5 sfaturi pentru a preveni oboseala și surmenajul la copii 

5 sfaturi pentru a preveni oboseala și surmenajul la copii 

Finalul anului școlar vine deseori pentru noi, părinții, dar și pentru copii, cu multe provocări, mai ales pentru copiii de vârstă școlară.
E perioada în care se încheie mediile, copiii dau teste și verificări, iar pentru mulți elevi urmează examene: capacitate la finalul clasei a IV-a, sau  a VIII-a, Bacalaureatul.

Ce-nseamnă perioada aceasta pentru copiii noștri?  Emoții puternice, stres, griji, somn agitat, ce generează oboseală și uneori chiar surmenaj.

Cauzele apariției stărilor de oboseală și surmenaj la copii

Oboseala ocazională de care se poate plânge un copil, nu este un motiv de îngrijorare, dar dacă aceasta se manifestă în mod constant şi devine tot mai intensă, este cu siguranță un semnal de alarmă!

Oboseala poate fi și un semn al unor afecțiuni. Copiii sunt predispuși la infecții parazitare, cu paraziți precum giardia, oxiurii, limbricii ș.a.
Simptomele frecvente ale unei infecții parazitare includ oboseală generală, ceață mentală, dureri de cap, tulburări digestive, pierdere în greutate.

O oboseală care persistă generează epuizare & surmenaj.
La copii, surmenajul apare atunci când aceștia au un program dezechilibrat sau învață în mod dezorganizat. Deseori, ajung să învețe cu intensitate în apropierea tezelor, a examenelor.

Cum ne dăm seama când avem un copil obosit?

Oboseala copilului poate avea cauze foarte variate și manifestări ce nu trebuie neglijate.

Simptomele stării de oboseală sau de surmenaj se pot manifesta astfel:

  • lipsă de interes pentru activitățile școlare
  • pierderea interesului pentru lucruri care îi făceau plăcere
  • dureri de cap, dureri de burtă, dureri musculare
  • somn neodihnitor
  • scăderea poftei de mâncare
  • dificultăți de concentrare și memorie, de atenție, sau de imaginație
  • senzație de slăbiciune generală sau de oboseală
  • epuizare după efort fizic, psihic sau emoțional

 

5 sfaturi pentru a preveni apariția oboselii și a surmenajului la copiii noștri

E foarte important ca noi, părinții, să fim permanent atenți la micile semnale și să ne observăm copiii!
Noi suntem cei care putem pune limite ferme, mai ales că fiecare copil are propria sa rezistenţă când vine vorba de expunerea la un anumit efort.

Ce poate face un părinte?

  1. Ai grijă să se odihnească și să doarmă suficient!

    Un somn bun, de calitate, este esențial în dezvoltarea copilului. Este important să existe o rutină specială pentru odihnă. E recomandat, de exemplu, ca ora de culcare și de trezire să fie aceleași, zi de zi.  

  2. Ajută-ți copilul să-și organizeze programul!

    Copilul trebuie să aibă un program fix și să își pregătească sistematic lecțiile după un orar zilnic, în care să alterneze regulat perioade de relaxare, joc și plimbăre în aer liber.

  3. Asigură-i o alimentație sănătoasă!

    Alimentaţia sănătoasă este esențială pentru reducerea oboselii la copii. Datorită vitaminelor, mineralelor şi proteinelor, copilul va beneficia de acei nutrienţi meniţi să prevină deficitele nutriţionale şi să furnizeze energie!

  4. Învăță-l să păstreze o igienă cât mai bună!

    Paraziți precum giardia, oxiurii, limbricii se transmit cu ușurință prin mâini murdare, apă contaminată, consum de fructe sau de legume nespălate, sau contactul cu deșeuri, sol, fecale.

  5. Periodic asigură-i o cură de deparazitare cu produse din plante.

    Terapiile naturale cu plante medicinale și vitamine îl ajută pe copil atunci când acesta se confruntă cu stări de oboseală fizică sau intelectuală, inclusiv atunci când suferă de infecții cu paraziți intestinali. 

Doza de Sănătate recomandă, pentru prevenirea apariției oboselii și a surmenajului la copii: Energotonic Junior, gama specială, de la PlantExtrakt, adresată copiilor.

Extractele din muguri și mlădițe pot să aducă beneficii importante pentru sănătatea copiilor.   Energotonic junior® este o gamă specială, adresată copiilor. Sunt soluții și siropuri cu extracte naturale din plante adulte, dar și din muguri și mlădițe, cu eficacitate optimă și un grad bun de siguranță.

Produsele din gama Energotonic junior®:

  • Sunt siropuri realizate la rece, fără fierbere, pentru a păstra intacte substanțele benefice din plante
  • Conțin extracte gemoterapice, din muguri și mlădițe
  • Conțin suc de fructe de pădure, presat la rece
  • Au gust bun și natural, fără coloranți sau arome artificiale
  • Nu conțin gluten

Faceți cunoștință cu produsele din gama Energotonic junior®:

  • Energotonic junior® Vitamine – sirop natural realizat la rece, cu vitamine esențiale și zinc, combinate cu extracte gemoterapice de Brad și Porumbar; și extracte fitoterapice de Coacăz negru, Afin și Măceș. Energotonic junior® Vitamine este singurul sirop care conține extract gemoterapic de Porumbar, eficient în întârzierile de creștere și dezvoltare la copii și ajută la o creștere armonioasă și la imunitate sănătoasă.
    Recomandat copiilor în vârstă de peste 1 an.
  • Energotonic junior® Paraziți sirop natural realizat la rece, cu suc din fructe proaspete de Afin, extract de Propolis, extract de Cimbru și extract din muguri florali de Cuișoare. Energotonic junior® Paraziți susține purificarea tractului digestiv și eliminarea paraziților.
    Recomandat copiilor în vârstă de peste 2 ani și adulților.

Nu uitați, găsiți BLOG IN TANDEM și pe:

➠ You Tube: https://www.youtube.com/blogintandem 
➠ Instagram: https://www.instagram.com/blogintandem/
➠ Facebook: https://www.facebook.com/intandem.ro/  

Dacă aveți timp, poate vreți să citiți pe teme similare:  Găsiți aici  seria integrală DOZA de SĂNĂTATE

There is 1 comment for this article
  1. Ema at 20:55

    Oare este bine sa bagam asa siropuri in ei? inteleg ca este un sirop natural ce contine doar lucruri naturale dar totusi si el are o procesare, mai buna sau mai rea.. Parearea mea, eu ma limitez la respectarea punctelor 1-4 iar la 5 incercam cu asimilarea direct din plante.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.