Oamenii sunt mai fericiți în apropierea apelor

Oamenii sunt mai fericiți în apropierea apelor

Da, da, apropierea de apă ne face mai fericiți!

Exact așa concluzionează un studiu făcut de biologul marin Wallace J. Nichols și apărut în publicații din întreaga lume, ce ne asigură că suntem mai fericiți în apropierea apelor!

Dacă și voi vă simțiți atrași de apă, de simpla panoramă a unei plaje, de o plimbare cu picioarele goale prin nisip, dacă vă place să vă petreceți timpul la înot, snorkeling, canoe, sau dacă pur și simplu vi se pare că un duș sau orice altceva care are de-a face cu apa, vă relaxează…nu vi se pare!

Legătura noastră cu apa ne poate ajuta pe toți să ne simțim mai bine, să trăim mai bine și să avem o viață mai sănătoasă și mai fericită. Cum așa?

Starea Meditativă

Se pare că simpla apropiere de apă induce o stare meditativă. Într-un un mediu natural sau în apropierea unei ape, există un grad înalt de predictibilitate. Spre deosebire de o stradă aglomerată, la o apă totul este în linii mari constant. Fundalul pe care îl vedem este destul de controlat, ceea ce permite unei părți a creierului să se relaxeze.

Povestea e foarte frumoasă! Se pare că totuși creierul nostru continuă să caute ceva care să nu se potrivească perfect în peisaj, din dorința de a interpreta corect lucrurile. Când creierul observă o perturbare cât de superficială, precum o pasăre sau o adiere de vânt, există un element surpriză și noutate, care este însoțit de o eliberare plăcută de dopamină. Asta se traduce prin efectul fericiți în aproierea apelor! 

Starea Blue Mind (Minte Albastră)

Cercetătorii îi spun  BLUE MIND (Minte Albastră), pentru a descrie această stare de pace, de liniște & calm, asociată cu apa.

Chiar și numai sunetul valurilor poate fi perceput cu un semnal trimis creierului cu mesajul RELAXEAZĂ-TE! E ca o comutare de pe programul zilnic, plin de griji, pe programul relaxat, lipsit de de stres și de problemele de zi cu zi.

Sentimentul de pierdere în văzduh

E tot un soi de eliberare, de deconectare de la ritmul alert de zi cu zi. Acestă senzație de “pierdere în văzduh“, numită de oamenii de știință, ne face mai fericiți!
Faptul că mintea noastră poate să călătorească în timp și spațiu fără limite, dar fără a rupe conexiunea cu prezentul…se traduce printr-o stare de bine, de fericire.  
În plus, creativitatea și capacitatea de concentrare sunt considerabil mărite în acest context.

Cum putem să obținem mai des această stare de bine?

Asta e vestea bună! Nu trebuie neapărat să mergem mereu la mare sau să ne găsim un refugiu lângă o apă, lucruri tot mai grele pentru cei ce stau în orașe aglomerate.

Dar putem să ne găsim activități și pasiuni ce au legătura cu apa, așa încât să beneficiem de starea asta cât mai des. Să fim fericiți în apropierea apelor! 

  • Faceți exercițiile fizice de zi cu zi în apropierea unei ape! Fie că alergăm pe malul mării sau în jurul unui lac, fie că dăm ture cu bicicleta pe malul unui râu, efectele sunt considerabil mai bune decît practicare unui sport în spațiu închis sau pe străzi aglomerate.
  • Practicați înotul. Fie la piscină, fie în apele naturale. Înotul în ape sălbatice provoacă schimbări importante în organism și ajută la menținerea sănătății
  • Mergeți în vizită la acvariu
  • Luați-vă o fântână arteziană
  • Mergeți la pescuit
  • Faceți baie sau duș cât mai des

Mai mult,  se pare că apa sărată este o sursă importantă de ioni negativi, compuși ce influențează în bine starea de sănătate a organismului.

În concluzie, asta e cel mai important: fie că suntem pe ape, în apropierea apelor sau în apă, suntem mai fericiți!

Sursa info: Experience Life

 

Dacă aveți timp, poate vreți să citiți, pe teme similare:

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.