Sunt tabletele potrivite pentru copii?

Sunt tabletele potrivite pentru copii?

E în regulă să ne lăsăm copilul să-ți petreacă timpul la tabletă? Asta e o întrebare pe care și-o pun mulți părinți, din ce în ce mai des în ultima vreme.

Recunosc, am avut și eu perioade în care am spus un NU hotărât, când Ema era foarte mică. Am fost îndârjită mai târziu și m-am opus o mare perioadă, până mi-am dat seama că extremele nu sunt potrivite.

Interzicerea totală nu este soluția, ba dimpotrivă, naște multe alte probleme în mintea și-n comportamentul copiilor.
Care-i soluția? Moderația! Echilibrul! Căutarea unei soluții de mijloc!

Așa am ajuns acum să spun că tableta este utilă!
Așa am ajuns să o încurajez pe Ema să-și cumpere tabletă, dacă asta își dorește. Este acum la etapa în care o las pe ea să-și strângă bani, tocmai pentru a o responsabiliza și pentru a înțelege că tableta este un lucru valoros și ca bani și ca și utilitate.  

Cât despre noi, părinții, am înțeles că este în regulă să aibă o tabletă, atâta vreme cât avem un set de reguli bine stabilite în casă, discutate și agreate.

Astea sunt principalele 5 reguli pe care noi le aplicăm acasă referitor la subiectul controversat al tabletelor:

  1. Timpul de folosire:

    Tableta se folosește doar în weekend, maxim 1 oră pe zi.
    În cursul săptămânii se poate deschide STRICT pentru documentare și inspirație, pentru proiectele de la școală sau legate de activitățile extrașcolare.

  2. Aplicațiile instalate:

    Copilul instalează aplicații & jocuri numai după ce le verificăm împreună. Asta înseamnă că încurajăm aplicațiile cu scop educativ, cum sunt cele de limba engleză, unde se îmbină utilul cu plăcutul. Să recunoaștem, e frumos să faci teste grilă online la engleză, să înveți de la personaje animate etc.

  3. Tabletă versus joaca cu alți copii:

    Niciodată Ema nu folosește tableta când are copii în vizită sau când noi mergem în vizite. Asta pentru că preferăm ca ei să se joace cu totul alte jocuri decât cele ce implică un ecran și să-și descarce energia în jocuri de echipă.

  4. Folosim tableta în scopuri utile și pentru cultivarea unor pasiuni.

    Pentru Ema, de exemplu, asta se traduce în timp petrecut de ea pentru a face colaje din poze, pentru a edita pozele și a învăța tot felul de trucuri pentru a face poze și clipuri.
    Dar fiecare copil cu siguranță își poate găsi o pasiune, iar internetul este plin de inspirație, tuturiale, exemple utile etc.

  5. Nu instalăm aplicații de social media sau chat.

    La vârsta asta încă nu există cu siguranță responsabilitatea unui copil pentru ceea ce se petrece dincolo de ecran. Facebook este total interzis pentru copii, pentru că nu s-ar traduce decât prin pierdere de timp și eventuale pericole de a intra în vorbă cu oameni necunoscuți.

Avem mai multe reguli, dar astea cred că sunt cele mai importante Dacă reușim să îi învățăm pe copii că internetul este util, că-l poți folosi pentru a învăța, pentru a te inspira, că moderația este cheia…atunci suntem pe drumul cel bun.

La noi lucrurile sunt destul de așezate, iar Ema a înțeles în mare parte că regulile sunt făcute pentru a o proteja. Așa că acum, o ajut să-ți caute o tabletă și să fie exact ce-i trebuie.

Zilele astea am fost norocoase că am avut acasă o tabletă Lenovo Tab 4 8 , pe care am întors-o pe toate părțile și ne-a cam plăcut. Vedeți aici impresiile.

Cam așa ne-am distrat noi pe lângă brad, acum rămâne să decidă Ema dacă-și investește banii de pușculiță într-o tabletă Lenovo Tab 4 8, mai ales că la Orange este o ofertă specială în acest interval.

Sunt curioasă cum stau lucrurile și în alte case? Ce reguli aveți? Cât timp își petrec copiii voștri pe tabletă?

Dacă aveți timp, poate vreți să citiți pe teme similare:

There are 13 comments for this article
  1. Adriana B at 14:44

    Din punctul nostru de vedere, este utila. Si nu, interdictia nu cred ca ajuta ba dimpotriva (creaza frustrari si tentatii in plus). Avem reguli de folosire (timp alocat, instalare aplicatii doar cu acordul nostru si nu o foloseste cand e singur acasa). Ce am observat eu in ultimul an la Tudor (11 ani) este o crestere a apetitului pt jocuri si urmarit filmulete pe youtube (de genul istoria jocurilor video Sega sau topuri cu artisitii preferati sau chiar documentare pe diverse teme), nu avem o problema cu chestia asta daca respecta ceea ce am stabilit. Noi incercam sa-l incurajam cat mai mult in directia gestionarii pe cont propriu a timpului alocat, uneori ii iese foarte bine, alteori insa mai sunt si derapaje, caz in care intervenim.

    Una dintre cele mai tari aplicatii pe care le avem instalate este una despre corpul omenesc. Iar preferata copilului este, de departe, how to draw… personaje preferate din filme si desene animate. Pentru un copil care nu exceleaza pe partea de motricitate fina si care nu a facut niciodata cu placere activitati de scris/ desenat/ colorat, aceasta aplicatie este de mare ajutor. Pentru invatarea/ exersarea limbii engleze nu pot spune ca am folosit prea mult tableta, in cazul nostru cartile de la edituri care au colectii de genul asta (Lady Bird, DK, Scholastic) au fost o resursa extrem de utila in procesul de dobandire a unei exprimarii aproape fluente si de imbogatire a vocabularului.

  2. Angela at 23:32

    Cam asa este si la noi,dar intrebarea si dilema mea este cum reuseste sa isi stranga bani?? Eu ma chinui si nu reusesc sa gasesc o modalitate prin care sa isi stranga bani (in afara de cei de la zana maseluta :)).
    Voi cum procedati?

    • Blog in Tandem at 23:39

      Angela…nu știu dacă suntem tocmai un exemplu, dar până la urmă, fiecare își face / adaptează regulile care i se potrivesc.
      Ema are deja banii strânși de mai bine de un an. De la Sorcovă, de la bunici, care la fiecare ‘despărțire’ îi dau bani să-și cumpere ceva ceva, mai primește când face diverse treburi gospodărești care nu sunt în ‘aria’ ei de interes: strânge frunze, udă florile etc. Și uite așa a strâns ca furnica aproape 1.000 de lei. 🙂

  3. Pingback: Motivele pentru care copiii sunt plictisiți, mereu agitați și nu știu să-și facă prieteni - Comunitatea Bloggerilor din Romania
  4. Pingback: Ajută-ți copilul la teme, nu le face în locul lui! - Comunitatea Bloggerilor din Romania
  5. Pingback: În ce școli învață copiii din Haga - Comunitatea Bloggerilor din Romania
  6. Pingback: 100 de activități pentru vacanța de vară - Comunitatea Bloggerilor din Romania
  7. Pingback: De ce cred că taberele de vară sunt binevenite - Comunitatea Bloggerilor din Romania
  8. Pingback: Când școala știe să-i atragă pe copii - Comunitatea Bloggerilor din Romania
  9. Pingback: Părinți & profesori: 6 metode de a inspira și a stimula creierul adolescenților - Comunitatea Bloggerilor din Romania

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.