Voi ce ritual de culcare a copilului aveti?

Voi ce ritual de culcare a copilului aveti?

Ritualul nostru se numeste ‘Momentele Zilei’ si asa ne incheiem fiecare seara,  fie ca suntem acasa,  fie ca suntem in deplasare. De obicei toti trei, in camera Emei, povestind pe rand fiecare despre cel mai frumos si cel mai neplacut moment al zilei. Chiar si pozitionarea noastra in camera este mereu aceeasi:  Ema in patul ei cu etaj…la etaj; eu – relaxata, pe canapeaua gazduita sub patul ei; iar tatal  cocotat pe minunata scara, pe care o exploatam maxim, mai ales cand  verificam noaptea daca mai avem o bucata de copil in pat.

Sa revenim la ‘Momentele Zilei’. Am inceput ‘ritualul’ cu vreo 3 ani in urma, cam o data cu intrarea Emei la gradinita, cand nu ne povestea mai nimic din tot ce se intampla in cursul zilei, decat vreo 2-3 raspunsuri monosilabice smulse cu chiu cu vai. Atunci am inventat obiceiul  ‘Momentelor’ si bine am facut. Ne prinde bine sa aflam si bune si rele, iar limba Emei  se dezleaga miraculos inainte de culcare, convinsa ca nu primeste praf magic de la zane, daca nu povesteste TOT ce are pe suflet.

Multumita ‘Momentelor’, am aflat diverse informatii utile la timp. Imi amintesc acum doar o parte din ele:

  1. Am aflat ca Ema o iubea mai mult pe d-na educatoare mai tanara pentru ca le punea mai multe desene animate la televizor decat cealalta.
  2. Asa am aflat ca la cursurile de dansuri nimeni nu danseaza si nu o asculta pe domnisoara profesoara si toti copii joaca Leapsa si Pititea.
  3. La ‘Momente’ ne-a spus clar ca vrea sa mearga la cursuri de inot numai daca-i gasim o antrenoare frumoasa si blonda.
  4. Aici a marturisit si ca momentul preferat de la cursurile de inot sunt cele 10 minute la jacuzzi.
  5. Asa am aflat ca a pupat un baiat de ziua ei de 3 ori. Din greseala! Dar n-a fost rau!
  6. Tot la ‘Momente’ am aflat ce suparata a fost ca nu a primit martisoare de la toti baietii, dar mai ales de la unul anume de la care avea niste asteptari…
  7. Aici i-am descoperit si frustrarea ca ea nu a avut rol de printesa la serbare; din contra, era mama vitrega a Albei ca Zapada.
  8. Si tot la ‘Momente’ ne-a povestit despre visul ei de-a se casatori intr-o buna zi cu tati, iar pe mine sa ma faca slujitoare in casa lor.

Atatea cate aflu la Momentele astea, ca inca ma mai minunez de sinceritatea ei debordanta. Dar ce minunare frumoasa sa auzi un copil de 7 ani care crede ca lumea se porneste sau se opreste cand primesti un martisor sau o fata zambitoare sau daca a impartit cu prietena ei un ursulet jeleu.

Cat despre partea in care si noi, parintii, trebuie sa ne spovedim seara si sa ne povestim ‘Momentele’, asa ne-am dat seama ca viata asta de om mare chiar e monotona.  La drept vorbind, nu poti sa povestesti  in fiecare zi ca cel mai neplacut moment este trezitul dimineata si traficul pe dos. La fel de ciudat si si sa te apuci  sa povestesti fel de fel de detalii din viata noastra de furnici muncitoare.

Asa am invatat, usor usor, ca depinde doar de noi sa ne creeam intr-adevar momente reale pe care sa le putem povesti seara. Sa traim momentele zilei. Nu mai zic ca tot timpul avem pregatita, pentru Ema, varianta soft a ‘Momentelor’, pentru o pereche de urechi de 7 ani care aud si inregistreaza tot. Momentele autentice ale zilei  le pastram doar pentru noi, pentru  partea a 2-a a serii, Adults Only: zile reale, pline de momente cu ofuri si vaicareli, la un pahar de vin, ca doar asa se dezleaga limbile si se descarca sufletele.   

Voi aveti ritualuri de culcare ? Tabieturi la ceas de seara? Cu sau fara copii?

 

There are 2 comments for this article

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.