Voi obisnuiti sa luati cina in familie?

Voi obisnuiti sa luati cina in familie?

Noi, da. Cinam aproape in fiecare seara impreuna, cu mici exceptii. E una din regulile nescrise ale casei si unul din ‘obiectivele’ mele pe 2016.

Intr-o lume asa de agitata, in care cu totii incercam sa ingramadim in fiecare zi cat mai multe activitati, sa imbinam munca de birou cu timpul in familie, sa ne gasim un echilibru in toate…in zilele astea in care eu simt de multe ori ca sunt intr-o cursa contracronometru de care nu reusesc sa scap, mi-am propus ca macar la masa de seara sa fim impreuna.

Si da, suntem impreuna. Dar de multe ori o batem la cap pe Ema sa manance mai repede, sa vorbeasca mai putin, sa ne grabim spre ora de culcare pe care o depasim frecvent…si asa reusim ca si momentele astea de la cina sa le tensionam de multe ori.

Cinam impreuna, dar pe graba. Povestim cu totii ce-am facut in ziua respectiva, dar pe repede inainte. Ema incearca sa se bage in orice, dar orice discutie, si noi o repezim. ‘La cina mancam, nu povestim’, ‘Hai mai repede ca iar te culci dupa 10’, ‘Nu mai povesti atat, hai sa mananci si sa ne grabim sa faci ghiozdanul’, ‘Tu te opresti vreodata din vorbit?’…si fel de fel de replici similare ne condimenteaza de multe ori mesele in familie si uite asa stricam tot farmecul!

Am vazut zilele trecute clipul asta, facut de Masterfoods, cu un mesaj simplu: ‘Let’s make dinnertime matter’. Da, stiu ca e doar un spot, stiu ca dincolo de imaginile emotionante e un mesaj publicitar, dar pana la urma ideea clipului e atat de simpla. Aruncati-va o privire!

O singura intrebare, adresata si parintilor si copiilor: Daca-ai putea lua cina cu oricine din lume, o personalitate in viata sau nu, pe cine ai alege?

  • Parintii – au ezitat intre tot felul de persoane publice. Am auzit nume precum Kylie Minogue, Nelson Mandela, Marylin Monroe, Kim Kardashian, Jimi Hendrix, Justin Bieber…si tot asa.
  • Copiii – au raspuns pe rand, in cuvinte diferite si cu acelasi mesaj: Familia. Toata familia. Mami & tati. Trebuie sa fie o vedeta sau pot sa aleg familia? Familia. Mama & tata.

Exact. Copiii astia senini ai nostri vor doar sa fie impreuna cu familia. Atat. Nu VIP-uri, nu personalitati, nu personaje din desene.  Atat de simplu. Doar noi suntem cei care complicam lucrurile. Noi facem scenarii. Noi ne dam peste cap sa le umplem viata. Noi in grabim permanent. Si cand colo, e atat de simplu! Copiii nostri nu au nevoie decat de noi.

Haideti sa ne facem timp pentru oamenii care conteaza cel mai mult. Eu imi reiau promisiunea de a incerca zilnic sa fim impreuna la masa. Fara aparatura, fara TV, fara tablete, fara graba, graba, graba…Sa cinam si sa povestim. Pare greu in lumea agitata, dar eu tot vreau sa mai tot incerc. Trebuie sa reusesc pana la urma!

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.