Cum arata o scoala in Suedia? Copiii invata in spatii fara pereti

Cum arata o scoala in Suedia? Copiii invata in spatii fara pereti

Se tot vorbeste zilele astea despre scolile din Romania. In presa, pe Facebook, la televizor, vorbim despre manualele invechite sau despre lipsa manualelor. Despre deschiderile de an scolar unde s-au facut greseli de ortografie, de unde n-au lipsit slujbele de deshidere a anului scolar, despre programa greoaie si denumirile ciudate pentru materiile de studiu. Se vorbeste mult si mergem mai departe fiecare cu ingrijorarile lui si cu speranta ca poate dascalul copilului nostru o sa fie altfel. Pana la urma, speranta moare ultima, nu?

Intre timp, unii dintre noi incep totusi sa se gandeasca la Planul B. Emigrarea. Undeva unde sa-ti poti trimite copilul la scoala fara sa-ti pui 1000 de intrebari. Exista? Normal ca exista!

Astazi exemplul Nr. 1 – SUEDIA. Am gasit aici scoala de vis, scoala care arata exact asa cum imi imaginam perfectiunea pe vremea cand plimbam zi de zi ghiozdanul plin de manuale si culegeri si taraiam si o punga cu echipamentul de sport, visand cu ochii deschisi la scolile din Beverly Hills sau Salvati de Clopotel. Scoala din visele mele exista, se numeste VITTRA, este in Stockholm si i se spune ‘scoala fara pereti’.

Pe mine m-a cucerit de la primele poze gasite intamplator, asa ca am sapat dupa cat mai multe informatii despre scoala, concept, filozofia de educatie.

Scoala a fost gandita si proiectata în conformitate cu principiile organizației suedeze Vittra, un consorțiu de învățământ, care nu crede în sălile de clasă sau clasele traditionale. Si bine face! De aici a inceput povestea frumoasa care a unei scoli care cucereste parinti si elevi, prin culoare, deschidere, concept, viziune, realizare si cel mai important cu siguranta, prin tot ceea ce le ofera copiilor.

Un sistem total diferit. Cu siguranta controversat si hulit deja de unii traditionalisti. Probabil ca timpul va demonstra daca metodele Vittra sunt viabile si la scara larga, daca generatiile care vor invata aici vor fi competitive sau nu. Orice s-ar spune si s-ar comenta, este un stil care sigur ii face pe copii sa vina cu placere la scoala. Iar asta este obiectivul Nr.1, indeplinit cu brio.

Cum sa nu te duci cu placere, cand in loc de randuri anoste de banci, gasesti insule verzi de relaxare  și mese de picnic, unde se aduna elevii si profesorii impreuna? În loc de sala de studiu, exista un „Club de Pranz”, un soi de cafenea unde pe o podea imprimata ca o tabla de sah poti fie sa iti iei gustarea, fie sa-ti pregatesti temele (sau ambele). In loc de un amfiteatru batranicios, fix din mijlocul scolii apare un aisberg gigantic plutitor, de un albastru electric. Scoala seamana mai degraba cu un parc de distracții, singura diferenta fiind ca aici fiecare elev are propriul sau laptop, regula esentiala din politica scolii.

Chiar daca nu exista pereti, s-au facut totusi niste partitii care delimiteaza cumva zonele de interes. In plus, există incaperi mai mici sau mai mari, inchise special pentru diferite centre de activitati, cum sunt Sala de Dans izolata fonic pentru dans, canto, antrenamente, repetitii.  Exista si un Laborator Multimedia pentru cei pasionati de film, sunet și muzică. La tot pasul apar decoratiuni interioare cu rol dublu, care pot functiona perfect si ca partitii de camera, cum este  de exemplu „mobila de conversație,” suficient de inalta pentru a tine loc de perete la nevoie si a crea astfel intimitatea dorita.

Da, scoala arata MINUNAT. Dar atunci cand iti lasi copilul pe mana unor alti oameni, in clipa in care decizi ca sistemul asta este cel care i se potriveste copilului tau, decizia nu se ia doar uitandu-te pe poze frumoase. Principiile scolii sunt cele care conteaza in primul rand. Vittra funcționează pe baza a 6 principii, ce-si propun sa ofere fiecarui elev: .

  1. Cea mai potrivita cale de predare & invatare
  2. Sa invete experimentand
  3. Sa inteleaga ceea ce invata
  4. Sa aiba incredere in ei insisi si in abilitatile lor
  5. Sa isi dezvolte abilitatile de comunicare și  spiritul de echipa & interactiune cu ceilalti
  6. Sa fie pregatiti pentru a studia și a lucra într-un mediu internațional

Sunt multe de discutat si analizat, in nici un caz nu exista un raspuns corect si unul gresit. Important este ca la ei exista si aceasta alternativa de invatamant, cu avantaje si dezavantaje fata de sistemul tradional.  Aici copiii invata bilingv (predarea se face in suedeza & engleza). Iar taxele pentru cei care muncesc sau locuiesc legal in Suedia, sunt zero, dupa cum apare pe site-ul scolii.

Eu am recunoscut din start ca scoala asta este foarte aproape de visele mele din copilarie si chiar si de acum, parinte de copil scolar.Voi cum visati sa arate scoala ideala pentru copiii vostri?

Sursa Foto :  Fast Company Design

There are 4 comments for this article
  1. Gala Ct at 07:37

    din prisma experientei de profesor, dar si din cea de parinte, recunosc, nu avem cum sti decat un singur lucru cert: copiii sunt tezaurul si al familiei si al unei natiuni si totodata si speranta / nadejdea si viitorul lor.
    stim ce anume si cum este bine sa ii educam? poate ca nu, dar singura abordare ce da actului de educare viabilitate este sa fii onest in demersul tau, sa fii sincer, apropiat, sa manifesti caldura, intelegere, dar si fermitate.
    toleranta nu prea are cum sa ofere valoare sistemului de educatie cata vreme este prost inteleasa, interpretata ca si permisivitate, exact ca si democratia.
    in schimb, educarea in spirit patriotic, al valorizarii zestrei culturale autohtone, a traditiilor stramosesti, va da cu siguranta rezultatele pe care ni le-am fi dorit deja manifeste in spatiul socio-politic actual.

  2. Pingback: În ce școli învață copiii din Haga - Comunitatea Bloggerilor din Romania

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.