Nu va opriti din citit povesti seara!

Nu va opriti din citit povesti seara!

Asta este mesajul care reiese clar dintr-un studiu recent: atunci cand copiii intre 6 si 10 ani incep sa citeasca singuri, parintii renunta la ritualul ‘povestii de seara’. Nu va opriti, dragi parinti!

Copiii care au participat la acest sondaj au declarat in majoritate covarsitoare ca iubesc timpul petrecut impreuna cu parintii lor, seara, la momentul de lectura. Asta se traduce pentru cei mici in timp de calitate petrecut cu parintii.  

Mai mult chiar, ritualul ‘povestii de seara’, atunci cand parintii de obicei citesc carti cu un nivel de dificultate superior celui al copilului, are si alte avantaje: imbunatateste abilitatile de citire ale copiilor, precum si capacitatea de concentrare, de intelegere si de imbogatire a vocabularului.

Dar, din pacate, aceasta frumoasa traditie a cititului de seara este in real pericol de disparitie, se pare, in casele in care copiii ajung la varsta la care isi pot citi singuri.

Psihologii avertizeaza ‘parintii nu-si mai gasesc timp si energie sa citeasca seara, la finalul unei zile epuizante de munca si renunta la acest obicei mult prea devreme.’ 

Articolul din Gardianul ofera date si detalii desprinse din aceasta cercetare: ‘mai mult de 83% dintre copiii declara ca le place sa li se citeasca seara, iar 68% considera ca este un timp special petrecut cu parintii’.

Se pare ca unul din motivele care ‘distruge’ aceasta traditie este prezenta televizorului in camera. Mai mult de 50% din copiii care au participat la cercetare au declarat ca se uita la televizor pana adorm.

Noi, din fericire, am reusit sa pastram acest ritual de ani buni. Si citim in continuare, seara de seara, povesti de tot felul. Am terminat seria ‘Povestirilor Istorice’, am citit toate cartile din seria lui Habarnam si acum suntem la ‘Fram, Ursul Polar’.

Pana la urma, cred ca e nu e atat de important ce le citim…dar mai ales momentele astea linistite, in care copiii nostri se cuibaresc langa noi, seara de seara.

Spor la citit, oameni buni, nu va opriti!

Alte postari pe subiectul educatie, pe Blog in Tandem:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.