Excursie la Vulcanii Noroiosi. Merita vazuti
#calatoriprintaranoastra
Zi de vara, Romania, in cautare de locuri unde se ajunge usor si poate poate reusesti sa captezi si atentia unui copil dinamic. Ne-am hotarat pe VULCANII NOROIOSI, zona Berca/ Scortoasa, jud. Buzau.
Drumul:
Din Bucuresti am ajuns cel mai simplu via Urziceni. Din Buzau, foarte simplu, in aprox. 30 – 45 de minute. Nu intru in detalii legate de drum, sunt destule pe net. Important este ca drumul e Ok (cel putin asa l-am prins noi in zi uscata si calduroasa de vara) si se ajunge relativ civilizat. Nu va asteptati la minuni totusi, e un drum de tara. Facand comparatie cu ce am vazut acum 10 ani, lucrurile s-au schimbat in bine. Intre timp a aparut si un centru de informare turistica, unde o doamna amabila ne-a aratat pe o harta ( pe care nu ne-a putut-o da), ca ne recomanda sa vedem Paclele Mari si Paclele Mici, aflate de câțiva kilometri distanta una de cealaltă. Există oricum indicatoare în apropiere către ambele locații. Pliante sau brosuri info pentru doritori nu avea. N-a stiut sa ne spuna diferenta dintre cele doua zone, asa ca am mers la ambele sa le vedem cu ochii nostri si sa le comparam, dat fiind ca distanta intre ele este de doar cativa kilometri.
Util/ Ponturi :
- La Paclele Mari se ajunge cu masina pana la zona de intrare. Sunt doua parcari amenajate unde iti poti lasa masina, chiar si o pensiune si un restaurant unde am fi putut sa stam la masa. Nu ne-am oprit, asa ca nu am impresii decat de afara, unde reclama de pe panou suna ca sloganele de pe plajele Marii Negre.
- La Paclele Mici am ajuns in Etapa 2, cu masina pana la buza unui deal. Nu era nici o parcare amenajata, dar am avut unde sa lasam masina. Urcus la deal, la picior, aprox. 500 m. Mai exista si posibilitatea sa ne oprim la o parcare privata, cu restaurant ( La Hangar & La Sopron), de unde se putea urca pe ‘Aleea Vulcanilor’, cam 1.5 Km. Dar cand facem echipa cu Ema & soare arzator, nici o sansa!
- Intrarea – 4 lei pentru adulti, 1 leu pentru elevi, gratis pentru copii
- Pont: daca mergeti cu copii, luati-le haine de schimb. E foarte posibil sa aveti nevoie. Si daca mergeti vara, ochelari & palarie & crème de soare. Daca mergeti intr-o perioada ploioasa probabil cizmele de ploaie sunt utile
Fenomenul Vulcanilor, pe limba copiilor
Nici urma de ghid sau persoana care sa raspunda la intrebarilor turistilor, asa ca a trebuit sa punem noi cap la cap bucati de informatii,
– Vulcanii Noroioși : Pâclele Mari (rezervația naturală este la o altitudine de 322 m si are o suprafață de 22 ha). Pâclele Mici se află la o altitudine de 341 m și au o suprafață de 16,5 ha.
– În preajma Vulcanilor Noroioși, solul este sulfuros și sărăturos, deci nici urma de vegetație obișnuita, verde. Zona este de interes geologic și botanic, iar aici se intalnesc doar două specii de plante halofile, adica plante care se dezvoltă în mediu sărat
– Ce se intampla defapt? Gazele naturale de la peste 3000 de metri adancime imping spre suprafata apa amestecata cu argila. La suprafata se vad vulcanii, adica niste craterele care pare ca fierb si bolborosesc. Ema le-a numit ‘fantani cu noroi’. La suprafata, amestecul se usuca si formeaza, incet, incet conurile.
Impresia Generala
Merita o excursie aici. E un loc unic in Romania si nu trebuie ratat. Cap la cap vizitele n-ar trebui sa dureze mai mult de 2 ore, excluzand drumul. Peisajul este unic, ciudat, impresionant, pare desprins din alta lume. Noi l-am asemanant cu ceva de pe luna, Ema ne-a corectat ca ‘luna e galbena si luminoasa, nu are culoarea noroiului’. Am avut noroc cu o zi uscata, deci mai putin noroi. Asta s-a tradus prin faptul ca Ema s-a apropiat cat a putut de ‘gurile de vulcani’ si nu ne-a crezut pana nu a bagat mana sa vada ca vulcanii sunt reci, desi aparent ai senzatia falsa ca totul fierbe si e fierbinte. A fost la un pas sa-si scapa palaria de soare intr-un vulcan, a alergat in voie pe piscurile de la Paclele Mari si apoi s-a crezut micul cercetator la Paclele Mici, care ni s-au parut mai spectaculoase, dat fiind ca vulcanii erau mai activi,mai zgomotosi si cu guri mai largi. Ah…si mai mirositori, de la gazele emenate permanent.
Top 3 – Ce mi-a placut
- Paclele Mici
- Paclele Mari
- Faptul ca in sfarsit aveai de unde sa-ti cumperi un suc/ o apa sau sa stai la o terasa ( la vizitele anterioare…nici vorba de asa ceva)
Top 3 – Ce nu mi-a placut
- Lipsa materialelor informative la centrul de info turisti si a unui site oficial
- Panotajul ezitant, care te baga in ceata: iti indica Vulcanii Noroiosi si la stanga si la dreapta, fara sa diferentieze zonele
- Lipsa informatiilor suplimentare sau a ghizilor la fata locului
Vederea si visarea
Care-i ‘vederea’ care mi-a ramas in minte la final de excursie? Peisajul auster, straniu,un soi de iluzie a unei excursii pe un taram indepartat.
Cum a vazut Ema excursia?
Vulcanii i-au parut niste ‘fantani cu noroi’.
Pe scurt: Da, merita vizitati. Sunt aproape de Bucuresti si e pacat sa nu mergi intr-o excursie scurta, intr-o zi cu soare.
Aveti alte idei de excursii de o zi intr-un perimetru de maxim 200 km departare de capitala?