10 lectii de parenting prinse din zbor de la Ema

10 lectii de parenting prinse din zbor de la Ema

Aud vorbindu-se din ce in ce mai des despre PARENTING. De metode bune si rele, aclamate sau hulite, simple si nu prea, altele care se aplica mai mult pe hartie si mai putin in realitate. Carti, cursuri, studii despre Attachment Parenting, Playful Parenting,  Parenting Integrativ si cate si mai cate. Nu-i rau, nu-i rau deloc. Toti suntem interesati, suntem deschisi sa auzim, sa invatam, sa comparam, sa devina parinti mai buni. Daca nu ne lasam coplesiti de atatea informatii, daca incercam sa le adaptam in functie de temperamentul nostru si al familie noastre, daca luam doar ceea ce ni se potriveste…e chiar PERFECT!

Oricum as da-o, pentru mine cea mai mare provocare a parentingului asta este sa am un copil fericit. Un copil care sa creasca dupa niste principii si valori, un copil care sa se transforme intr-un om de calitate, responsabil, empatic . Oricat as citi sau as auzi, lucrurile trebuie sa vina natural. Din suflet. Nu sunt nici pe departe experta in parenting. Nici. Pe. Departe. Dar stiu sigur ca daca adun instinctele materne cu dragostea si regulile de bun simt, n-am cum sa dau gres. Simt asta. Vad cu ochiul liber.

Ce facem noi, face si ea. Imita. Invata de la noi, fara ca nimeni sa fi urmarit asta. La fel cum si noi invatam in fiecare zi ceva de la ea, daca ne deschidem ochii si inima sa vedem dincolo de cuvinte.

Lectii de viata, simple si din inima, doar prin felul ei de-a fi. Lectii de parenting prinse in zbor, de la ea la noi, de-a lungul timpului.

Am strans aici doar 10 metode simple si relaxate de parenting prinse in zbor de la Ema,  pentru care am gasit la repezeala si poze:

  1. Bucurati-va impreuna.
  2. Jucati-va impreuna.  
  3. Invata-i sa se bucure de natura si de fiecare anotimp in parte. 
  4. Lasa-i sa stea cu tine, langa tine, chiar si atunci cand vrei sa te uiti la ceva la televizor 
  5. Lasa-i sa petreaca timp impreuna, singuri. E clar ca nu se vor plictisi jucandu-se intre ei. 
  6. Ai grija de ei, sa fie mereu curati si cu zambetul pe buze.
  7. Nu te duce la culcare pana nu te asiguri ca cei mai mici si dragi sunt in pat, inveliti si pregatiti de vise frumoase. 
  8. Daca vreodata cei mici te roaga sa doarma cu tine in pat, nu-i refuza. Ia-i langa tine, ai grija de ei, asigura-te ca au un somn linistit. 
  9. Ia-i cu tine in vacanta pe si arata-le ce frumoase sunt vacantele in familie. 
  10. Invata-i sa zambeasca, ca doar 1 zambet valoreaza cat 1000 de cuvinte.

Cam despre asta ….si multe altele in plus, cred eu ca este parentingul.   Unele lucruri vin instinctiv.  Altele se invata. Uneori gresim. De cele mai multe ori invatam. Dar tot timpul trebuie sa vina din suflet.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.