7 idei ale Emei. Să protejăm natura!

7 idei ale Emei. Să protejăm natura!

‚Să protejăm natura!’ nu este doar o lozincă pe care trebuie să o învețe copiii noștri. Este un mod de viață, este o lecție ce se învață pas cu pas și mai ales, ce trebuie înțeleasă.

‚Să protejăm natura!’ nu trebuie să fie doar vorbe goale, ci explicații și raționamente pe care copiii noștri chiar să le priceapă. Sunt pași mici ce trebuie făcuți constant!  

E clar că dacă ei înțeleg ce rol important avem cu toții, atunci ziua de mâine poate să fie mai luminoasă. Așa de tare mă bucur când văd că Ema are fel de fel de proiecte simple, pentru vârsta ei, din care poate să învețe. Proiecte care o stimulează să citească, să priceapă, să-și pună întrebări și să caute răspunsuri, să găsescă soluții și înțelesuri, să creeze conexiuni.

Nimic nu funcționează mai bine pentru gândirea unui copil decât momentul în care el singur își creează mecanisme de gândire. De curând unul din proiectele pe care le-a avut de pregătit pentru engleză era legat de protejarea naturii.

Dar…chiar să vină cu soluții SĂ PROTEJĂM NATURA, nu doar cu vorbe.

Scurt, pe înțelesul unui copil de 9 ani ce pare că e pe drumul cel bun:

’’Eu știu că NATURA e numai una și toți trebuie să avem grijă de ea. E ca un cadou care trebuie îngrijit, pentru că altfel dispare. Cred că dacă fiecare dintre noi toți am fi un pic mai atenți, natura ar fi mai fericită!
Mie nu-mi place deloc când văd gunoaie pe jos, nici în oraș, nici în drumeții. Într-o zi am numărat pe drum de la școală până acasă 87 de mucuri de țigară, pe jos. Când am fost cu părinții mei în drumeție la Babele și la Sfinx, am văzut pe traseu sticle de plastic aruncate pe jos și ambalaje de mâncare. Eu cred că și muntele e trist când vede oamenii ăștia necivilizați!
Bunicul meu mi-a arătat în vara asta mulți copaci tăiați din pădure și nimic plantat în loc. Părea o pădure pustie. Dacă am merge cu toții să plantăm copaci, eu cred că NATURA s-ar simți mai protejată. Așa că sper ca toți copiii și părinții să învețe să aibă grijă de cadoul ăsta! ’’ Ema. 9 ani. 

 

 

Acestea sunt cele 7 idei ale Emei. Simple, dar până la urmă totul e simplu dacă ne străduim împreună:

  1. Să nu mai aruncăm hârtia. Să o ducem la maculatură!

    Să nu risipim hârtia. Să nu mai tipărim decât ceea ce ne trebuie și să reciclăm hârtia. E ca și cum am salva copaci!

  2. Să avem grijă de animale. Să le protejăm!

    Să avem grijă și de plante, dar și de animale. Sunt multe specii pe cale de dispariție, iar dacă noi nu avem grijă de ele și nu le protejăm, vor dispărea.

     
  3. Să avem grijă de păduri!

    Adică să nu mai tăiem copaci decât atunci când trebuie. Ei ne dau oxigen și noi trebuie să le mulțumim. Iar cât mai des ar trebui să plantăm copaci mici, ca să fie mereu pădurile bogate!

  4. Să economisim apa! Să consumăm cât mai puțină apă!

    Eu știu că în Africa există oameni care mor de sete. Așa că ar trebui cu toții să avem grijă să consumăm mai puțină apă. E simplu! Să facem dușuri în loc de baie, de exemplu. Iar atunci când ne spălăm pe mâini sau pe dinți, să nu lăsăm apa să curgă în continuu.

  5. Să nu aruncăm gunoaie! Nici pe stradă, nici în natură, NICĂIERI!

    E ca și cum am arunca gunoie în casa noastră. Cum nouă nu ne place, așa nu-i place nici naturii să aibă gunoie. Nici mucuri de țigară, nici resturi de mâncare, nici sticle de plastic sau ambalaje. Nimic! Le strângem și le aruncăm la gunoi.

  6. Să nu mai folosim pungi de plastic! Pentru că nu sunt biodegradabile!

    Asta am învățat de curând, pentru că nu știam. Pungile de plastic nu sunt biodegradabile. Adică ele aproape că sufocă pământul și rezistă zeci de ani până dispar. Mai bine să folosim pungi de hârtie sau din material textil. Care sunt chiar mai rezistente!

  7. Să nu risipim energie! Să nu lasam luminile aprinse! Să folosim energie solară!

    Chiar dacă acum există becuri economice, tot e bine să stingem lumina după noi. Să nu se consume ceva fără ca nimeni să fie acolo. Să nu lăsăm televizoul deschis sau aerul condiționat când nu suntem în cameră. Mai mult, cel mai util ar fi ca oamenii să-și pună panouri solare și să folosească energia de la soare.

Noi, toți copiii, TREBUIE să avem grijă de natură!

Am povestit despre cele 7 Idei al Emei pentru protejarea naturii, la invitația Danonino. Noua lor campanie, ”Învață să ai grijă de natură cu Dino!”, vine cu o colecție de 10 magneți de frigider, câte unul în fiecare pachet de brânzică.
PROFITAȚI de aceste zile, până la finalul lunii, în care puteți colecționa magneți și vă puteți completa colecția! 
Fiecare magnet include câte o lecție despre cum putem avea grijă de natură, de la a nu arunca mizerii pe jos, la a stinge luminile când nu e nevoie de ele, la avea grijă de plante și de animale. Găsiți mai multe detalii despre colecția de magneți 
aici.

There are 2 comments for this article
  1. Culea Violeta at 18:37

    Salutare! Sunt și eu un biet corcodușe cu domiciliul mai sus menționat.Traiesc de mulți in grădinița frumos amenajata de unii locatari cu suflet bun și le dau celor ce îmi sunt vecini oxigen mângâindu-le privirea cu frunzele mele verzi și sănătoase. Chiar dacă cineva nu are loc de mine și m-a reclamat la primăria sectorului 3 ca as fi un pericol pentru mașini și oameni. Nu este deloc asa, trăiesc cuminte lângă geamul apartamentului 110 (proprietarul respectiv m-a și plantat) deci nu ajung crengile mele sa atinga vreo mașina, oameni nici atât. Nu înțeleg pentru cine și pentru ce sunt un pericol de vor sa „îmi ia viata” pe care de altfel nu mi-au dat-o ei. În urma ” reclamatiei” au venit repede de la primăria sectorului 3, m-au fotografiat și au zis ca fac demersuri la primăria capitalei sa obțină avizul de mediu pentru a ma „ucide”. Am fost aparat de cineva care i-a imfruntat spunându-le ca sunt alte probleme de rezolvat in sector, nu sa își piardă timpul cu un biet copac care nu face rău nimănui ci din contra, le oxigenez „creierul” și casele. Aceasta este trista mea poveste, dacă considerați ca merit și eu sa trăiesc va rog din „sufletul meu” încă verde și vivace sa ma ajutați, nu vreau sa fiu doborât fără sa am vreo vina, nu am cum sa ma apar de furia unor „oameni” cărora nu le-am făcut nimic, nu am „avocat” , nustiu cum sa ma apar, tot ce știu este ca: VREAU SA TRĂIESC ȘI AJUTOR! SALVAȚI-MA! Mulțumesc din rădăcină, tulpina și multe frunze verzi (clorofila sănătoasă) P. S : Frate și vecin, am un tei care îmi susține moralul, ma sprijină în demersul meu, dar numai cu ajutorul vostru, oamenilor care iubesc natura, voi reuși sa îmi salvez viata ca nu sunt o amenințare nici pentru oameni și nici pentru mașini. Mulțumesc din sufletul meu de copac.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.