Dragi dascăli, ce vă costă să încurajați copiii?

Dragi dascăli, ce vă costă să încurajați copiii?

Copiii noștri își petrec zilnic, la școală, mai mult ore decât ne petrecem noi, părinții, cu ei, acasă. Cred că de-asta se spunea, pe vremuri, că rolul și influența dascălilor sunt la fel de importante ca cele ale părinților.

5-6 ore, zilnic, înconjurați de colegi și dascăli, într-un mediu care îi încarcă cu energii și emoții fel de fel. Zile întregi cu strângeri de inimă, temeri, speranțe, suferințe, entuziasm, uneori cu episoade de bullying din partea colegilor sau chiar a unor dascăli.

Aud de copii care încă mai sunt terorizați la ore, de profesori dornici să-și marcheze autoritatea cu orice preț.
Aud de copii care în continuare memorează mecanic pagini în șir și-apoi sunt evaluați la virgulă.
Aud de profesori care le pândesc greșelile, alții care-i sufocă cu teme și proiecte. 
Aud de copii care clacheză, presați deseori de dascăli care își pierd undeva pe drum motivația și bucuria de a preda la clase.

Școala în România anului 2020 se bazează în continuare pe competiția între copii, pe cultura individualistă, pe memorare mecanică și mecanisme de gândire blocate undeva în spate cu 20 – 30 de ani.

Așa se face că ori de câte ori aflu de un dascăl diferit, de o școală altfel, de cadre didactice care găsesc soluții să-și facă meseria ieșind din rând, nu pot să mă abțin să nu povestesc aici.
Pentru inspirație, pentru urma aia de speranță care ne dă putere nouă, părinților, să credem că schimbarea încă se mai poate face.
Cu pași mici, împotmoliți, cu piedici…dar să mergem cumva înainte.

Părinții și dascălii știu ce provocare este să reușești să-i motivezi cumva pe copiii generației de astăzi.

Copii care au informația la un click distanță, care află totul într-o secundă, care nu înțeleg și nu vor să memoreze formule și algoritmi, doar pentru că trebuie, dacă nu se li explică la ce le vor folosi.
Cu acești copii nu funcționează metodele învechite de predare și nici de câștigare a autorității. Pe ei nu poți să-ți apropii ținându-i cu capul plecat. Din contră!
Copiii ăștia trăiesc într-o lume diferită, iar dascălii n-au nicio șansă dacă nu-și adapteză metodele și nu încearcă să-i stimuleze permanent!  Iar dacă nu acceptă asta, pierd bătălia din start!

Ce te costă, ca profesor, să încerci să te-adaptezi acestei generații?

Ce te costă, ca dascăl, să cobori un pic de pe piedestal și să-i privești pe elevii din clasă ca de la egal la egal?
Dacă tot petreci anual, cumulat, câteva zeci sau sute de ore cu copiii ăștia, ce te costă să le transformi în timp de calitate?
Să încerci să le vezi sclipirea din ochi, plini de încântare, nu de teamă?
Ce te costă să încerci să le dai aripi, nu să le tai?
Să-ncerci să înveți și tu de la generația asta, să te deschizi, să-i asculți, să-i provoci și să le-arăți că părerea lor contează?!
Ce te costă să-i încurajezi, pe cei care merită, să te uiți cu sinceritate în ochii lor și să le dai ceva ce numai un dascăl poate: ÎNCREDERE & APRECIERE, mai importante deseori decât orice test sau olimpiadă? 

Se poate, să știți!
Există dascăli care, cu tot sistemul ăsta bifurcat și încurcat, cu toată materia asta stufoasă și aridă, își croiesc un drum propriu spre sufletele copiilor.
Știți cum răsar pasiunile, la vârsta gimnaziului? Datorită profesorilor!
Doar ei sunt cei care pot apăsa cumva pe butonul ăsta ce le stimulează interesul, imaginația, pasiunile. Doar ei știu cum să le predea și cum să îi verifice, așa încât să le mențină viu interesul!

Vreau să vă povestesc despre Ema mea. 11 ani și ceva, clasa a V-a, copilul generației greu de motivat și atras spre ceva impus. Și totuși…în ultima vreme e din ce în ce mai atrasă de Limba & Literatură Română, ba chiar vrea să lucreze în plus și să meargă la Olimpiadă.
De ce? Pentru că un dascăl cu har i-a dat încredere în ea! Copilul ăsta al meu a lucrat în vacanța de iarnă la un caiet de teme, a făcut vreo 10 – 12 compuneri, a rezolvat, și-a dedicat din timpul de joacă pentru a-și completa caietul, cu teme opționale.
N-aveți idee ce încântată a venit acasă, după ce și-a primit la clasă fix doza de încurajare de care avea nevoie! N-a luat nicio notă, a luat ceva mai important de-atât: APRECIEREA profesoarei.

Deci se poate! Există, din fericire, profesori care știu, vor și pot să încurajeze copiii!
Care-au înțeles că dacă vrem o țară ca afară, trebuie să ne scuturăm de vechile obiceiuri.

Mă tot uit cu uimire uneori la copilul ăsta al meu. O văd ce teme primește la unele materii: să propună un traseu de vacanță, să creioneze un buget estimat, să compună un interviu, să facă o bandă desenată la istorie, un reportaj știre despre o legendă…iar exemplele pot continua.

Știți ce-i dă aripi oricărui copil? Încurajările dasălului, care-l fac să înțeleagă că e pe drumul cel bun!

De ce aleg s-alegi să pândești greșelile copiilor și nu reușitele lor?
De ce s-alegi să meargi, ca dascăl, pe căile învechite și bătătorite, doar pentru că așa ai făcut ani în șir?
De ce să nu accepți că e atât simplu ca încurajările să fie moneda de schimb pentru a obține cooperarea copiilor?
De ce să vrei să-ți impui autoritatea cu forța sau cu umilințe și nu prin metode noi și originale?
De ce s-alegi să te îndepărtezi de sufletele copiilor, când ar fi atât de simplu să vrei să te apropii?
De ce s-alegi să complici lucrurile, când ele ar putea să fie mult mai simple?

Cred că  o singură vorbă de bine, spusă de un profesor, fix atunci când trebuie, valorează mai mult decât 1.000 de încurajări ale părinților! 

Așa se câștigă încrederea, în timp.
Așa se construiește o relație sănătoasă elev – profesor, bazată pe feed back, aprecieri, încurajări, nu prin umilințe, teste fulger, arătător și priviri superioare.

De ce să nu folosim puterea încurajărilor, care nu costă nimic, dar valorează atât de mult?!

Nu uitați, găsiți BLOG IN TANDEM și pe:

➠ You Tube: https://www.youtube.com/blogintandem 
➠ Instagram: https://www.instagram.com/blogintandem/
➠ Facebook: https://www.facebook.com/intandem.ro/ 

DACĂ AVEȚI TIMP, POATE VREȚI SĂ CITIȚI ȘI:

There is 1 comment for this article

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.