10 fraze pe care ar trebui să le spunem diferit copiilor

10 fraze pe care ar trebui să le spunem diferit copiilor

Asta e o lecție pe care până și eu, ca părinte, am învățat-o după ani și ani, după greșeli și situații care sigur s-ar fi dezamorsat mult mai simplu dacă aș fi transmis același mesaj, dar cu alte cuvinte.

Da, putem să spunem lucrurilor pe nume, putem puncta exact ce vrem să transmitem, putem să ne facem înțeleși chiar dacă vorbim pe un ton mai blând și chiar dacă reformulăm ideile.

Cel mai important este ca cei mici să nu se simtă nici încorsetați, nici sufocați, nici să nu ne perceapă ca pe niște dictatori sau adulți isterici și avizi de putere….și evident, copiii noștri să nu sufere, pentru că dese ori cuvintele dor!

Iar asta e clar: niciun părinte nu-și dorește să-și vadă copilul suferind. Cu toate astea avem toți momente în care ne enervăm, suntem obosiți, avem multe altele pe cap…și ne ieșim din fire.

Nu mai suntem atenți nici la cuvintele pe care le rostim, nici la tonalitate, nici la gesturi. Toate contează. Toate pot fie să aline, fie să rănească.

Astăzi am adunat pe blog 10 fraze pe care dacă le evităm, dacă le refomulăm, cu siguranță șansele de a ne face auziți și de a obține atenția copilului sunt incomparabil mai mari.

E un lucru la care să ne gândim cu toții, contează atât de mult ce spunem, contează să fim calmi, să avem un ton liniștit, care să nu transmită altceva decât încredere copiilor noștri.

Citim și uneori zâmbim poate ușor superior când se vorbește de empatie, dragoste necondiționată, încredere…Pentru toate există timp și se învață ușor ușor.

Dar dacă nu suntem atenți la exprimare, dacă uităm să fim calzi, dacă nu-i respectăm și nu-i tratăm pe cei mici așa cum merită, dacă folosim cuvinte și formulări care dor, atunci startul e greșit.

Citiți și: 


 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.