cand esti online! Siguranta pe internet.

Ce informatii trebuie si ce informatii NU trebuie divulgate pe internet. Cum sa avem grija sa nu ne punem in pericol niciodata atunci cand suntem online. Ce nu trebuie sa facem, sa spunem, sa instalam…atunci cand suntem conectati la internet si la lumea exterioara.

Pe zi ce trece copiii nostri sunt mai mult expusi pericolelor din lumea digitala. E esential sa fie invatati si acasa si la scoala ca tehnologia vine cu avataje si dezavantaje si la pachet cu multe pericole si capcane.

  1. Ai grija de finantele personale!

E foarte important sa-i expunem pe copii unui mediu in care sa auda si sa invete cum sa aiba grija de ‘propriul buzunar’. Stiu ca mai nou au inceput sa apara lectii de economie in unele scoli private sau cursuri ce se pot face in timpul liber, de educatie financiara. Se invata acolo termeni de baza din contabilitate, despre tranzactii, cerere si oferta, planuri de afaceri in limbaj accesibil.
Dar nu exista cursuri care sa-i invete pe copii sa aiba grija de banii lor. Nu li se vorbeste despre valoarea banilor. Sa aiba grija in ce investesc si cum ii cheltuie. Cum sa isi plateasca ratele, dar sa ramana si cu bani de cheltuiala. Ce inseamna credit, ipoteca, rate, faliment sau succes. Cum sa nu cheltuie niciodata mai mult decat castiga.

  1. Descopera-ti pasiunea!

Se tot spune ca fiecare dintre noi se naste cu cel putin un talent. Ca fiecare trebuie sa-si descopere menirea, scopul in viata, sa-si dezvolte si sa-si antreneze talentul. Daca scoala i-ar incuraja mai mult, daca i-ar ‘impinge’ sa-si descopere pasiuni, talente…daca le-ar stimula creativitatea prin activitati practice si nu numai, probabil ca generatia de maine ar fi mult mai relaxata.

  1. Politica si legile sunt importante!

Traim intr-o Romanie libera, suntem condusi de un presedinte, avem guvern, parlament si senat. Avem  Constitutie, legi, cod penal,ministri, parlamentari, senatori, deputati, ambasadori.

Avem…de toate. Dar care-i rolul lor? Ce ar trebui sa faca, macar in teorie? Ce puteri au, ce indatoriri si ce datorie au fata de alegatori? Sunt notiuni care ar trebui explicate si predate copiiilor nostri inca de mici. Sa inteleaga ce drepturi avem si ce responsabilitate ar trebui sa aiba oamenii politici.

Sa-i asiguram  ca e important sa votam, sa ne alegem reprezentantii, sa se implice.  Daca nu-i invatam de mici sa isi cunoasca drepturile, vor ajunge adulti dezinformati, ignoranti, resemnati, dezinteresati…

  1. Cum trebuie sa te prezinti la un interviu de angajare?

In primul rand trebuie sa-i invatam ce inseamna un CV, ce informatii trebuie sa cuprinda, cum trebuie aranjate si prezentate. Care-i diferenta dintre CV si scrisoarea de prezentare? Care-i rolul fiecarui document in parte?

Apoi…cum trebuie sa te imbraci la un interviu de angajare? Ce vrei sa transmiti despre tine? Cum sa te ‘vinzi’ mai bine? Sunt lucruri de care copiii se vor lovi in viata reala. Cat de util ar fi sa stie deja ce inseamna fiecare etapa, cat de bine le-ar prinde sa elimine emotiile necunoscutului, daca ar fi familiarizati macar in teorie cu ceea ce urmeaza….

  1. Cum sa iti stabilesti obiective, termene si prioritati?

Sunt lucruri, termeni si realitati pe care le intalnim la fiecare pas in viata noastra de adulti.

Traim intr-o lume in care totul se intampla repede, contracronometru…si totusi ne trezim de multe ori la finalul zilei ca n-am facut mai nimic, doar ne-am agitat.

E o lectie importanta ce se invata in timp…aceea ca trebuie sa avem vise, dar si obiective. Ca obiectivele trebuie atinse intr-un anumit interval sau pana la o anumita data limita. Invatam in fiecare zi ca trebuie sa ne stabilim prioritatile. Asta ar trebui invatati si copiii nostri. Sa faca alegeri, sa-si stabileasca tinte de atins si sa aiba anumite date limita. Toate astea sunt menita sa-i ajute, nu sa-i streseze. In limbaj modern se numeste ‘time management’. Altfel..ii putem spune simplu, organizare.

  1. Tehnici de supravietuire

Da, sunt lucruri esentiale. Care aparent sunt simple, dar nu sunt atat de la indemana precum credem.  Cum ar fi ca toti copiii sa stie sa ofere primul ajutor cuiva la nevoie, cum sa reactioneze cand e un cutremur sau cand izbucneste un incendiu, cum sa se ghideze intr-o padure daca se ratacesc, sa recunoasca punctele cardinale, tehnici de autoaparare…si cate si mai cate.

  1. Manierele nu se demodeaza niciodata!

Manierele, eticheta, buna educatie…nicioadata nu se demodeaza, din contra.  Te-ajuta sa faci o impresie buna, in lumea civilizata. La scoala, acasa, in familie, intre prieteni, la serviciu conteaza ce impresie facem. Conteaza cum ne purtam, cum ne prezentam, conteaza sa fim o prezenta agreabila, sa stim sa zambim, sa stim ABC-ul unei cine in oras, cum se daruiesc florile, cine intra primul in restaurant…

  1. Invata ce inseamna nutritie echilibrata!

Bolile cauzate de o alimentatie dezechilibrata sunt intalnite din ce in ce mai des. E-adevarat, principala responabilitate este a parintilor care nu stiu ei insisi cum sa aiba grija de sanatatea lor si a celor mici. Dar oare, daca in scoli s-ar preda ABC-ul unei nutritii si al unei diete echilibrate, nu s-ar rezolva multe din aceste probleme?

Daca am invata la scoala ce inseamna o piramida a alimentelor, cum sa integram in mesele noastre alimente cat mai diverse, daca am fi invatati sa alegem un fruct in defavoarea unei acadele, a unei salate de legume versus un hamburger si tot asa…probabil am reusi sa scadem riscurile de diabet, astm, obezitate.

  1. Invata sa gatesti sanatos!

Nu cred sa existe cineva in lume care sa nu aiba nevoie la un moment dat sa-si foloseasca ‘abilitatile de bucatar’. Oricum le-am spune, oricat am zambi sau am spera ca vom manca doar la restaurante…e foarte important sa stim sa gatim si mai ales sa gatim sanatos.

Nu ma refer aici la lectii sofisticate de Masterchef. Scoli de specialitate exista, dar eu vorbesc despre principiile de baza, cum sa alegem ingredientele, cum sa pastram regulile de igiena si siguranta sau cum sa stabilim un meniu echilibrat – lectii care nu strica niciunui copil. Cum sa faci cateva feluri de baza, cum se face o supa, o friptura bine pregatita si cateva feluri principale de baza.

13. Invata sa schimbi un bec si sa-ti agati un tablou pe perete!

Eu zic ca sunt lectii ancorate in realitatea de zi cu zi. Cred ca fiecare dintre noi ar trebui sa stie cateva lucruri de baza de care ne lovim in viata de zi cu zi: cum se bate un cui, care e trusa de scule indispensabila intr-o casa, cum se schimba un bec, cum se zugraveste o camera, cum se lipeste tapetul, cum functioneaza o priza, cum se pune gresie, cum se schimba un robinet….lucruri esentiale si valoroase pentru fiecare adult descurcaret.

Nu, nu zic ca trebuie sa facem toate lucrurile astea. Dar nici sa ne uitam la o surubelnita ca la un smartphone complicat sau ca ar trebui sa apelam la cineva specializat sa schimbe becuri sau sa ne agate un tablou pe perete.

  1. Cum sa schimbi o roata de rezerva?

Si aici banuiesc ca veti zambi ironic. Dar eu, ca femeie care conduc de la 20 de ani, recunosc ca inca mi se pare o aventura sa schimb o roata de rezerva…pentru ca habar n-am nici ce-mi trebuie si nici pe unde le gasesc.

Nu stiu prea bine nici teorie, iar de practica…nu mai vorbesc. Sunt mici discutii care apar in viata fiecarui sofer/ soferite: se termina uleiul, se consuma filtrele, ti se consuma bateria, nu mai ai lichid de parbriz. Nu mai zic de lectiile pe care nu ti le preda nimeni si care tare bine ne-ar prinde: cum sa conduci prudent, cum sa iti reduci consumatorii din masina, cum sa prelungesti viata unei baterii…etc.

N-ar fi super, dat fiind ca majoritatea elevilor de liceu viseaza la momentul in care-si iau permisul…sa fie invatati la scoala cateva lucruri de baza?

  1. Invata din greseli!

Sunt multe discutii pe tema asta. Sunt multe pareri, argumente, dezbateri…E bine sau nu e bine sa le punem note copiilor? E bine sa exista competitii? E bine sau nu sa participe la sporturi unde exista scor? E bine sa fie presati de note, termene, comparatii, clasamente?

Nu stiu care-i raspunsul corect sau daca exista unul. Eu stiu doar ca rolul nostru, al parintilor, este sa-i incurajam, sa le fim aproape, sa nu le scadem increderea in fortele proprii. Dar si sa-i pregatim de viata, impreuna cu toti dascalii care le sunt aproape. Adica sa-i invatam sa nu abandoneze, sa li se spuna si sa li se demonstreze constant ca din fiecare greseala se poate invata o lectie, ca fiecare este trebuie sa ne ambitioneze, sa ne motiveze si sa ne faca mai buni.

Copiii nostri trebuie sa invete sa nu se teama de esecuri, ci sa invete din ele!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.