TAȚII au mai mare influență asupra fetelor decât au MAMELE – Concluzia unui studiu 

TAȚII au mai mare influență asupra fetelor decât au MAMELE – Concluzia unui studiu 

De când mă știu i-am privit pe tații de fete cu așa un drag și o admirație, sperând undeva în adâncul sufletului ca și eu să am parte de scene din astea de poveste tată & fiică, într-o bună zi.

Îi văd peste tot în jur, în parc, la piscină, la plajă, la școală.
Sunt tații ăia dedicați, care își plimbă căruciorele cu bebelușele lor prin parc, iar peste ani le duc în cârcă la grădiniță, tații cu ghizdănelele roz, care-și dau fetele cu ojă cu sclipici, le prind părul în codițe răvășite, care le-ajută să-și adoarmă bebelușii de jucărie.
Sunt tații care peste ani le duc pe fetele lor la un meci pe stadion, le învață să înoate, apoi îi vezi pe părtie cum le ghidează la schi,  le duc la pescuit sau la bowling… și oriunde ar fi, sunt doar cu ochii pe ele.
Sunt tații ăia care fac totul pentru fetele lor, pentru că așa simt, nu pentru că așa trebuie.

Se văd ușor, sunt cei care radiază când sunt cu fetele lor. E un amestec de iubire, mândrie, fericire…care îi face cumva să strălucească și asta se vede cu ochiul liber!

Iar cum viața îți dă uneori mai mult decât ceri, acum am acasă și eu parte de cel mai frumos și mai puternic tandem pe care mi l-aș fi putut visa: Ema & tatăl ei.
Știu și simt asta de fiecare dată când mă uit la ei doi, care au o legătura specială, construită pas cu pas, în ani, încă de cînd Ema era bebeluș, iar tatăl ei s-a implicat cot la cot cu mine în tot ce a însemnat creșterea și educația ei.  
Așa și-au construit momentele lor, au pasiunile lor, au glumele lor, momentele lor, discuțiile lor, zâmbetele complice care îi dau de gol…au relația aia specială pe care nimeni și nimic nu o poate tulbura, pentru că e construită cărămidă cu cărămidă, cu iubire și încredere.  

 Iar studiul publicat în Journal of Family Psychology vine să confirme și să întărească, bazat de cifre reale, exact ceea ce eu simt fără să am în spate hârtii și documente.

În spatele oricărei fete extraordinare stă întotdeauna un tată uimitor – autor anonim.

Rolul emoțional al taților

Conform acestui studiu fetele care au relații bune cu tații lor au șanse mai mici să dezvolte anxietate și depresie la maturitate, iar în plus se descurcă mai bine în tratarea stresului de zi cu zi.
De asemenea, se simt mult mai confortabil vorbind despre sentimentele lor, iar abilitatea de a vorbi deschis cu privire la ceea ce simt le poate ajuta să dezvolte relații sănătoase cu ceilalți, în viitor.
De asemenea, tații au un mare merit pentru că le ajută pe fete să-și formeze principii despre valorile personale, imaginea de sine, relațiile, sexualitatea și sentimentul de control asupra propriilor vieți.
Atunci când un tată are o relație profundă și sănătoasă cu fiica lui, el o ajută să-și creeze o imagine pozitivă de sine, ceea ce îi dezvoltă fetei, în timp, un sentiment de control asupra vieții și îi dă sentimentul de încredere în propriile forțe, atât de important pentru a reuși în viață.

Rolul practic al taților

Pe lângă faptul că au un imens impact emoțional, tăticii au un efect profund și asupra sănătății financiare și chiar fizice a fiicelor lor.
Conform acestui studiu, realizat de Universitatea Rutgers, fetele care au un tată implicat de la început au mai multe șanse să crească într-un mediu echilibrat, fără lipsuri și să aibă o sănătate fizică mai bună decât cele care au tați neimplicați sau absenți.

Tații ajută, de asemenea, la asigurarea stabilității financiare pentru fiicele lor, care, atunci când este combinată cu o sănătate fizică și emoțională bună, le permite acestora să aibă mult mai multe șanse să-și se mențină și să-și dezvolte pe cont propriu sitația financiară.

Implicați încă de la început Cu cât mai devreme se implică tații în creșterea fiicei lor, cu atât va fi mai puternică legătura dintre ei, ceea ce va determina toate beneficiile prezentate mai sus.
Implicarea timpurie a taților este ceva relativ nou, dar în prezent există multe oportunități pentru bărbați de a se implica în creșterea & educația copiilor, încă din primele zile de viața. De la a schimba scutecele și până la a le face baie sau a le pregăti laptele sau masa, tații se pot implica în orice acțiune, iar asta este un alt mod prin care pot pleca la drum, pentru a contrui o legătură puternică încă de la început.

Rolul mamelor

Este important de menționat că, deși rolul unui tată este cu atât de important în viața unei fete, acest lucru nu diminuează în niciun fel rolul pe care îl au mamele în educația & creșterea fiicelor. Mamele pot oferi informații valoroase și sfaturi despre ce înseamnă să fii femeie și sunt cele care își vor ghida fiicele prin repere precum pubertatea, menstruația și relațiile cu băieți. Pentru bărbații care citesc acum și ar putea fi preocupați de relația pe care o au în prezent cu fiica lor – poate pentru că nu au fost implicați în primii ani – există încă speranțe, deoarece nu este niciodată prea târziu să formeze o relație strânsă și sănătoasă cu fiicele lor.

E-adevărat, poate că este nevoie de mai multă muncă, dar clar că orice merită efortul, când e vorba de a încerca să îi oferi fiicei tale o șansă în plus de a reuși în viață, nu-i așa?  

Surse: Studiu Journal of Family Psychology, Harvard 

Nu uitați, găsiți BLOG IN TANDEM și pe:

➠ You Tube: https://www.youtube.com/blogintandem 
➠ Instagram: https://www.instagram.com/blogintandem/
➠ Facebook: https://www.facebook.com/intandem.ro/ 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.