6 lucruri pe care părinții nu trebuie să le mai facă în locul copiilor

6 lucruri pe care părinții nu trebuie să le mai facă în locul copiilor

Da, da…am face orice pentru ei. ORICE! Eu clar sunt modelul ăla de mamă, care mai degrabă face ea treaba, decât să-l pună pe copil. Și-așa, au trecut anii și tot așa trec și-acum, recunosc!  

Așa am crescut și eu…și așa am tentația să o cresc și eu pe Ema. Copilul trebuie să-și trăiască anii ăștia, nu să facă treburi în casă, nu să facă ordine sau curățenie, nu să dea cu mopul prin casă…

Noroc că mai citesc și așa mi se confirmă niște lucruri. Greșesc eu și greșim noi, toate mamele care-i cocoloșim și nu-i punem să facă mai nimic.

Astăzi am adunat 6 obiceiuri ale părinților, care fac mai mult rău decât bine, fără să ne dăm seama, în dorința de a-i ajuta.  

  1. Nu le mai gătiți fix ceea ce-și doresc!

    Vi s-a întâmplat și vouă, nu? Să pregătești o mâncare sofiticată, cu multe ingrediente sănătoase…să te dai peste cap să iasă o masă gustoasă. Vine copilul, se așează și cere șnițel. Iar tu, ca o mamă dedicată, te ridici și te-apuci de șnițel.
    Ce se-ntâmplă de fapt? Îi limitezi opțiunile, nu-l încurajezi să descopere gusturi noi și, în plus, îi încurajezi un comportament nepotrivit. Mai degrabă pregătește 2-3 opțiuni ( dintre care una să știi sigur că e pe lista de mâncăruri preferate) și oferă-i șansa să aleagă din opțiunile pe care i le dai.

  2. Nu-i mai ajutați la teme!

    …uneori au zile cu prea multe teme. Alteori sunt teme prea grele, alteori îți vezi copilul obosit și vrei să-i dai o mână de ajutor. Ba la teme, ba la proiecte, ba să desenezi o planșă în locul lui sau chiar să compui un text sau să rezolvi câteva probleme. Crezi că-l ajuți, nu?
    Greșit! Se pare că mai mult îi amăgim, atunci când le dăm o mână de ajutor. Mai degrabă să-i învățăm să-și împartă corect timpul și volumul de muncă, decât să facem noi în locul lor!
    Pe termen lung, doar așa se vor învăța cu termenele limită și chiar vor putea să învețe din propriile greșeli și experiențe!
    Sursa: Studiul făcut de Universitatea din Texas, citat de The Atlantic

  3. Nu le mai alegeți voi îmbrăcămintea!

    Fie ne grăbim, fie noi știm mai bine, nu?! Cum să lași copilul să iasă îmbrăcat din casă în costum de Batman sau rochie de prințesă? Mai bine îi alegi tu hainele! Și i le bagi direct sub nas…sau chiar îi dai o mână de ajutor la îmbrăcat, în timp ce el se uită la desene sau în tabletă.
    Greșit! Conform unui studiu făcut de Asociația Americană a Pediatrilor, lăsându-i pe copii să se îmbrace este o parte naturală a dezvoltării, tocmai pentru că le permite să „își stabilească limite de autoritate”.
    Bineînțeles, asta nu înseamnă că trebuie să transformăm diminețile în showuri, dar uneori, opțiunile și alegerile lor sunt o idee binevenită!
    …și încă ceva. Noi putem doar să le facem poze, ca să ne distrăm împreună, peste ani!

  4. Nu le mai încărcați agendele cu prea multe activități!

    Îi înscriem la balet, pian, engleză, tenis, karate, înot, la tot soiul de activități de after school , fără să le mai lăsăm timp LIBER. Timp în care să se joace, să descopere, să se plictiească…să încerce să-și găsească singuri pasiuni și înclinații! Conform unui studiu făcut de Universitatea din Colorado, prea multe activități le pot afecta funcția executivă, adică tocmai abilitatea de a-și planifica singuri timpul, de a găsi soluții și de a lua decizii.
    Așa că, oricât de greu e de crezut, uneori timpul liber face mai mult bine decât am crede.
    Ca să nu mai vorbim de binele pentru buzunarele noastre, ale părinților!

  5. Nu le mai faceți voi ordine la jucării!

    Se întâmplă zi de zi. Ei fac haos, noi ordine. ZI DE ZI!
    Ei scot toate jucăriile din cutii, le împrăștie în stilul furtună…și apoi vii tu, mama eroină…și le strângi, bodogănind în gând. Vi se pare cunoscută imaginea?
    Se pare că nu se învață să mențină ordinea în spațiul lor decât dacă îi punem să facă singuri. Ok, nu e cazul să frece podelele sau să dea cu aspiratorul. Dar e perfect în regulă să-și adune jucăriile sau cărțile în coșuri și pe rafturi.
    Doar așa își vor dezvolta simțul responsabilității…iar noi vom face rost de niște timp liber!

  6. Nu mai interveniți în disputele lor!

    Regula e simplă: atâta vreme cât nu există violențe fizice între doi copii, nu e cazul să intervenim. Evident că există certuri între prieteni, între frați…și e greu să stai pe margine, fără să intervii.
    Mai ales că uneori sunt atât de vocale, încât lucrurile par să scape de sub control.
    Dar greșim! Doar așa învață să-și rezolve singuri problemele, să argumenteze, să-și susțină ideea, să negocieze. Cum altfel, dacă noi le-am sta permanent în coastă și am face dreptate, în stilul nostru, de adulți?
    Până la urmă, doar singuri pot învăța să-și susțină punctul de vedere, cu fermitate și convingere!

Hm, parcă par mai simple lucrurile acum, dacă tăiem de pe lista cele 6 lucruri pe care le facem în locul lor, nu?

Spor vă doresc și…mai mult timp liber!

Nu uitați, pe noi ne găsiți și pe:

➠ You Tube: https://www.youtube.com/blogintandem 
➠ Instagram: https://www.instagram.com/blogintandem/
➠ Facebook: https://www.facebook.com/intandem.ro/

DACĂ AVEȚI TIMP, POATE VREȚI SĂ CITIȚI ȘI:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.