Misiunea ECO: Surse de energie verde

Misiunea ECO: Surse de energie verde

Misiunea ECO a ajuns la episodul 6 și ne promite un mix de inspirație în care natura, tehnologia și grija pentru generațiile viitoare devin priorități. Povestim astăzi despre ENERGIA VERDE sau, așa cum mai este cunoscută, ENERGIA REGENERABILĂ.

Începem cu un scurt exercițiu de imaginație: atunci când…aprindem lumina, ne uităm la televizor, ne încărcăm telefonul sau tableta, avem nevoie de electricitate.
De unde provine și cum o utilizăm eficient?
În România, principalele surse de energie sunt apa și cărbunele, care împreună generează mai mult de jumătate din producția totală de energie a țării noastre! Dar dacă, de exemplu, am locui într-o casă alimentată 100% cu energie verde, care ar fi amprenta noastră asupra mediului înconjurător?
Una mai bună: Energie verde este o sursă alternativă de energie, nepoluantă. 

Acesta este viitorul: unul în care energia verde înlocuiește, treptat, energia convențională, din dorința oamenilor de a progresa și de a ne proteja planeta, dar și pentru a asigura un viitor sustenabil pentru generațiile viitoare.

Care sunt cele mai folosite surse de ENERGIE VERDE?

  1. SOARELE – ce produce energia solară

    Când vine vorba de energie solară – Soarele este un furnizor natural de energie!
    „Energie solară” înseamnă, mai simplu spus, transformarea luminii soarelui în energie termică sau electrică pentru uzul nostru.  

    E-adevărat, datele referitoare la energia solară sunt complexe și pot deveni confuze chiar și pentru un adult, așa că haideți să încercăm să le înțelegem împreună!

    Soarele este plin de energie, iar energia solară ce provine din lumina soarelui ajunge pe pământ! Cantitatea de lumină solară variază în funcție de locație, ora din zi, perioada anului și condițiile meteorologice.
    Soarele produce energie de miliarde de ani! Asta înseamnă că energia solară a fost folosită de oameni de sute de ani pentru a găti mâncarea, a se încălzi și pentru a-și usca hainele. Astăzi, se poate folosi și pentru a crea electricitate.

    Celulele solare transformă lumina de la soare în electricitate. Celulele solare mai sunt numite celule fotovoltaice. „Foto” este latină pentru lumină, iar „voltaic” înseamnă electricitate.
    Celulele solare sunt puse laolaltă pentru a forma panouri solare, despre care sigur ați auzit. Panourile solare sunt montate pe acoperișul clădirilor pentru a colecta lumina soarelui și a o transforma în energie. Dacă ați văzut panouri strălucitoare mari pe acoperișul unei case, acea casă folosește energie solară! Energia solară poate fi utilizată pentru a alimenta orice obiect din casă, ce are nevoie de energie electrică.

    Panourile solare nu se folosesc doar pentru clădiri, ci pot fi folosite în jurul nostru pentru a alimenta multe lucruri diferite. De exemplu, panourile solare pot fi montate pe camioane alimentare, mașini, bărci, clădiri și sateliți spațiali. Există chiar și avioane care funcționează cu energie solară! Panourile solare pot fi, de asemenea, utilizate pentru a alimenta lucruri mai mici, cum ar fi calculatoarele și semnele portocalii intermitente de autostradă care ne avertizează despre un blocaj de trafic sau un drum închis.

    Energia solară este energia viitorului, mai ales că Soarele este o resursă inepuizabilă!  
    În plus, să nu uităm că  România este o țară cu poziție favorabilă pentru producția energiei solare, cu peste 200 de zile cu soare anual, în toate zonele țării!

  2. VÂNTUL – ce produce energie eoliană

    Energia eoliană sau energia vântului este de fapt energia electrică produsă folosind vântul sau fluxurile de aer din atmosferă.
    Turbinele eoliene moderne sunt utilizate pentru a capta energia de la vânt și pentru a o transforma în energie electrică.
    Ați auzit de un proiect eolian sau parc eolian? Sunt acele locuri, pe apă sau pe uscat, cu multe turbine eoliene, de unde se trimite energia electrică produsă la rețea, iar de acolo este transmisă la consumatorii finali, adică în casele noastre.

  3. APA – ce produce energie hidraulică

    După combustibilii fosili, apa este sursa principală de energie electrică din lume.
    O hidrocentrală este o centrală electrică folosită pentru a transforma energia mecanică produsă de apă în energie electrică.
    Mecanismul este următorul: printr-un baraj de acumulare a apei, situat pe cursul unui râu, unde poate exista eventual și o cascadă, se realizează acumularea unei energii potențiale, transformată în energie cinetică prin rotirea turbinelor hidrocentralei.

  4. Căldura Pământului – ce produce energia geotermală

    Pământul conține o mare cantitate de căldură.
    Aceasta se ridică odată cu fenomenul legat de magmă și este captată în puncte naturale de înmagazinare. Atunci când rocile sunt fracturate, căldura ajunge la suprafață și este direcționată către centralele energetice pentru eliberarea energiei sale.

 

Care sunt avantajele energiei VERZI?

  • Este o sursă de energie prietenoasă cu mediul: este o resursă naturală, nepoluantă și putem spune chiar inepuizabilă. Atât timp cât există soare, vânt sau apă – va există și energie verde!
  • Încetinește procesul de încălzire globală.
  • Poți face economii la factura de energie, iar costurile pentru energie se reduc considerabil!
  • Zero poluare: emisii zero de substanțe poluante și gaze cu efect de seră, datorită faptului că nu se ard combustibili.  
  • Protejăm planeta, prin reducerea emisiilor de dioxid de carbon și facem un pas înainte pentru o dezvoltare sustenabilă și un viitor cât mai verde.

Știați că?

  • Lumina soarelui atinge Pământul în aproximativ 8 minute și cam în tot atâtea minute pentru a intra în contact cu panourile solare?
  • În lume există energie solară din abundență, ce depășește consumul global anual de energie electrică?
  • România se află pe locul 10 în Uniunea Europeană în ceea ce priveşte consumul de energie verde, astfel, conform datelor Comisiei Europene, 23,8% din totalul de energie al României în 2018 au fost energie regenerabilă.

Misiunea Eco este despre fapte! 

  1. Începe de unde ești!
  2. Folosește tot ce ai!
  3. Fă tot ce poți!

ACUM! Misiunea ECO este misiunea mea, a ta, a fiecăruia dintre noi! 

Un proiect Blog in Tandem, susținut de Grupul CEZ în România.

Energia durabilă însemnă de fapt energie regenerabilă. Unul dintre cele 17 OBIECTIVE DE DEZVOLTARE DURABILĂ ALE ONU  ce trebuie atinse până în anul 2030, pentru a îmbunătăți cu adevărat lumea în care trăim, se referă la producția de energie verde și accesibilă!

  • CEZ a investit 145.000 de euro de #EnergieVerde, prin montarea unor sisteme de panouri fotovoltaice la 9 licee care pregătesc #GeneratiaViitorului.
  • Aproape 3 000 de elevi si profesori actuali, dar si viitoarele generații din câte un liceu din județele Argeș, Dolj, Gorj, Mehedinți, Olt, Vâlcea, Teleorman, Caraș-Severin și Constanța beneficiază, din luna martie, de energie verde datoriă inițiativei Grupului CEZ în Romania, de a monta și dona câte o centrală de panouri fotovoltaice, cu o putere de 15 kW fiecare.
  • Inițiativa este o investiție cu impact pe termen lung, în valoare de 15 000 de euro/fiecare liceu, din fonduri asigurate de Grupul CEZ în România.

Grupul CEZ în România deține cel mai mare parc eolian pe uscat din Europa, cu o putere totală instalată de 600 MW, precum și un sistem hidroenergetic în județul Caraș Severin format din 4 hidrocentrale și amenajările hidro aferente.

Avem de unde să fim inspirați pentru fapte bune! Vă așteptăm și săptămâna viitoare, cu un nou episod din MISIUNEA ECO.

Avem o singură PLANETĂ. E responsabilitatea noastră să o protejăm!

Nu uitați,  găsiți Blog in Tandem și pe:

You Tubehttps://www.youtube.com/blogintandem 
Instagram:https://www.instagram.com/blogintandem/
Facebook:https://www.facebook.com/intandem.ro/  

Alte episoade din Misiunea Eco: 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.