10 lucruri de spus copiilor, in loc de NU MAI PLANGE

10 lucruri de spus copiilor, in loc de NU MAI PLANGE

Stiu ca ni se intampla tuturor. Stiu ca majoritatea ne dorim sa fim parinti de suflet, sa le fim aproape, sa ne SIMTA aproape, sa se bazeze pe noi, sa-i crestem increzatori in ei si in fortele proprii. Si totusi, toti gresim.

Toti avem zile in care simtim ca rabdarea a ajuns la limite. Atat de tare ne-am dori un pic de liniste. Asa se face ca desi incercam sa avem copii echilibrati, sunt uneori zile in care simtim ca dam gres.

EI PLANG din orice. Noi nu stim ce gresim. Ei se smiorcaie. Noi ne suparam. Ei bat cu piciorul inversunati si iarasi plang. Uneori…plang smiorcait, alteori simti ca salta camasa pe ei de atatea probleme si plans.

Iar noi, adultii…nu stim ce sa mai facem si alegem calea cea mai la indemana: ne burzuluim la ei:

  • NU TE MAI PROSTI!

  • NU TE MAI SMIORCAI!

  • MA FACI DE RAS!

  • TOATA LUMEA SE UITA LA NOI!

  • TE PORTI CA UN BEBELUS!

  • TE LAS SA PLANGI PANA NU MAI POTI!

  • FAC ORICE SA TACI!

Si-atunci, eu am cautat raspunsuri si solutii mai departe. CUM FACEM sa nu gresim? CUM FACEM sa fie BINE? CUM FACEM SA NU-I RANIM, fara sa vrem?

Se pare ca e OK sa planga, e in regula pentru fiecare dintre noi sa ne exprimam emotiile si trairile cumva. Daca le spunem STOP, nu rezolvam NIMIC.
Din contra, le transmitem, fara sa vrem, mesajul ca sentimentele lor nu conteaza, sunt inutile si chiar enervante.

Ne purtam cu oamenii astia mici ai nostri ca si cum ar fi adulti. Le spunem ca e jenant sa planga in public, ca ne fac de ras, incercam sa-i potolim rapid, sa nu se uite lumea la noi.

E clar ca fiecare va ajunge la ziua in care se va conforma legilor nescrise ale societatii. E clar ca pana atunci vor creste si vor ajunge sa-si poata controla singuri comportamentul, dar ASTAZI e responsabilitatea noastra, ca adulti, sa-i inconjuram cu dragoste si atunci cand radiaza, dar si atunci cand plang. Sa-i invatam sa-si exprime emotiile si trairile, nu sa si le infranga sau sa le tina undeva ascunse.

Ce trebuie sa facem?

Sa-i ascultam! Sa vorbim mult si sa incercam sa intelegem ce e in mintea lor.

Ce trebuie sa spunem?

Am strans aici 10 variante recomandate, in loc de ‘’NU MAI PLANGE”.

Ce NU trebuie sa facem?

Sa nu-i pedepsim, sa nu le distragem atentia de la subiect, sa nu evitam discutiile, sa nu ii contrazicem, sa nu le punem zeci de intrebari, sa nu le spunem ca ‘’TOTUL E in regula’’.

 Pe scurt, ca de obicei…sa incercam sa-i intelegem! Oamenii astia mici trec prin zile si momente grele, ca si oamenii mari. Iar noi avem rolul sa-i ghidam prin tot si toate, sa-i invatam sa faca fata si zilelor cu soare si celor cu nori!

Sursa Info: AICI.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.