Cum vi se pare ‘Statutul Elevului’? In vigoare din toamna 2016

Cum vi se pare ‘Statutul Elevului’? In vigoare din toamna 2016

Am tot auzit zilele astea de ‘Statutul Elevului’ si parerile sunt impartite si discutiile contradictorii, evident. Conform Mediafax  – Ministrul Educaţiei, Mircea Dumitru, a aprobat „Statutul Elevului”, primul document ce reglementeaza drepturile si obligatiile elevilor inmatriculati in institutiile de invatamant de stat, particular sau confesional din Romania, document care va intra in vigoare chiar din acest an scolar, 2016-2017.

Am citit si eu in linii mari, o sa mai citesc si in detaliu, dar din rolul meu de parinte care vad multe de pe margine, de mama care-si doreste copilul intr-un sistem echilibrat si unde respectul sa fie de ambele parti, din pozitia mea, crescuta de o mama cadru didactic…imi pare ca libertatile pe care acest document  le da elevilor in scopuri nobile, pot genera exact efecte adverse.

Spicuiesc din documentul ‘Statutul Elevului’, cu drepturi acordate copiilor:

  • Copiii au dreptul de a contesta rezultatele evaluarii lucrarilor scrisesi de a invata intr-un mediu care sprijina libertatea de expresie fara incalcarea drepturilor si libertatilor celorlalti participanti.
  • Copiii beneficiaza de dreptul la educatie diferentiata, pe baza pluralismului educational, in acord cu particularitatile de varsta si cu cele individuale.Elevii cu performante scolare deosebite pot promova 2 ani de studii intr-un an scolar.
  • Copiii au dreptul de a oferi feedback semestrial cadrelor didactice care predau la clasa,prin fise anonime. Acestea vor fi completate la clasa si predate cadrelor didactice in vederea identificarii celor mai eficiente metode didactice.
  • Elevii au dreptul de a primi rezultatele evaluarilor scrisein termen de maximum 15 zile lucratoare, dar si de a fi informat privind notele acordate, inaintea consemnarii acestora.
  • Elevii au dreptul de a contesta rezultatele evaluarii la lucrarile scrise. Contestarea se poate face de catre elev sau, dupa caz, parintele, tutorele sau sustinatorul legal al acestuia
  • Copiii au dreptul la asistenta medicala, psihologica si logopedica gratuita in cabinete medicale, psihologice si logopedice scolare, ori in unitati medicale de stat.Iar la inceputul fiecarui an scolar, se realizeaza examinarea starii de sanatate a elevilor.
  • Elevii vor avea dreptul la asociere la grupuri, organizatii sau structuri care promoveaza interesele elevilor si vor avea dreptul la protest, fara perturbarea orele de curs.

Spicuiesc din documentul ‘Statutul Elevului’, indatoriri si obligatii ale elevilor:

  • Elevii au indatorirea de a merge la cursuri si de a se pregati pentru ore, de a avea un comportament civilizatsi de a se prezenta la scoala intr-o tinuta vestimentara decenta si adecvata si sa poarte elemente de identificare in conformitate cu legislatia in vigoare si cu regulamentele si deciziile unitatii de invatamant preuniversitar.
  • Elevii trebuie sa respecte drepturile de autorsi sa recunoasca apartenenta informatiilor prezentate in lucrarile elaborate, dar si sa elaboreze si sustina lucrari la nivel de disciplina/modul si lucrari de absolvire originale.
  • Elevul trebuiesa aiba asupra sa carnetul de elev, vizat la zi si de a-l prezenta cadrelor didactice pentru trecerea notelor obtinute in urma evaluarilor
  • Elevul trebuie sa manifesta intelegere, toleranta si respect fata de intreaga comunitate scolara: elevi si personalul unitatii de invatamant.
  • Elevilor li se interzice sa detina sau sa consume, droguri, bauturi alcoolice sau alte substante interzise, tigari, substante etnobotanice si sa participe la jocuri de noroc;
  • Elevilor li se interzice sa utilizeze telefoanele mobile in timpul orelor de curs, al examenelor si al concursurilor; prin exceptie de la aceasta prevedere, este permisa utilizarea telefoanelor mobile in timpul orelor de curs, numai cu acordul cadrului didactic, in situatia folosirii lor in procesul educativ sau in situatii de urgenta
  • Elevilor li se interzice sa aiba comportamente jignitoare, indecente, de intimidare, de discriminare, si sa manifeste violenta in limbaj si in comportament fata de colegi si fata de personalul unitatii de invatamant
  • Violenta fizica sub orice forma se sanctioneaza conform dispozitiilor legale in vigoare.
  • La fiecare 10 absente nemotivate, nota la purtare va fi scazuta cu un punct, iar la 40 de absente nejustificate, elevul va primi un preaviz de exmatriculare

Prin acest document se doreste intarirea rolului elevului in desfasurarea actului educational, mentioneaza Mediafax.

De multe ori drepturile si libertatile sunt intelese si implementate gresit. Deseori dau nastere controverselor, subiectivismelor, discutiilor de care invatamantul nostru nu are nevoie acum. Din contra, e nevoie de echilibru si buna intelegere. E nevoie de strategie si pasi mici care sa ne duca departe. E nevoie ca toate cadrele didactice sa fie indrumate si sprijinite sa-si faca treaba. Trebuie ca deopotriva, elevi, parinti si cadre didactice sa tragem toti intr-o directie. Aceeasi directie. Altfel, disputele, drepturile, libertatile gresit intelese nu vor face decat sa dezbine… si chiar e ultimul lucru de care avem nevoie acum, in scolile din Romania.

Gasiti documentul integral AICI.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.