Viata de familie in lumea larga.  SUEDIA, tara in care traiesti ca in vacanta

Viata de familie in lumea larga. SUEDIA, tara in care traiesti ca in vacanta

Ce-nseamna Suedia pentru voi? Pentru mine, e clar: IKEA, H&M, pescuit, frig, oameni blonzi, civilizatie, o super destinatie de vacanta. Pentru altii este o optiune de emigrare. Pentru unii romani inseamna deja ACASA.

Astazi incep o serie de relatari de suflet, de viata, cu suisuri si coborasuri, de la oameni curajosi care au lasat Romania in spate. O sa cititi din vreme in vreme despre prieteni ai mei care au luat-o de la capat pe alte meleaguri. Astazi: SUEDIA.

O familie de romani, o gasca de 3 cum isi spun ei, pentru care Stockholm este acum casa si viata. Prezent si viitor. Au plecat acum 4 ani, la inceputul verii, cu ganduri de vacanta prelungita. Si acolo au ramas. Traiesc frumos, discret si se bucura de experienta care s-a transformat in noua lor viata. Simona mi-a povestit cald si mai ales sincer, cum s-au adaptat la o tara de poveste. E viata lor noua, realitatea lor, povestea lor…

Predau cuvantul Simonei. Cu multumiri ca si-a deschis sufletul pentru Blog in Tandem!

Despre viata, emigrare, adaptare, discriminare, integrare

Da, Suedia traita in direct este frumoasa. Si asta in primul rand pentru ca aici oamenii sunt obisnuiti si educati sa gandeasca frumos.  Iar asta merge direct la casa sufletului.

Normal ca n-a fost tocmai simplu, mai ales inceputul cand sunt multe acte si aplicatii de facut, este ca un fel puzzle care dureaza minim un an daca vrei sa ai totul in regula.

Lectia cea mai importanta pe care am invatat-o aici este ca ar fi bine daca ai putea sa te resetezi cumva,  ca sa o poti lua de la capat. Pentru ca altfel, diferentele de principii, de educatie, de viata, sunt mari. Iar gafele sunt inevitabile.  Colacul de salvare este ca ei sunt foarte torelanti. Chiar si atunci cand vor sa critice sau  vor sa dea un raspuns negativ intai iti fac o pregatire, ca sa ajunga frumos la partea mai putin placuta.  Sunt deschisi.  Pozitivi. Am gasit aici oameni care iubesc natura si animalele, fac sport si sunt foarte organizati.  De exemplu pe noi ne-a uimit cum isi planifica concediile si cu doi ani inainte.

Inca nu ne-am integrat 100%. Unii spun ca dureaza o viata. E clar ca noi, prima generatie, cu asta ne ocupam. Dar sunt sigura ca fetita noastra, care acum e deja in clasa a V-a,  o sa aiba alte ocupatii.  Discriminare…oficial nu exista. Legea interzice discriminarea asa ca totul e usor musamalizat in anumite priviri, gesturi si mimici. Recunosc, imi pare ca se simt usoare diferente cam de un an, de cand rromii au invadat Suedia.

Despre scoli si sistemul de educatie

Imi place ca la scoala mentalitatea este de toleranta si deschidere, de acceptare a faptului ca suntem unici si diferiti. Asa sunt invatati copiii, la scoala si acasa. Ce m-a uimit la inceput este ca intreg sistemul mi-a parut cumva pe dos fata de cum il stim noi. Cand profesorul vine in clasa nu povesteste cat de nemaipomenit este el , ci le spune copiilor cat de minunati sunt ei si ca este o deosebita placere pentru el sa ii intalneasca. Copiii sunt respectati, li se cere parerea si sunt apreciati. Competitia intre elevi nu este incurajata, ci cooperarea. Copiii nu stiu ce note au colegii lor, dar invata sa lucreze impreuna, in echipa. Sunt invatati zi de zi ca fiecare dintre ei este unic si are calitati si talente diferite. Iar echipele functioneaza perfect asa.

Scoala este gratis, iar copiii primesc masa de pranz gratis la scoala. Dulciurile sunt interzise pe teritoriul scolii. Facultatea este tot gratis, ba mai mult primesti bani sub forma de ajutor pentru studii probabil incepand de la 18 ani. Scolile particulare gen gimanziu/liceu sunt de asemenea gratis. Exista si scoli private unde se plateste, dar astea sunt mai degraba pentru adulti care vor sa faca anumite cursuri intensiv. Doar pentru cursurile extra scolare exista taxe.

Despre socializare intr-o tara noua, despre mancarea traditionala

Suntem norocosi ca avem prieteni romani cu care ne intalnim in zilele libere. Ma bucur foarte mult ca i-am intalnit pentru ca sunt minunati. E clar, pe limba mioritica razi mai bine, bei si mananci mai cu pofta, esti mai relaxat chiar daca te mai ia si gura pe dinainte.  Copiii nostri in schimb vorbesc  suedeza intre ei , iar cu noi vorbesc  suedeza tradusa in romana. La inceput mi se parea amuzat, insa acum m-am obisnuit. Toti mai scapam expresii din astea amestecate, dar ne intelegem bine.  Nu prea avem prieteni sudezi, pentru ca noi nu suntem foarte prietenosi  si nici interesati sa dam bine in peisaj. Ne place viata noastra, exact asa cum e. In schimb copilul are prieteni de tot felul, de toate  nationalitatile.

Mancarea suedezilor imi pare mai degraba internationala. Am intrebat o data colegele suedeze ce restaurant cu mancare traditionala imi recomanada si le-am blocat. Mancarea de la IKEA e  traditionala pentru zilele de azi, iar gratarele sunt la mare pret de primavara pana toamna.

Despre joburi si protectie sociala

Suedia este renumita pentru sistemul de protectie sociala. Copiii au gratuitate la medic/dentist pana la 18 ani. Adultii platesc o suma fixa indiferent de tipul de consultatie, numarul de analize sau interventia chirurgicala. Insa nu iti fac niciodata consult medical doar preventiv,de control, cum faceam in Romania. Si uite asa m-am dezobisnuit sa merg la doctor.

Cu job-urile e cu cantec. Exista joburi care se cauta permanent, cum sunt doctorii, asistentele, IT, muncitori, profesori si celelante care se gasesc doar daca ai ‚contacte’ , cum spunem noi relatii, networking sau …. mult noroc.

Despre viata de zi cu zi, siguranta, vise  

Orasul in care stam noi este pitoresc. Se afla la nord de Stockholm, are lac si paduri. Noi stam intr-un fel de case tip, care sunt lipite cate trei. Avem gradina noastra si ne place asta. Este un cartier linistit, cu astfel de case care au parculete mici. In jur sunt multi copii care alearga tot timpul, chiar si pisici destul de multe, dar toate cu stapan. Animale fara stapan sunt iepurii si caprioarele mai aproape de centrul Stockholm-ului.

Da, Suedia este o tara mai sigura decat Romania pentru ca legile se aplica. Copiii si femelile sunt foarte protejati de lege. Indiferent cum te imbraci sau cum arati nimeni nu comenteaza pe strada si nu numai. Copiii sunt invatati la scola ce drepturi au si unde sa sune in caz de urgenta. Politia in Suedia isi face treaba in functie de prioritati si de buget.

In Suedia intalnesti oameni din toate colturile lumii, iar asta este o experienta pe care merita sa o traiesti. Asa iti dai seama ca planeta este de fapt casa noastra si ca oamenii rad si sufera la fel indiferent unde s-au nascut. Imi este dor de locurile copilariei, dar ma simt bine aici acum.

Imi place ca traiesc intr-o tara in care oamenii, animalele si natura sunt respectate pentru simplu fapt ca exista. Asta este suficient sa devi dependent de ea.  Copilul mi-a spus ieri: ,,Noi aici suntem in vacanta!’’ Si vacanta continua …

#viatadefamilieinlumealarga. 

There are 28 comments for this article
  1. Elena Vurtejanu at 16:16

    Dragilor, felicitari!

    Mi-ar placea sa citesc mai multe despre cum ati reusit sa ramaneti in Suedia. Sincer, din tot ce am citit trebuie sa gasesti de lucru. Ori asta implica sa cunosti limba. Cum v-ati descurcat? Poate ne povestiti… Multumesc

  2. Alexandru at 13:07

    Ce vrei sa spui cu asta ? „”Insa nu iti fac niciodata consult medical doar preventiv,de control, cum faceam in Romania. Si uite asa m-am dezobisnuit sa merg la doctor „” adica … te obliga sa te tratezi sau te baga in operatie obligatoriu daca ai o problema ?

    • Blog in Tandem at 17:51

      Draga Alex, nu am apucat sa o intreb direct pe Simona, insa din ce am inteles eu de la ea, nu se merge la controale de rutina la medic, controale periodice. Ci doar cand chiar au o problema. Salutari de la Blog in Tandem!

  3. cristian at 09:18

    eu mi-am gasit de lucru in suedia si ma gandeam daca sa merg sau nu .eu momentan locuiesc si lucrez in germania unde chiar e bn doar ca as mai incerca si suedia!

    • eu at 02:39

      DAAAAA,VENITI AICI,DAR TREBUIE NEAPARAT SA LUATI LEGATURA CU ROMANII CARE AU FIRME AICI,SUNT FOARTE CORECTI SI PLATITORI,SPUN CA TE ANGAJEAZA CU ACTE SI SE TIN DE CUVANT…HAHAHAHA.SA VA FEREASCA DUMNEZEU DE ASA CEVA,EVITATI I LA MAXIM,CEI MAI MARI SARLATANI,NESATUI SI MINCINOSI.AM CUNOSCUT CATIVA PERSONAL,PE CARE VI I PREZINT SI VOUA…ISTRATE MARIA SI TONI ISTRATE,EL FIRMA UNIVERSAL ELECTRIC SI MARIA ISTRATE FIRMA DE RECRUTARE ROMANI FRAIERI PE CARE I ARDE LA MAXIM.AS FI DORIT SA SCRIU MAI MULTE,DAR….E LOCUL PREA STRAMT

      • daniela at 22:50

        buna seara, vreau sa plec cu copiii din țară,caut o tara care ma poate ajuta cu una dintre fetițele mele care urmează tratament la două luni cu imunoglobuline ,are o boala rara vreau sa lucrez acolo si sa ma stabilesc cu fetițele mele dar vreau sa fiu sigura daca poate face tratamentul în suedia

  4. Maria at 21:21

    Recent am primit o oferta de aplica pentru un job in Suedia de la o companie de recrutare. Sunt medic, profesez in Germania si nu pot sa zic ca sunt tare nemultumita doar ca parca caut altceva. Poate cineva sa imi zica , daca un om cu inteligenta medie poate invata limba in 6 luni. Germana am invatato in 5 luni, stiam cate ceva . Va multumesc.

    • Blog in Tandem at 22:31

      Maria, eu nu pot sa-ti raspund la intrebare…stiu doar din auzite si traite de altii ca limba este foarte grea. In rest, doar cineva din proprie exprienta sa-ti raspunda! Salutari de la Blog in Tandem.

      • Delia at 20:48

        Buna Maria: Locuiesc in Suedia de 30 de ani si am invatat limba suedeza in 4 luni. Depinde de fiecare persoana. Stiind germana cred ca este mai usor pentru tine.

      • Blog in Tandem at 22:06

        Isabela, eu ti-as da cu placere….dar nu e vorba de nicio firma de recrutare in articol :). Salutari!

    • Alexandra at 10:30

      Buna.
      Si eu sunt medic in Suedia, am emigrat aici de 2 ani. Daca stii germana, banuiesc ca invatarea limbii suedeze nu iti va fi grea. 6 luni ajung daca faci limba intensiv. Cel mai mult inveti prin practica. Nivelul B2- C1 este bun ca sa incepi sa practici. Personal, eu nu ti-as recomanda sa schimbi Germania cu Suedia- dar asta depinde de tine. Succes

      • marinela at 21:08

        baiatul meu lucreaza de 6 ani in Suedia(IT-ist)-viata si munca e frumoasa in Gothenburg-insa,de fiecare data cand are probleme de sanatate vine in Romania,din cauza lipsei de pricepere a medicilor de acolo;sunt dezamagita de sistemul de sanatate suedez;din cauza asta imi doresc sa se intoarca in tara!!!

  5. maria at 17:01

    Buna ziua, imi doresc sa ajung si eu in Suedia cu fetita mea care are acum 5 ani, dar intot deauna exista si un dar, noi suntem singurele mai bine spus eu sunt in divort de sotul meu care peste noape s-a gandit el ca nu mai are nevoie de noi si ii este mai bine langa altcineva, imi doresc foarte mult sa-mi resc copilul intr-o alta tara nu in Romania care nu ne mai ofera nimic. Imi doresc sa gasesc si eu un om sau mai multi cu suflet sa ne ajute sa emigram in Suedia si sa ne gasim si sa ne construim o viata frumosa, departe de toate neajunsurile de aici. Va rog din suflet pe cei ce cititi aceste randurii si daca aveti posibilitatea sa ne ajuati avem nevoi de cine care sa ne ajute la inceput, va rog din suflet sa ne ajuati. Cred ca inca mai exista oameni cu suflet mare, si sa poata intelege ce este in sufletul meu acum. Multumesc pentru intelegere, sper ca nu deranjez cu nimic , imi cer scuze daca am facut ceva gresit.

    • Ricardo Andronesson at 21:04

      Daca stii sa vb.engleza fa pasul de a veni in Suedia daca nu Este greu de integrat dar nu imposibil acum depinde cit de mult iti doresti?

  6. Ionela at 15:31

    Bună ziua dragi romani din Suedia. Mă bucur mult pentru voi,va doresc sănătate și succes. Eu sunt asistent medical principal și caut de ceva timp să ajung în Suedia cu contract de muncă. Încă nici o veste dar va rog pe voi,romani cu suflet mare sa mă ajutați cu o informație,un site,orice. Am început să învăț și limbă suedeza,nu mi se pare foarte grea dacă știi ceva engleză. Poate citește aceste rânduri vreo asistentă stabilită acolo și mă poate ajuta. Va rog mult! Mulțumesc,numai bine.B.I

  7. Daniel at 22:50

    Frumos articol, un vis devenit realitate. Am 33 de ani vorbesc bine engleza, ca meserie sunt lacatusi constructii nave ,(si altele) as vrea sa stiu daca in acest domeniu se gasesc locuri de munca.

  8. Claudia at 11:57

    Buna ziua.Si eu vreau sa ma mut in suedia cu familia dar as avea cate curiozitati.ce acte trebuie sa am la mine de aici din Ro pt a putea inscrie fetele la scoala respectiv gradinita si la medic? De pasapoarte avem nevoie toti 4 sau doar fetele?in concluzie care sunt actele de care avem nevoi pt a rezolva acolo tot job scoala gradinita..etc

    • Blog in Tandem at 12:43

      Buna, Claudia, multumesc pentru mesaj. Bafta mare in tot ceea ce vreti sa faceti, iar recomandarea mea este sa incerci sa aflii toate aceste informatii dintr-o sursa oficiala. Toate cele bune!

  9. Panduru at 23:07

    Sint Marius si am o intrebare vreau sa vin in Suedia si nu stiu daca ma pot descurca cu engleza ? Pentru ca e singura limba straina pe care o cunosc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.