Colectionam amintiri. 7 zile +  1500 km + 3000 de locuri frumoase.

Colectionam amintiri. 7 zile +  1500 km + 3000 de locuri frumoase.

#calatoriprintaranoastra #colectionamamintiri

Astia suntem noi, varianta de calatori prin tara noastra, sezonul octombrie 2016. Tinde sa devina un obicei sa plecam intr-un sejur de familie in toamna, cand natura asta e nehotarata ce culori sa poarte si noi suntem hotarati sa fim cu ochii pe ea.

Ne-am zis de data asta…turisti de extrasezon. Asta pentru ca am plecat sa colectionam amintiri si am gasit o Romania semipustie prin unele locuri, incat ne intrebam daca traim intr-o tara parasita.

Am cutreierat 7 zile. Am schimbat 6 pensiuni, hoteluri si moteluri. Am avut un traseu de aproape 1500 km. Sosele incredibil de proaste, la pachet cu locuri uimitor de frumoase. Oameni deshisi si prietenosi pe alocuri, alteori localitati intregi lipsite de viata. Tara a contrastelor. Da’ ce tara frumoasa, ce locuri unice, ce sosele proaste, ce peisaje minunate!

La final cu asta ramanem, cu o saptamana petrecuta in familie. Cu muulte peisaje de vis si cu amintiri pretioase pentru colectia noastra.

Am adunat astazi, la cald, 10 sfaturi pentru turistii de extrasezon, care isi doresc vacante in Romania.

  1. Cazare: faceti rezervari din timp!

    Cititi cronici, intrati pe forumuri, informati-va, cereti recomandari. Eu citesc mereu pe Trip Advisor, e un soi de Biblie inainte sa ne alegem cazarea. Asta daca nu vreti surprize neplacute care pot strica o zi de concediu, din cauza unei cazari alese la intamplare.

  2. Mic dejun inclus:

    Noi am avut si locuri unde am luat mic dejun inclus si locuri in care nu am avut. Acum, recomandarea este pentru mic dejun. E foarte comod sa te trezesti dimineata, sa mananci bine si pe saturate, sa bei o cafea buna si abia apoi sa pleci la drum. Mai ales ca nu se stie niciodata cand si unde ajungi la masa de pranz!…

  3. Bagaje: impachetati putin si bine!

    Pana la urma cine are chef sa descarce genti peste genti si trolere peste trolere, in fiecare seara si apoi in fiecare dimineata? Turistii de circuit n-au nevoie de multe haine, ci de bagaje ‘inteligente’. Asta inseamna putine piese care sa poata fi rulate si combinate…haine in straturi (pantaloni, tricou, hanorac, geaca). In plus, intotdeauna: bocanci comozi, geaca groasa, geaca de ploaie, caciula si esarfa. Nu se stie cand ai nevoie!

  4. Nu-i rau sa aveti un grup de vacanta!

    Eu zic ca merge si un circuit doar in familie, dar parca merge si mai bine in doua familii. Neaparat pe o structura similara…adica de preferat familie cu copii, asa incat propriul junior din dotare sa aiba pe cineva de aceeasi varsta, sa-si descarce bateriile impreuna. In plus, parca si un pahar de vin seara merge bine in formula de patru adulti + o barfa la poalele muntilor!

  5. Obiective: cautati si locuri ‘necomerciale’.

    Asta inseamna ca pe langa traditionalele obiective turistice cunoscute si prezentate pe site-uri, exista mai mereu si locuri mai putin cunoscute si mai putin umblate, dar la fel de spectaculoase si ofertante. De obicei localnicii si gazdele pensiunilor din zona sunt cei mai buni ghizi.

  6. Luati-va harti turistice. 

    Sunt inestimabile! Da, avem la noi GPS, avem Waze, conexiune la Internet si tot soiul de harti online…si totusi, exista momente cand o harta pe hartie este nepretuita. Noi avem un Atlas Rutier, vechi de vreo 10 ani, care si-a scos banii de multa vreme.

  7. Atentie la drumurile inchise.

    Notati-va un numar de la Administratia Drumurilor si verificati atunci cand aveti cel mai mic dubiu referitor la drumurile care deseori au restrictii, cum sunt Transfagarasan si Transaplina. Vorbesc din proprie experienta, noi am picat fix in dimineata in care jumatate din Transalpina s-a inchis…si-atunci ne-am regandit traseul.

  8. Atentie la revizia masinii!

    Adica sa nu plecati la drum lung nepregatiti. Noi i-am facut o verificare tehnica, i-am pus cauciucurile de iarna…si ne-am rugat sa nu avem nevoie de lanturi, pentru ca inca n-au aparut la vanzare. Cine si-ar dori sa ramana cu masina in drum undeva unde nu stie in ce directie s-o apuce?!

  9. Activitati pentru seri lungi!

    Luati-va jocuri cu voi. Adica: remy, carti de joc, monopoly…sau poate jucati mima sau fazan. Ideea este ca serile de toamna incep pe la 7, cu intuneric la pachet, asa ca paharul de vin merge combinat cu un joc de familie.

  10. Sa aveti o rezerva de apa si mancare!

    …sa fiti pregatiti pentru orice situatie de criza. Asta inseamna ca permanent in masina trebuie sa existe 1-2 sticle de apa + ceva gustari (batoane de cereale, gustari dulci & sarate), care sa poata suplini o masa in caz de nevoie. Iarasi, vorbesc din proprie experienta! 😉

Ah, sa nu inchei inainte de a raspunde intrebarilor primite: ‘De ce plecati in concediu in octombrie?’

  • Pentru ca e mult, mult mai liber decat in iulie – august
  • Pentru ca ne place sa prindem peisajele astea superbe de toamna si vremea e inca blanda
  • Pentru ca gasim cazare disponibila exact unde ne dorim, iar vara sunt over booked
  • Pentru ca e mai ieftin
  • Pentru ca Ema abia asteapta sa mai lipseasca o saptamana de la scoala 😉

Voi…aveti alte sfaturi, ponturi, secrete, de care sa tinem seama atunci cand alegem sa fim #turistideextrasezon?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.