Muzeul Stiintelor + o Enciclopedie de Stiinta = pereche de succes

Muzeul Stiintelor + o Enciclopedie de Stiinta = pereche de succes

Mereu am crezut ca pasiunea unui copil nu poate fi ‘starnita’ decat atunci cand curiozitatea este declansata de ceva. De experiment, de emotie, de nerabdare.  Am mai scris despre asta si e clar ca cea mai de succes directie in invatamant este aceea de a pune copii in fata unor experimente care sa le demonstreze, sa le explice, sa-i faca sa inteleaga teoria arida care li se preda in manuale triste si neadaptate la realitate.

Acestea fiind spuse, e simplu de inteles ca odata ajunsi in Valencia, am avut o intalnire de zile mari cu Ciutat de les Arts i les Ciències, Orasul Artelor si Stiintelor din Valencia, un complex unic pe care nu trebuie sa il ratati.

Va spun ca atat pentru adulti, cat si pentru copii, merita o zi plina dedicata numai Orasului Artelor si Stiintelor. Pentru Ema a fost o experienta unica si memorabila.

Astazi o sa povestesc despre Muzeului Stiintelor (numit in cinstea Principelui Felipe), o cladire de 20.000 de metri patrati, construita pe trei nivele, care, privita de afara, se aseamana unui schelet de balena.

Concret – este un tur de forta al descoperirilor stiintifice: masinarii stranii ce iti prezinta, intr-o forma simplista, accesibila, notiuni fizice dintre cele mai complexe, de la refractia lumii la proprietatile sunetului, ale vantului sau planetelor.

Evident, totul este intr-un limbaj accesibil copiilor si sunt foarte multe locuri unde cei mici pot sa faca experimente fel de fel…de ex. isi pot afla cantitatea de apa din corp, au posibilitatea de a privi obiectele din jur asa cum animalele si pasarile le-ar vedea sau se pot intrece in a utiliza forta de gravitatie a diferitelor planete pentru a trimite navete spatiale spre diverse destinatii cosmice.

Da, e o experienta de neuitat pentru adulti si copii.  Surpriza noastra a fost ca la intoarcerea acasa Ema ne-a rugat sa-i luam enciclopedia ‘STIINTA’, unde sa citeasca multe din lucrurile pe care le-a vazut la Muzeul Stiintelor.

Abia acum am inteles cat de mult a insemnat pentru ea incursiunea asta in lumea stiintei si cum i s-a putut deschide apetitul sa citeasca mai mult si sa inteleaga din misterele fizicii, chimiei si biologiei…intr-o lume care pare mai prietenoasa decat aridele laboratoare la care aveam acces cu greu noi, parintii de astazi.

Recomand 100% combinatia de muzeu + enciclopedie ilustrata.  Cat despre muzee,  puteti alege Muzeul Antipa din Bucuresti sau muzee din orasele tarii, iar cand ajungeti in orice oras mare european, veti descoperi cata atentie se acorda muzeelor pentru copii.

Daca peste aceste experiente se vine cu ghiduri si enciclopedii frumos colorate, care sa-i atraga, cu informatii prezentate structurat si cu exemple, atunci chiar cred ca avem sanse sa-i facem pe copiii astia sa nu mai fuga de chimie, biologie, fizica!…

There are 2 comments for this article
  1. Cristina at 16:45

    Wow! Este impresionant muzeul! Sper sa-l vizitam si noi in curand. Desi fetita mea e ceva mai mica decat Ema (5 ani si 6 luni), tot asa procedam: vizitam muzee, apoi citim in diverse enciclopedii despre ceea ce am vazut in muzeele respective. De altfel, de fiecare data cand mergem la Biblioteca Ion Creanga trebuie sa imprumutam neaparat 2-3 enciclopedii.
    PS. Este molipsitoare veselia Emei! 🙂

    • Blog in Tandem at 16:56

      Multumim pentru mesaj, Cristina!
      Cum ziceam, eu sunt adepta metodei de invatare prin experimente si exemple + enciclopedii frumos ilustrare si bine structurate!

      Va doresc super vacanta si veselie sa fie!!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.