Știința a decis: Ne transformăm în mamele noastre!

Știința a decis: Ne transformăm în mamele noastre!

Da, da, chiar ne transformăm în mamele noastre și asta nu e doar o supoziție, nici bănuială sau vorbă aruncată la întâmplare!

 E concluzia unui studiu făcut de americani, ce a analizat legătura dintre mame și fiice, ce vine să confirme ceea ce, la drept vorbind, eu simțeam de multă vreme. Iar cercetătorii ăștia puteau să vină să stea de vorbă cu mine, dacă-și doreau să scurteze timpii.

Dar, cum ei lucrează cu cifre, studiul a inclus familii cu părinți între 33- 48 ani și copii între 8 – 13 ani.

Ipoteza de lucru din spatele acestui studiu cu denumire sofisticată este teoria oamenilor de știință, ce au susținut că, biologic vorbind, creierul mamă-fiică este cel mai asemănător dintre orice relație între generații.

’’Ești exact ca maica-ta’’ – v-ați auzit și voi, bănuiesc, de-a lungul timpului, comparția asta, de care nimeni nu scapă, mai devreme sau mau târziu, nu?

Și toată familia înrudită de comparații: ’’ești pisăloagă/ cicălitoare exact ca maica-ta, țipi exact ca maica-ta, bați copilul ăsta la cap exact ca maica-ta…
Că doar, permiteți-mi să-mi dau cu presupusul, nu cred că aude nimeni ’’gătești la fel de bine ca maica-ta sau ești grijulie / ești organizată/ ești calmă exact ca maică-ta”.

Ei…și ce-au făcut oamenii de știință? Au demonstrat, cu cifre, că fix așa e: NE TRANSFORMĂM ÎN MAMELE NOASTRE.
Oficial, ei zic că sistemele corticolimbice sunt cele mai asemănătoare dintre mame și fiice.

Ce-nseamnă asta?
Înseamnă că atunci când te emoționezi la o reclamă, când tresari la o melodie, când nu poți să te abții să-ți cumperi o pereche de pantofi, când visezi la o nouă vacanță…poți să-i mulțumești mamei tale. Sau să dai vina pe ea!
Important este că de la ea ți se trage!

Mai mult, se pare că nu doar tendințele și pornirile noastre emoționale, dar și predispozițiile medicale sunt similare cu ale mamelor noastre.

 
Autorul principal Fumiko Hoeft a explicat că sistemul cortico limbic este puternic legat de depresie. În traducere, asta înseamnă că asemănările dintre chimia creierului mamă-fiică pot servi și ca predictor pentru experiențele de sănătate mintală ale generației tinere.

Cu toate că eșantionul de studiu a fost considerabil, rezultatul este întărit și de alte studii similare. De exemplu, un studiu din Psychology Today, care determină legătura dintre mame și fiice, ca fiind  mai puternică decât orice altă pereche de părinte-copil, în toate etapele vieții. Sau acest studiu care arată că mamele și fiicele se influențează reciproc, diferit decât orice altă relație familială.

În concluzie, când vine vorba de chimia creierului,  modul în care gândim, simțim și ne comportăm – vine de la mamele noastre!

Așa că, doamnelor și domnilor, puteți folosi cu încredere ’’Ești exact ca maica-ta’’, aveți confirmarea oficială a oamenilor de știință!

Citiți si: 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.