Cand si cum le povestim copiilor despre sex?

Cand si cum le povestim copiilor despre sex?

Exista o varsta perfecta pentru discutiile legate de sex? Exista grafice care sa ne spuna exact ce si cand si cum sa spunem? Exista raspunsuri standard? Exista specialisti care sa ne ajute?  Care sa ne-nvete cum sa trecem si prin etapa asta fara sa ne fastacim, fara sa rosim, fara sa evitam sau sa incercam sa bagam capul in nisip precum strutul?

Evident, exista! Putem sa citim pe net, exista carti, am vazut liste si sfaturi, articole cu recomandari si retete de succes, dar cred ca fiecare parinte pana la urma, ca in orice alt aspect esential al educatiei, trebuie sa se adapteze prezentului si copilului. Nu cred in retete universal valabile, asa cum nu cred ca exista doi copii la fel.

Un lucru e cert – nu e genul de discutie pe care noi sa o initiem sau sa o planificam, ca parinti.  Cu siguranta intrebarile vor veni atunci cand ne asteptam mai putin, intr-un moment in care inca mai speram sa vorbim de ursuleti, papusi si trenulete. Dar pentru ca intrebarile vor veni cu siguranta mai devreme decat de asteptam, n-ar strica sa fim pregatiti. Macar teoretic.

Sexualitatea nu trebuie sa mai fie un subiect tabu. Copiii nostri traiesc intr-o perioada in care au acces la informatie, dar trebuie sa stie si sa simta ca se pot baza pe noi, parintii lor, pentru raspunsuri & explicatii.

Daca noi evitam sa le vorbim copiilor despre educatia sexuala, mesajul pe care ei il vor intelege este ca despre sexualitate nu se poate vorbi intr-o maniera sincera, deschisa si confortabila.

Cred cu tarie ca numai un parinte informat si implicat, empatic si deschis, poate sa creasca un copil relaxat si curios. Iar pentru noi, parintii, simt ca este important sa avem acces la informatii din partea specialistilor, pe care mai apoi sa le adaptam in functie de trairile copiilor nostri,

Profit de ocazie sa va anunt ca in perioada 19-20 martie va avea loc Conferinta Natională de Educatie Sexuală, organizată de Parentime. Invitata specială a evenimentului este Meg Hickling, unul dintre cei mai apreciati specialisti din domeniu, care de peste 40 de ani militează pentru educatia si sanatatea sexuala.

 Biletele costa 250 lei/ persoana sau 400 lei/ cuplu, iar detalii despre agenda si inscrieri gasiti aici: agenda  si inscrieri.

Ar fi multe de povestit si multe argumente pentru care cred ca merita ca fiecare parinte implicat in educatia copilului sa asculte parerea unui om care de mai bine de 40 de ani ii invata pe parintii din lumea larga sa treca peste temerile cauzate de discutiile despre sex.

Da, recunosc ca eu inca sper sa fie cat mai departe momentul in care Ema va initia sirul de intrebari, dar pe de alta parte am vazut ca exista intrebari tipice cam fiecarei varste, …si-atunci ar fi momentul sa profit sa aud, sa notez, sa invat exact de la cine trebuie. Voi merge la conferinta asta cu gandul la mine, dar mai ales la ea. Pentru ca fiecare copil merita raspunsuri si o educatie deshisa. Fara subiecte tabu.

Cum ar trebui sa abordam subiectul legat de sex:

  • Sa fim relaxati…pe cat posibil
  • Sa vorbim simplu si natural, pe intelesul copilului
  • Sa ne ascultam copilul si sa-i respectam sentimentele
  • Sa ne intrebam copiii exact ce au auzit sau stiu deja despre sex
  • Sa-i dam copilului mai multe informatii, daca-i simtim curiozitatea
  • Sa ascultam exact ce ne spune si ce ne intreaba
  • Sa-i oferim detalii si raspunsuri pe limba lui, despre alegeri, sentimente si actiuni
  • Sa nu ne pierdem atitudinea protectoare si chiar jucausa cu copilul in timpul discutiilor (imbratisarile, gadilatul, pupicii sunt binevenite :))
  • Sa-I incurajam pe copii sa-si cunoasca propriul corp, sa si-l ingrijeasca si sa fie atent cu igiena zilnica
  • Sa monitorizam contactele tangentiale pe care le are copilul online cu subiecte legate de sexualitate, precum si la modelele pe care le au de la TV si in viata de zi cu zi.

Ce ar trebui sa evitam in subiectele legat de sex:

  • Sa nu judecam sau sa criticam copilul sau intrebarile pe care ni le adreseaza
  • Sa nu ne comparam copilul cu altii
  • Sa nu-i subminam cumva increderea in el si sa nu-I vorbim cu superioritate
  • Sa nu fim evazivi si nici sa nu incercam sa evitam anumite intrebari incomode
  • Sa nu ne rusinam si nici sa nu ne ferim de ceea ce copilul rosteste sau face, legat de acest subiect
  • Sa nu etichetam ceea ce ne spune copilul, folosind cuvinte precum ‘amuzant’, ‘rau’, ‘dragut’;
  • Sa nu judecam intrebarile prin prisma unui adult sau a unei discutii stiintifice si nici sa nu-l ironizam..

Sunt multe de analizat, de discutat, de invatat.  Ce promite agenda evenimentului? Ca vom pleca de acolo cu multe raspunsuri si sigur mult mai relaxati.

Pana atunci, aveti timp sa va luati un caietel si sa veniti pregatiti!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.