Copilăria voastră ce miros are?

Copilăria voastră ce miros are?

Vă provoc la amintiri de suflet, amintiri din copilărie!

Perioada Crăciunului e perfectă pentru momente de suflet, pentru gusturi aromate, miresme îndrăgite, momente de familie, emoții și zile de pus în ramă, nu-i așa?

Aveți și voi momente în care un miros vă declanșează o amintire?

Mie mi se-ntâmplă, recunosc! De cele mai multe ori, e vorba de amintiri duioase, care-mi mângâie parcă sufletul și-aduc un oftat nostalgic.

Mi se-ntâmplă …de exemplu…atunci când simt miros de cozonac cald, de cremă de zahăr ars, pâine coaptă pe vatră, iarbă proaspăt tunsă, turtițe făcute pe sobă, mirosul bananelor și portocalelor, pe care le mâncam doar o dată pe an, liliacul înflorit, mirosul florilor de tei din curtea bunicilor.…

Fiecare din ele îmi declanșează amintiri atât de dragi, îmi apasă parcă butonul amintirilor din curtea bunicilor, din serile în familie…

Mi se pare fascinant cum funcționează creierul. Cum undeva acolo, au locul lor, mirosurile copilăriei, ce pare că se lipesc de suflet, pe viață!

Și cum toate au o explicație, oamenii de știință au arătat si faptul că, până la vârsta de 5 ani, ne formăm cele mai puternice amintiri, legate de miros. Amintiri cu nostalgie!

De ce sunt amintirile declansate de miros?

De ce se întâmplă acest fenomen sau de ce mirosrul stârneşte amintiri?

Mirosul este strâns legat de o parte a creierului, numită „bulbul olfactiv”, ce este conectat atât la amigdală (responsabilă de emoții), cât și la hipocampus (centrul memoriei).
De aici conexiunea semnificativă între ceea ce mirosim și gândurile noastre. Cercetătorii chiar au descoperit că mirosul este un declanșator al memoriilor mai bun decât muzica.

Mirosurile pe care le recunoastem cel mai ușor

În urma unui studiu realizat de Universitatea Yale, s-a concuzonat că cel mai recognoscibil miros se pare ca este cafeaua. În acelasi top, pe primele locuri sunt și ciocolata, bananele, fumul de tigara, naftalina, guma de mestecat și scorțișoara.

Cât despre noi…am mai povestit că la noi acasă e unitate prin diversitate. Iar asta merge până la situații în care fiecare dintre noi își dorește, de exemplu, să-i miroasă rufele diferit. 

Așa se face că de curând, de când am aflat de gama KIFRA, de parfumuri concentrate, pentru limpezirea rufelor, toată lumea e fericită, mai ales că avem acum acasă 4 sticle cu patru mirosuri diferite, pentru fiecare dintre noi.

Eu sunt fană a mirosului de portocală sau de liliac, Ema a vrut ceva care să miroasă precum bomboanele, iar stâlpul familiei a ales ceva care să-i amintească de copilărie, miros de mare, nisip, plajă.
Toată lumea mulțumită!

Cât despre KIFRA, nu știam până de curând prea multe despre ei, dar simt că ne vom împrieteni. Deja ne-au cucerit cu gama lor atât de diversificată, unde găsești ceva pentru fiecare gust, se vede treaba.

Concret, nu mai e nevoie de balsam, pentru că parfumurile concentrate de rufe KIFRA se folosesc la limpezirea finală a rufelor. Ce mi-a mai plăcut este că parfumul concentrat de rufe este certificat IFRA (certificare internațională care atestă calitatea Premium a produselor), iar produsele conțin ingrediente naturale și ingrediente sintetizate (ingrediente naturale prelucrate).

Și pentru că au o compoziție foarte concentrată, sunt mai persistente decât balsamurile de rufe, iar o sticlă de produs asigură 80 de spălări. Vă dați seama? La un calcul simplu, eu am 4 sticluțe mici…ce-mi asigură necesarul pentru 320 de spălări. Uau…adică nici nu știu să calculez…cred că următoarea comandă o fac peste vreo câțiva ani!

Revenind la amintirile noastre, cu nostalgie inclusă, sunt tare curioasă, care sunt mirosurile care vă fac pe voi să v-amintiți de copilărie?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.