Viata de familie in lumea larga.  CANADA – tara unde oamenii se bucura de viata

Viata de familie in lumea larga. CANADA – tara unde oamenii se bucura de viata

CANADA a fost si ramane in topul tarilor preferate de romanii care emigreaza. Oficial aproape 200.000 de romani locuiesc legal in Canada, in special in zonele  Ontario, Quebec, British Columbia si Alberta. Sunt atatea legende care circula despre Canada, forumurile sunt pline de pareri si pareri,  dar nimic nu te pregateste si nu se compara cu viata reala in Canada.

Imi face asa o placere sa vi-i prezint pe Mirabela & Vali, o familie care-si traieste visul canadian. O sa cititi si o sa-mi dati dreptate. Pe ei ii stiu de mai bine de 10 ani. Pe minunea lor, Alessia, care o sa implineasca un an in curand, n-am cunoscut-o. Am vazut-o in poze si sper ca viata asta sa se aranjeze intr-un asa fel incat sa o vad live intr-o buna zi. 

Imi amintesc perfect cand au plecat. Stiu sigur ca mi-au parut cel mai hotarat, cel mai organizat si mai determinat cuplu pe care l-am  cunoscut. In Romania aveau cariere infloritoare, erau ‘pe val’, intr-o perioada in care toate mergeau bine. Dar ei au vrut altceva. Mai mult. Mai bine. Mai frumos. Si au ales CANADA.  De 9 ani Canada inseamna ACASA pentru ei.

Multumiri, Mirabela, pentru ca ti-ai gasit timp sa-mi povestesti din viata voastra, din ce traiti, din emotiile si planurile voastre. Cand esti si mama, si sotie, si cu un job solicitant, stiu ca nu-i prea usor sa gasesti timp pentru toate, asa ca apreciez din suflet!

Despre decizia de a emigra.

Am fost norocoasa sa am o vacanta de o luna in  Canada & Statele Unite chiar inainte de a incepe facultatea. Mi-au placut, dar nu m-am gandit o clipa ca peste ani o sa devin de-a locului. Decizia de a aplica am luat-o mult mai tarziu, dupa facultate, cand deja lucram si lucrurile pareau asezate. Am realizat ca imi lipseste ceva si simteam ca nu am rabdare sa astept sa se intample in Romania. Asa ca m-am hotarat sa aplic pentru viza in Canada.

Procedura a durat aproape 4 ani, intre timp m-am casatorit cu Vali, a intrat si el in aplicatia de emigrare…si in 2006 am plecat impreuna in Toronto. Tineri, ambitiosi si cu multe vise frumoase. Lucrurile s-au aranjat ca un puzzle, asa ca dupa cinci ani petrecuti in Toronto, am primit o oferta de promovare in Vancouver, la 4,000 km distanta. Am acceptat-o si impreuna su sotul meu ne-am mutat la Vancouver in 2011. Eu cu o pozitie profesionala pe care mi-o dorisem, iar Vali a reusit sa se transfere exact la compania unde lucra in Toronto, care avea birouri si in Vancouver.
Un argument foarte important este ca amandoi aveam joburi asigurate, asa ca am luat decizia sa ne mutam la Vancouver, unul dintre cele mai scumpe orase din lume. Un oras pe care-l iubim pentru multe lucruri, dar mai ales pentru faptul ca in Decembrie 2013 ne-a adus cel mai frumos cadou, primul nostru copil, Alessia.

Despre viata, emigrare, adaptare, discriminare, integrare

N-a fost simplu. E clar ca oricine intampina greutati la inceput. Cred ca cel mai important este ca nici eu, nici Vali, nu ne-am uitat niciodata in urma. Am stiut de la inceput ce vrem si am avut determinarea de a reusi in viata intr-o tara noua. Asa ca am urcat bazandu-ne doar pe noi, pe forta noastra de munca si pe ambitie. Niciodata nu am facut comparatii si nu am trait cu ideea ca peste cativa ani ne vom intoarce in Romania. Am primit sanse la care nici nu visam si am hotarat sa ne bucuram de ele. Canada este una din tarile cele mai diversificate rasial, cultural si etnic. Niciodata nu ne-am simtit straini sau discriminati in vreun fel. Din contra, a trebuit sa invatam si noi la randul nostru sa nu fim rasisti si sa acceptam fiecare natie cu calitatile si defectele ei. Este exact spiritul in care ne dorim sa o educam pe Alessia, spiritul conform caruia nicio rasa nu e superioara alteia.

Despre socializare intr-o tara noua. Despre diferente de mentalitate

Ne intelegem foarte bine cu colegii canadieni de la serviciu si ne vizitam din cand in cand, dar mai toti au prietenii strans legate din perioada scolii si nu sunt atat de deschisi la a lega noi relatii de suflet. Tipic sau nu….si in Toronto si in Vancouver ne-am imprietenit cu cate o familie de romani cu care ne vizitam si iesim la restaurante. Distantele sunt destul de mari, asa ca e greu sa gasesti prieteni care locuiesc aproape, cu care sa poti sa te vezi des. Oricum, noi ne simtim foarte bine in familia noastra, asa ca cel mai mult timp liber ni-l petrecem impreuna. Acum, de cand o avem pe Alessia, ne-am propus sa iesim din ’izolare’ si sa incercam sa cunoastem si alte familii cu copii, ca Alessia sa poata socializa si cu cei de varsta ei.

Aici peste tot unde mergi vezi parinti cu copii. Canadienii abia asteapta momentul cand copiii lor implinesc 18 ani si se muta de la ei din casa, de cele mai multe ori in chirie, pe care copii trebuie s-o plateasca din buzunarul lor. Incepand cu 18 ani, canadienii sunt pe cont propriu si foarte rar apeleaza la ajutorul parintilor. Canadienii se bucura de viata dupa ce ies la pensie, ei aleg sa calatoreasca, in nici un caz sa aiba grija de nepoti. De obicei isi vand casele si isi cumpara un apartament mai mic sau se muta in apartamente de seniori, unde au asistenta 24 de ore pe zi.

Este  Vancouver un oras safe? Este un oras potrivit sa-ti cresti copilul?

Noi traim intr-o suburbie a orasului Vancouver si nu-mi imaginez ca vreodata ne-am dori sa traim in centrul unui oras mare si inghesuit. Ne place sa avem un oras mare aproape pentru toate facilitatile de care dispune, pentru cultura, arta si distractii. Dar pentru locuit, intotdeauna am ales suburbia. Totul e intins, spatios, multa verdeata cu case si gradini mari. Avem doi caini, husky siberieni, care iubesc libertatea si adora sa alerge prin curte toata ziua. Nu am putea sa avem acelasi stil de viata intr-un apartament, oricat de mare ar fi el. Imi place idea ca Alessia sa creasca intr-un oras verde, sa respire aer proaspat si sa fie inconjurata de oameni care au ales sa duca un stil de viata sanatos.

Peste tot unde am locuit pana acum in Canada ne-am simtit in siguranta. In zona in care locuim acum, singurul pericol pot fi ursii. Ne-am intalnit de cateva ori cu ei in timp ce ne plimbam cu cainii, dar si-au vazut de drumul lor inapoi in padure. Aici toate animalele sunt protejate, dar se actioneaza impotriva lor daca ataca oameni.

Cat despre copii, dat fiind ca nimic nu este aproape de casa, ei sunt ‘culesi’ din fata casei in fiecare dimineata si dusi la scoala cu un autobuz special. La fel, sunt adusi acasa dupa terminarea orelor. Mi se pare un sistem foarte bine organizat si o optiune pentru parintii care nu pot sa-si duca sau aduca copii de la scoala.

Despre sarcina, nastere, asigurari de sanatate

Serviciile medicale de baza sunt asigurate de stat. Firma la care lucrezi poate sa-ti acopere servicii medicale suplimentare : ex. cheltuielile la farmacie, dentist, oftalmolog, chiropractician, prin sistemul de beneficii.  Partenerul de viata si copiii sunt deasemenea acoperiti de aceste beneficii din partea ambilor parintii. Nu am avut cheltuieli de sanatate in noua ani de Canada, pana nu am ramas insarcinata cu Alessia. Nu mi-a venit sa cred la cate teste am fost trimisa ca sa ne asiguram pe toata perioada sarcinii ca totul este in regula cu mine si cu bebelusul. Totul este acoperit de Guvernul Canadian.  Doar camera privata la spital poate sa fie acoperita de beneficiile de sanatate pe care ti le ofera firma la care lucrezi. Spitalul unde am nascut eu avea numai camere private, asa ca nu a trebuit sa apelez la beneficiile suplimentare.

Pentru primele trei luni de sarcina am fost in grija medicului de familie, dupa care pana la nastere am fost supervizata de catre un doctor obstetrician. Am fost impresionata de profesionalismul tuturor, dar in mod special de asistenta pe care am primit-o la nastere. Am fost uimita de grija, compasiunea si profesionalismul doctorilor si asistentelor. Dupa ce am fost externati din spital, ne-a fost alocata o asistenta din orasul in care locuim, ca sa ne viziteze acasa pentru 6 saptamani, sa se asigure ca ne acomodam cat mai bine acasa cu noua membra a familiei. Am primit foarte multe informatii utile si ma bucur ca ni s-a oferit acest sprijin in acele momente in care incercam sa ne adaptam la toate schimbarile din vietile noastre.

Despre protectie sociala si sistem de invatamant.

Alessia primeste lunar $100 de la Guvernul Canadian pana la varsta de 6 ani. Noi i-am deschis un cont de economii pentru studii, de care poate sa beneficieze dupa varsta de 18 ani unde adaugam lunar si alocatia ei primita de la Guvern. Parintii cu venituri sub medie beneficiaza de o alocatie suplimentara lunara, care se calculeaza in functie de venitul cumulat al familiei si provincia unde acestia locuiesc, pana cand copilul implineste 18 ani. Concediul de maternitate platit este de un an, dupa care parintii au optiunea de a-si duce copii la cresa (daycare) pana la varsta de 3 ani, cand incep gradinita. Daycare-urile sunt private si destul de costisitoare, asa ca familiile care au mai mult de un copil opteaza pentru ca mama sa nu se mai intoarca la serviciu pana cand copii merg la scoala. In cazul gradinitelor (3-5 ani) poti opta pentru varianta de stat sau privata, la fel si in cazul scolilor. Universitatile deasemenea se platesc, iar parintii canadieni merg pe principiul ca copilul lor sa-si plateasca cursurile. Statul ii ajuta sa-si finanteze studiile, asa se explica de ce majoritatea absolventilor ies din facultate cu datorii, pe care incep sa le plateasca din momentul in care isi gasesc un loc de munca. Pentru parintii care opteaza sa-si trimita copilul la scoli private bine cotate, incepand din primul an de viata pana termina facultatea, nota de plata se ridica la cateva sute de mii de dolari. Ne-am obisnuit cu idea ca totul se plateste, asa ca nu ne ramane decat sa strangem bani si sa incercam sa maximizam suportul de studii acordat de Guvernul Canadian unde se poate.

Despre balanta  job/casa. Despre conditiile de lucru si gasirea unui loc de munca

Clar,  de cand ne-am mutat la Vancouver suntem mult mai deschisi vietii in afara serviciului. Sunt atatea de facut ca incercam sa ne dedicam cat mai mult timp familiei, excursiilor si vacantelor. Avem trei saptamani de vacanta pe an, astfel ca ne-am planificat sa vizitam locuri mai indepartate si mai exotice de doua ori pe an. Amandoi lucram pentru corporatii mari, iar conditiile de lucru sunt foarte bune. Am venit in Canada cu intentia de a ne continua carierele in aceleasi domenii in care activam si in Romania si am reusit de la inceput.
Singura diferenta a fost ca a trebuit sa incepem de la un nivel mai jos si sa urcam treptat prin fortele noastre. Din fericire, ambitia si munca inteligenta este apreciata aici. Deasemenea e foarte important sa-ti faci relatii, sa te conectezi cu oameni din domeniu, care vazand performatele tale, pot sa te recomande altor angajatori pentru interviu sau pentru o promovare. Nu e vorba de nepotism, majoritatea evolutiilor pe scara sociala se intampla datorita performantelor tale in domeniul respectiv. Daca iti doresti o cariera si esti dispus sa muncesti pentru ea, e imposibil sa nu reusesti. Multi romani pe care i-am cunoscut aici, sunt foarte apreciati in meseriile lor. De obicei emigrantii au mai mult success decat cei nascuti aici, datorita dorintei lor arzatoare de a se realiza in noua lor tara.

Ce-ti place cel mai mult la noul tau oras?

Uau….Traim intr-un loc foarte pitoresc, unde muntii se intalnesc cu oceanul, unde poti sa schiezi si sa inoti in ocean in aceeasi zi vara. Avem atatea optiuni de a ne petrece timpul in aer liber, de a vedea si aprecia frumuseti naturale. Aici rar intalnesti oameni supraponderali, toti sunt determinati sa manance sanatos, sa faca multa miscare in aer liber si sa se bucure de viata.
Frumusetile naturale si clima blanda te imbie sa iesi din casa si sa te bucuri de aerul curat pe tot parcursul anului. Ninge poate 2-3 zile pe an, dar se topeste foarte repede. Zapada multa exista doar acolo unde imi place mie – pe munti, pe care-i avem peste tot in jurul nostru. Rasar de oriunde vezi cu ochii, pana si din ocean. Exista si cativa ghetari care sunt albi tot anul si unde poti schia in orice anotimp. Vara, mai toate masinile remorcheaza cate o barca, mica sau mare, fiecare dupa posibilitati.
In afara de oceanul Pacific, exista foarte multe lacuri, unde poti sa-ti folosesti ambarcatiunea proprie sau sa inchiriezi. In vestul Vancouver-ului exista un lant de insule, la care poti ajunge cu bacul sau cu hidroavioane. Insula Vancouver gazduieste orasul Victoria, capitala provinciei British Columbia, un oras pitoresc de vacanta. Canadienii pun mare pret pe parcurile lor nationale si provinciale si incearca sa le pastreze frumusetea naturala intacta. La fel si plajele, dar aici mi-ar fi placut sa existe niste terase dragute si sezlonguri de inchiriat.  Vancouver are unele dintre cele mai bune restaurante din lume. Datorita diversitatii culturale, exista restaurante cu orice specific si datorita proximitatii oceanului, sunt multe restaurante cu specific pescaresc sau sushi – care se spune ca este mai bun decat in Japonia.
Nu exista un fel de mancare tipic canadian, ei preferand gratarele. In Vancouver sunt cele mai multe cafenele pe cap de locuitor din toate orasele Canadei, si nu degeaba, deoarece cafeaua are loc de frunte in preferintele Canadienilor din vest. Bauturile cele mai populare sunt berea si vinul. Regiunea Okanagan este faimoasa pentru podgoriile ei, ce pot fi vizitate, ofera degustari si au unele dintre cele mai delicioase oferte culinare. Iti trebuie o viata sa poti vizita tot ce are de oferit aceasta provincie.

Ce-ti place cel mai putin la orasul in care traiesti? 

Am fost foarte surprinsi sa constatam, dupa ce ne-am mutat pe coasta de vest, ca oamenii sunt mult mai relaxati iar obiectivul principal e petercerea timpului in aer liber si nu munca. Inca nu ne-am adaptat la acest aspect si nu stiu daca stilul nostru o sa fie vreodata relaxat.
Nimeni nu se grabeste nicaieri si de multe ori suntem stresati sa vedem cum patru benzi de autostrada sunt blocate de catre patru masini care circula una langa cealalta sub viteza legala. Aici nu se claxoneaza si nici nu se dau flash-uri, ci trebuie sa te adaptezi si sa circuli civilizat, asta in timp ce fierbi in interorul tau de om mai putin relaxat, ca nu poti sa depasesti blocada si sa ajungi la destinatie mai repede, poate incalcand viteza legala.

Aveti planuri de viitor?

Nu putem sa sa stim ce ne rezerva viitorul, dar suntem deschisi pentru noi oportunitati. Ne place aici foarte mult si nu pot sa-mi inchipui ca ne vom muta in curand. Imi place ca pot sa traiesc in liniste cu familia mea, nimeni nu se leaga de noi, nimeni nu ne judeca nici cum ne imbracam, nici ce mancam si nici cum ne crestem copilul. La inceput ti se poate parea ca sunt indiferenti, dar in timp apreciezi foarte mult ca toate deciziile pe care le iei sunt spre binele familiei tale si nu trec prin filtrul nimanui spre aprobare. E un sentiment minunat, pe care o data ce-l cunosti, nu mai poti privi inapoi.

Ti-e dor vreodata de RomaniaCe inseamna acum ACASA?

Mi-a fost dor de parinii mei, dar acum ca s-au mutat si ei in Canada, nu mi-a mai ramas nimic in Romania, de care sa-mi fie dor. Intr-o zi, ne vom intoarce intr-o scurta vizita, ca turisti, sa-i aratam Alessiei de unde se trag radacinile ei. ACASA pentru mine inseamna locul in care traiesc cu familia mea. In acest moment, coasta de vest a Canadei este ACASA pentru noi.
Ce ne rezerva viitorul? Vom vedea, pentru ca am invatat sa nu ne mai facem planuri. Pana acum viata ne-a rezervat lucruri mult mai frumoase decat am visat sau ne-am planificat !

Cititi despre #viatadefamilieinlumealarga si aici: Suedia Statele Unite ; Franta; Elvetia 

 

There are 35 comments for this article
  1. Ira at 14:15

    Buna. Am citit articolul vostru si ni s-a parut foarte interesant. Si noi locuim in Vancouver area si avem o fetita de 4 ani. Daca vreti sa ne cunoastem dati-mi un contact si ne-ar facea mare placere sa avem ocazia sa ne italnim cu copii

  2. Ionel at 12:48

    Da ma impresionat din nou , desi stiam multe despre Vancouver mi-ati rascolit gindurile . Eu cu familia mea acum locuim si muncim in Rotterdam , insa ne urmam visul in Canada (Vancouver) ,NEXT YAR , insa am o mare dilema ceia ce nea si facut sa ne oprim in Rotterdam , dupa ce ma stabilesc in Canada i-mi pot aduce si scumpii mei CAINI ? Nu as putea trai fara ei ! Va doresc succes si sa va bucurati de viata

  3. iulian at 21:05

    Buna seara,am citit si eu articolul dumneavoastră si chiar am rămas impresionat.Mi-as dori si eu împreuna cu soția mea sa emigram in Canada dar sincer chiar nu știm cum mai exact ar putea cineva sa ne direcționeze si pe noi spre o cale :).Va mulțumesc

  4. Leva gheorghe at 00:20

    Salut tuturor care trăiesc in canada si se simt bine acolo ,ma numesc gheorghe leva si am 30 de ani sunt din chisinău sunt însurat si am trei copii fata cea mai mare sa nascut fara auz, am inplantato in iasi românia a doua tot normal dar a treia tot nu aude si dorim sa inplantam. In moldova am un mic biznes care îmi aduce un mic venit care abia demo ajunge de trai avem cheltueli mari si neam gîndit sa migram in canada daca sunt oameni care near putea ajuta cel putin cu un sfat vom fi bucurosi sa va ascultăm.
    Odnoklassniki leva gheorghe
    Vaiber 069887727

  5. Eu at 21:34

    Referitor la canadieni, desi unii sint duri, intalniti deseori in joburile ‘de jos’ pe care fara indoiala veti avea nevoie sa le faceti la inceput, in general ei sint toleranti. Canadienii, si este esential de inteles pentru ca este o compozanta foarte importanta pentru noi romanii, nu stabilesc relatii de ‘caldura’. Sint prietenosi dar noi romanii si europenii de vest in general, avem un fel mai apropiat si sufletesc de a ne atasa unii de altii. Veti intalni aceste fel de conexie doar in orasale mai mici aici si chiar si atunci, felul canadian de legatura, de a simti, este diferit de al romanului.

    O sa fiti surprinsi cand spun ca viata nu este usoara ici. Este mai putin grea decat in Romania, dar tot este grea in sensul ca salariile sint mici si casele sint scumpe si superiorul va umileste in joburile mai putin platite. Voi fi contrazis, dar nu sint multe locuri de iesit in afara oraselor – cu exceptia orasului Vancouver. Nu este natura ca in Europa. Desigur ei or sa dea cu bla bla ca au parcuri cu natura, spatii, rauri si toate astea, „plus grad que nature” cum zic ei. Dar realitatea este ca locurile acestea sint fade si rare. Aici un munte are 400m inaltime si in Quebec cel mai inalt ‘munte’ are 1000m. Desigur au munti mai mari spre nord daca vreiti ca va deplasati 800km. Aici brazii sint rari, parliti, si nu au miros ‘de brad’.

    Cu serviciul, se gaseste destul de usor de lucru cu studii, ca inginer de exemplu, salariul este asa si asa comparat cu pretul casei. Dar daca nu faceti facultate (inginerie, medicina, avocat, finante) uitati casa. O sa stati in apartament, si chiar cumparat suprafetele sint prea mici pentru a creste o familie. Un condo cu doua dormitoare mai mici este in jur de 200-$250000. In treacat spus, facultatea TREBUIE facuta aici, si daca veniti la 35 ani + 4 ani de facultate, la varsta de 40 ani sansele scad sa fiti angajat, ei nu prea angajeaza straini de 40 ani fara experienta locala.

    Canadienii sint primitori in general dar nu uitati ca sint foarte multi imigranti. Imigrantii acceptati de Canada nu sint oamenii cei mai veseli si de foarte multe ori nu cei mai instruiti/cultivati. De altfel, cred ca este cunoscut ca, canadienii nu sint oameni cultivati si pentru cea mai mare parte a lor nu sint intelectuali. De fapt nu prea sint intelectuali aici. Poate unii prezentatori la televiziune mai au putina cultura, dar rar. Sint mai degraba oameni mai simpli. In general, in marile orase e multa lume dura ceea ce se vede foarte bine in relatiile de lucru. Deci e un loc bun pentru emigranti fara multe studii superioare, desi cum spun cu salariile de baza intre $10 si $15 (fara universitate) nu puteti cumpara o casa. Puteti face o tehnica (infirmier, electrician, politie) si asta aduce un salariu intre $15-$25 ceea ce poate e un inceput ca sa luati o ipoteca pe o casa mai modesta (cand zic modesta nu va imaginati un mic palat, aici in Montreal modest seamana putin cu baraci cu doua etaje cu mai multe unitati lipite unele de celelalte, construite din lemn si cu caramizi pe dinafara. Ca inginer poti castiga 60-70.000 pe an la inceput, din care raman cam 40.000 dupa impozit. Peste ipoteca se adauga taxele la oras in jur the 3-$5000 pe an. In Montreal si Ottawa casele sint cele mai ‘ieftine’ din marile orase, se plateste cam 50% din salariu pentru ipoteca, in Vancouver cam 80% din salariu, in Toronto cam 65%. Ottawa e un oras mai curat si calm cu mai multa verdeata si angajati la Guvern (functionari), Toronto este mare, obositor si murdar, cu cei mai multi imigranti, Montreal are 3/4 francezi si mai calm (dar cu trafic auto si strazi stricate) cu 1/3 din case sub forma de baraca cu 2 etaje si cu multa lume locuind in apartamente mai mult sau mai putin comfortabile cu chirie in jur the $800/luna, Vancouverul este diferit aerisit, extrem de scump la orice casuta si greu de gasit de lucru.

    Ca oriunde alt undeva, a fi angajat la oras- lucrator pe teren sau in birou – inseamna salariu mare, deci e locul ideal dar se intra greau si pe relatii. Ei castiga de doua ori salariul mediu.

    • Eu din Montreal at 03:21

      Aveti perfecta dreptate, asa este!!! Cel putin pe partea franceza. Descrierea din acest articol e foarte departe de ceea ce exista pe partea franceza. Eu una daca as avea posibilitatea m-as muta urgent undeva in Europa, gen Elvetia.

    • doina at 14:52

      Ce baliverne ! Daca ” ai studii ” gasesti usor de lucru ! Studiile, nu sant recunoscute, si un intelectual emigrant, este pus la munca de jos… daca vrea sa profeseze in domeniul sau, trebuie pe banii sai, sa studieze catva ani..exista multe forumuri, unde viata in Canada, este prezentata, asa cum este : viata foarte scumpa, vremea aspra..peste 5 luni pe an, emigrantii intelectuali umiliti.. anotimp de iarna viscole… produsele alimentare f. scumpe…

      • Blog in Tandem at 11:03

        Doina, eu n-as spune in fata experientelor nimanui asta. Oamenii sunt diferiți, experiențele sunt diferite, felul în care le percepem e diferit. Intelectuali umiliți găsești și în România, nu trebuie să mergi până în Canada. Vremea e cum e …în toată lumea. Până la urmă, totul ține de alegeri și de priorități. Eu am ales să prezint experiențele și poveștile reale ale unor prieteni de-ai mei din lumea largă. Din fericire, majoritatea au așa povești frumoase și au decis să-și deschidă sufletul un pic pe Blog in Tandem. Dacă nu te regăsești aici…asta nu înseamnă că pe alții nu-i pot inspira poveștile de succes. S-auzim de bine!

  6. Petros at 04:07

    Salut

    Ce parere despre mutarea la Vancouver pentru un tanar necasatorit ?
    Este posibil sa legi noi prietenii acolo , sau eventual chiar casatorii?
    Tin sa precizez ca sunt jumatate grec , asadar nu sunt legat doar de comunitatea romana si am de asemenea prieteni si in comunitatea greaca.

    Va multumesc

    • Petros at 05:22

      Bunicul meu a venit in Romania cand era tanar , deci si eu si parintii am crescut si traim in Romania. 🙂

  7. Rebeca at 18:40

    Buna.

    Ce sanse avem noi o familie tanara cu 2 copii ? Locuim in Austria noi mai glumim intre noi si din gluma in gluma am zis hai sa ne mutam in Canada , hahahaha zice sotul meu ….hai…..hmmmm acum ne sta capul doar la Canada Am dori o viata noua.
    Daca vreti rog cine doreste sa imi scrie pe Wahts Up. 00436605980420.

    Multumesc . Rebeca B.

    I LOVE CANADA

    • Blog in Tandem at 11:57

      Rebeca, eu nu stiu sa-ti raspund la intrebare. Pot doar sa va doresc tot ce e mai bine! Bafta in tot ce faceti!

    • AnaM at 11:58

      Nu exista termen de comparație între Canada si Austria. Sunteți bine acolo si sfatul meu: nu dati vrabia din mana pentru cioara vopsita de pe gard.
      Am prieteni care au obținut rezidenta in Canada, care si-au găsit job in Austria si au ales Austria .
      Informați-va bine înainte si nu va lăsați furați de mirajul Canadian, este foarte mult marketing. Nimeni nu spune câți bani câștiga Canada de pe urma unui proces de emigrare… Cum ajungi acolo cu diploma de Ing (ca iti spun ca se cauta) si nu iti recunosc pregătirea, te trimit la școala pe banii tai (adesea luați ca si credit din banca) si de aici intri intr-un cerc vicios din care nu ai putere sa spui stop.

  8. Danciu Petricà at 23:14

    Acum de la 1 decembrie 2017 cànd se poate intra pe teritoriul Canadian fàrà Vizà .. la vàrsta de 50 de ani si dupà 20 de ani in Italia ..am curajul sà imi incerc norocul ..poate .bun .poate ràu ..prin ceea ce stiu sà fac .cred cà mà voi descurca ..abia astept …1 Decembrie …Mentionez .cà va fi ultima incercare de a mà realiza ..din toate punctele de vedere ..Sànt de loc .din .Com.SANT ..JUD. ..BISTROITA NÀSÀUD ….asa cum este regula ..emigrantilor …rog pe toti acei cu suflet sàmi dea o màna de ajutor ..sà nu uitàm cà toti la inceput am intampinat greutàti ..Và …multumesc din suflet .dragi compatrioti …D..zeu sà ne ajute la toti !!!♡♡♡

    • AnaM at 11:51

      Domnule Petrică, poate va dezamăgesc, dar ma simt datoare sa va informez ca de la 1dec intrați in Canada fara viza, doar ca turist. Nu aveti drept de munca, asigurări medicale si sociale.
      Majoritatea romanilor care sunt astăzi in Canada, au trecut printr-un minuțios proces de emigrare, proces care a durat 3-4 ani.
      Exista pe Facebook un grup de Emigrare/Integrare, precum si un site realizat.com de unde va puteti informa, fara a exclude cea mai importantă sursa si anume site-ul Ambasadei.
      Eu va urez bafta in tot ceea ce faceți!

      • Linuxian at 02:27

        Va imaginati ca domnul a lucrat toti aia 20 de ani in Italia,cu acte in regula?! Omul vine sa se capatuiasca,vrea sa munceasca la negru,sa evite taxele si nu cred ca-l intereseaza asigurarea medicala.

    • Marius at 18:31

      Salutari Petrică!
      Din dorinta de a incepe si eu o noua viata in Canada, cautand informatii, am dat de postarea ta. Cumva ma aseman cu tine petru-ca si eu locuesc in italia si am dorinta si cointa de a emigra definitiv in Canada.
      Deci, cum este…? Ai reusit? Ai ajuns? Ma pti indruma si pe mine sa fac acest pas???
      Numai bine!!!

  9. paula at 01:47

    salutare, eu si sotul suntem in cautare de informatii ca sa putem gasi un loc de munca si sa putem veni in Canada. Nu cunoastem pe absolut nimeni. Orice fel de informatii ar fi un mare ajutor. Multumesc din suflet

    • Ioana at 17:09

      Bunaa as vrea sa vin cu soțul meu in canada nu cunoaștem pe nimeni ne puteți ajuta cu informații vă rog

  10. Eu el si un copil de 3 ani at 17:23

    Si pe noi ne intereseaza Victoria BC.
    Afaceri se pot face acolo? Cat este impozitul ? Ne poate da cineva cateva detalii ?

  11. Dan at 08:57

    Locuiesc in Vancouver de 10 ani. Nu stiu cat de blanda e clima, ploua ingrozitor de mult. In iarna lui 2008 si 2016 a fost foarte multa zapada.
    Pe de alta parte este un oras foarte scump. De exemplu day care costa intre o mie si doua mii de dolari pe luna.
    Un alt aspect demn de mentionat este ca multi oameni au cate 2-3 locuri de munca si asta nu ca sa se imbogateasca, ci doar ca sa supravietuiasca. Benzina e cea mai scumpa din toata America de Nord. De exemplu. Asigurarile auto sunt cele mai scumpe din Canada. Ca sa nu mai zic de chirii. Sau proprietati imobiliare.

    • Blog in Tandem at 15:00

      Mulțumesc pentru feed back-ul tău. Se demonstrează, încă o dată, dacă mai era cazul, că oamenii și experiențele sunt diferite. Salutări și s-auzim de bine!

  12. Dan at 08:16

    Da, este foarte adevarat ca experienta fiecaruia este diferita. In acelasi timp cred ca este important sa aducem in discutie si dificultatile pe care le implica emigrarea (iar faptul ca Vancouverul este unul dintre cele mai scumpe orase din America de Nord si cel mai scump din Canada, este unul obiectiv) pentru ca sunt multi cei care citesc bloguri de acest fel, poate se decid sa emigreze, si se pot trezi aici (in eventualitatea in care fac pasul cel mare) ca lucrurile stau cu totul altfel decat se asteptau. In incheiere vreau sa va felicit pt. ceea ce ati realizat aici. Ma bucur sa aud povesti de succes de peste tot si din orice domeniu. Cele bune.

    • Blog in Tandem at 08:21

      Perfect de acord! Până la urmă, suntem diferiți și trăim povești diferite. Ăsta-i farmecul!
      Ce-aș vrea să se înțeleagă, din tot ce fac eu pe blog, este că nu se poate să existe o rețetă universal valabilă. Da, sunt cazuri de oameni care au reușit, sunt cazuri de oameni care nu s-au adaptat și s-au întors, alții care încă nu-și găsesc locul…și tot așa.
      Iar pentru cei care și-ar dori să emigreze, DA, trebuie luate în calcul toate posibilitățile. Cu bune și rele, evident. Cu plusuri și minusuri, cu riscuri la pachet cu speranțele!
      Toate cele bune și de la mine!

  13. Cosmin at 11:10

    Este simplu din toate punctele de vedere, asuma-ti ceea ce faci!
    Ai curajul sa o faci ! Iti apartine decizia precum iti apartine „victoria sau infrangerea”!

  14. Cristina at 18:51

    Atunci cand iei deciza de a emigra cel mai bine e sa asculti si pe x si pe y dar sa treci prin filtrul mintii si inimii tale. Povestile de viata ale fiecariu emigrant sunt foarte diferite. Ceea ce mie imi place si imi aduce bucurie si satisfactii, altui emigrant poate sa-i aduca doar depresie, sa zicem. Avem deja 4 ani si cateva luni de cand locuim in Canada, pe partea franceza, undeva la cativa zeci de km de Montreal. Avem in jur de 40 de ani, studii superioare in Romania si 2 copii destul de mari. Da, am refacut aici studiile, nu am luat cursuri la facultate, ne-am orientat spre studii colegiale, ne-am schimbat meseriile si lucram deja amandoi in noiile domenii. Copiii s-au adaptat f bine si f repede. Zici sa sunt nascuti aici. Deci pentru noi decizia de a emigra si de a lasa in urma cariere, parinti si prieteni a fost una buna, desi cand ne gandim la parinti ni se rupe inima.

    • Blog in Tandem at 16:35

      Multumesc pentru mesaj, Cristina!
      Va doresc sa va fie bine si sa va simtiti ca acasa, chiar daca sunteti departe! Va felicit pentru curaj si perseverenta, imi dau seama ca nu e usor. Dar nicaieri nu e usor, nu? Ganduri calde din Romania!!!

  15. Pingback: Cauti Blog Despre Viata Grea?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.