Lăsați copiii să aleagă singuri!

Lăsați copiii să aleagă singuri!

‘Dați-le permanent opțiuni și lăsați-i să decidă singuri. Altfel, anii ce urmează le vor pune multe piedici, dacă nu știu să facă propriile alegeri!’
Jane Bright, Consultant Educațional, cu o experință de peste 40 de ani în învățământ, în UK.

Am fost norocoasă să o pot asculta pe Jane Bright și apoi chiar să am câteva minute în care să putem sta de vorbă, în cadrul Conferinței pentru Educație Timpurie First7, organizată zilele acestea de ACORNS.

Agenda plină pentru 3 zile, iar participarea  gratuită pentru cadrele didactice din sistemul public.
O să mai povestesc ceva detalii și în alte articole, pentru că mi se pare senzațional că în ziua de astăzi cineva organizează astfel de conferințe maraton! 

INCREDIBIL să vezi o sală plină cu dascăli din învățământul preșcolar, veniți din toată țara, să absoarbă informațiile. Pentru mine a fost o super experiență, recunosc!
Așa se face că mă gândesc că poate, totuși, mai există șanse pentru învățământul românesc.

Prima invitată a fost JANE BRIGHT, o doamnă cu experiențe de tot felul adunate în cei peste 40 de ani petrecuți în învățământ.

Jane Bright lucrează cu educatori şi cu manageri educaţionali în Marea Britanie, concepând programe care susţin dezvoltarea sistemelor de educaţie timpurie.  

Mi-a plăcut prezentarea ei, realistă și ancorată în viața de zi cu zi, atât din prisma unui dascăl, dar și a unui părinte.

Cea mai grea meserie din lume este să fii PĂRINTE! Dar nu e o meserie imposibilă!

Am desprins din discursul lui Jane Bright 15 idei principale, pe care le adun aici, pentru mine, pentru cei care ne citesc și pentru dascălii care nu au ajuns la conferință, dar sunt interesați de subiect.

Dragi dascăli, nu uitați:

 1. Copiii învață și atunci când vă privesc chipurile, ale dumneavoastră și ale celorlalți din jur!

 2. Toți dascălii trebuie să lucreze și să coopereze cu părinții! Lucrați în echipă, cereți feed back, căutați soluții și explicații împreună, ca o echipă!

 3. Copiii au nevoie de stabilitate și rutină, pentru a se simți în siguranță!

 4. Pentru orice învață, copiii au nevoie de PRACTICĂ!

 5. Mesajul transmis de dascăli trebuie să fie mereu: EȘTI VALOROS! Chiar și atunci cînd greșesc, chiar și atunci cînd au un comportament obraznic sau sunt neascultători…copiii sunt VALOROȘI!

 6. Trebuie să le arătați permanent APRECIERE. Trebuie să-i încurajați, să-i lăudați, să le arătați aprecierea prin cuvinte și gesturi, mari sau mici. Cât mai dese!

 7. Dați-le permanent FEED BACK pozitiv! Apreciați și pașii mici și pe cei mari, deopotrivă.

 8. Trebuie neapărat să le cunoașteți mediul de acasă!

 9. Pentru copii este importantă tehnologia, dar cea mai importantă este INTERACȚIUNEA. Învățați-i să socializeze, înainte de a deveni niște adulți plictisiți!

 10. E important ca permanent să veniți în întâmpinarea așteptărilor copiilor!

 11. Învățați-i să creeze LEGĂTURI & CONEXIUNI! Să-și facă propriile STRATEGII!

 12. Implicați-i în decizii! Se vor simți importanți!

 13. Dați-le opțiuni de unde să-și poate alege singuri! E foarte important să știe să aleagă atunci când părinții nu sunt lângă ei!

 14. Rutina și stabilitatea sunt aliați de bază! Și la grădiniță/ școală, dar și acasă.

 15. Toți copiii au nevoie de: TIMP, CONSTANȚĂ și RĂBDARE!

A fost un discurs inspirat și cu multe idei ce pot fi alplicate și în mediul educational, dar și acasă.
Mai jos am un scurt interviu cu Jane, pentru BLOG in TANDEM, în care am întrebat-o despre dascăli, părinți, sfaturi, recomandări, păreri despre homeschooling.

Asta e cel mai important: VORBIȚI & ASCULTAȚI! 

Dacă aveți timp, poate vreți să citiți pe teme similare: