10 sfaturi pentru alimentația copiilor, de la Mihaela Bilic

10 sfaturi pentru alimentația copiilor, de la Mihaela Bilic

Zilele trecute, la conferința Social Media for Parents, organizată de Evensys, unul din invitați a fost mediul nutriționist Mihaela Bilic, ce a povestit despre alimentația copiilor, în ziua de azi. 

Mi s-a părut un discurs cald și uman, deshis și simplu, încât cred că numai un medic cu autoritate și experiență poate trasa niște repere atât de sănătoase în ceea ce privește alimentația copiilor și a familiei în general.  

Pe scurt, Mihaela Bilic a avut o pledoarie naturală pentru simplitate în deciziile alimentare. Pentru echilibru și moderație, disciplină și reguli de bun simț, pentru educație alimentară formată natural, în timp, fără restricții și liste cu alimente interzise, fără platorui perfecte și rețete sofisticate. Simplitate!

E-adevărat, este greu să fii părinte în ziua de azi, având atâta informație. Cu cât încercăm să știm mai mult, cu atât ne încurcăm mai tare.  Atenție, dragi părinți, când luați decizii pentru copilul vostru…este în primul rând despre voi!
Nimic din această presiune, pe care involuntar o avem, de a fi părinți buni, nu este folositoare copilului. Cu cât luăm lucrurile mai în serios, cu cât părinții pun mai multă presiune, cu atât suntem mai …penibili în fața copiilor. Dramatizăm lucrurile inutil, acolo unde, în lumea lor, totul e o joacă. Și așa ar trebui să rămână.

 

Am extras din prezentarea medicului Mihaela Bilic câteva idei utile pentru alimentația copiilor și disciplina alimentară pe care ar trebui să o aibă fiecare familie.

Nu ne trebuie reguli, ci mai degrabă un soi de niște jaloane, repere, pentru a păstra un echilibru alimentar.

  1. Copiii se nasc cu instinctele corecte și într-o conexiune perfectă cu ființa lor. Natura ne-a făcut mîncăcioși, pofticioși, lacomi, dezodonați, leneși.

Indiferent de vârsta pe care o avem, când vine vorba de mâcare, funcționăm pe bază de instinct. Instinctul nu-l putem schimba. Vă sfătuiesc să nu intrați în război cu natura. Avem nevoie de educație & disciplină alimentară. De reguli pentru care să nu fie nevoie de argumente. Reguli simple, care trebuie să fie respectate și îndeplinite de adult și de copil! Părinți echilibrați, fermi, care să știe ce e bine.

2. Lucrurile trebuie să fie simple, în ceea ce privește alimentația.

Alegerile alimentare nu sunt pe viață și pe moarte, nu sunt dramatice, nu transformați mâncarea într-un element prin care să dați valoare vieții voastre sau copilului vostru. Moderația și echilibrul sunt întotdeauna de bază în ceea ce privește alimentația.

3. Nu faceți confuzia între dietetic și sănătos. Sănătos înseamnă tot ce este gras și hrănitor.

Un copil știe întotdeauna ce e sănătos! Un copil care alege cartofii prăjiți și nu pe cei fierți, este un copil care știe ce-i trebuie! Cartoful prăjit hrănește, are 450 calorii, cel fiert 90 de calorii.

4. Copiii aleg întotdeauna varianta cea mai bogată în calorii, cel mai ușor de mestecat și cea mai satisfăcătoare pentru gustul lor, adică dulce.

Noi toți ne-am născut cu acest instinct. A vă dori să-l dezvățați, e timp pierdut. Noi creștem din grăsime, nu din frunze și iarbă. Instinctiv copilul va alege lucrurile albe (pîine, paste făinoase). Gustul dulce place creierului nostru și întotdeauna copiii aleg să mănânce dulce.

5. Copiilor le trebuie combustibil pentru mișcare.

Copiii se mișcă mult, au consum mare de calorii și implicit au nevoie de glucoză. Glucoza se găsește în zahăr și în produsele făinoase. Nu faceți greșeala de a crede că dieta voastră, de adulți, este potrivită pentru un copil. Copiii au voie să mănânce făinoase, atâta vreme cât sunt sănătoși, activi și normo ponderali, lăsa-ți-i să mănânce.

6. Faceți diferența între dulciuri și făinoase. Dulcele nu este aliment!

Provocarea părinților, în ceea ce privește alimentația copiilor, este să-i învețe pe copii că dulcele nu este un aliment.  Copiii trebuie să înțeleagă că tot ce este desert, este un produs de răsfăț, destinat plăcerii și nu trebuie să facă parte din rutina zilnică, în niciun caz.  

‚Învățați copiii să facă diferența, să știe că desertul e ceva ce mâncăm doar din când în când, ce degustăm mai degrabă. Desertul trebuie să fie o experiență rară și cu dulciuri de calitate. Nu trebuie să fie ceva interzis, ci mai degrabă un lucru greu de găsit.’

7. Niciun alt aliment (cu excepția dulciurilor) nu reprezintă un pericol.

Alegeți mâncare rudimentar. Produse cât mai simple, recognoscibile și de bunicii noști. Alimente cât mai banale, cât mai puțin prelucrat. Nu faceți prăjituri dietetice! Ideea este să fie mâncate în cantități mici.

‚Dacă încercați să fie și diversificat și bio…intrați într-o goană după perfecțiune, care nu duce nicăieri. Lăsați copiii să mănânce lucrurile așa cum au fost ele lăsate de natură.
Orice copil hrănit cu mâncare făcută în casă, este un copil bine hrănit. Este suficient! Goana după produse spectaculoase este mult prea complicată. Lucrurile simple pot fi mai sănătoase.’

  1. Copiii imită ceea ce faceți, nu ceea ce spuneți!

     

    Aveți răbdare cu copilul vostru și ajutați-l, mâncând cu el, alimentul pe care vreți să i-l dați copilului. Dacă noi nu facem în practică ceea ce propovăduim, degeaba.
    Un copil arată cum sunteți voi de-a devăratelea. Copiii mănâncă ce mănâncă restul familiei, ceea ce gătesc ei (implicați-i la prepararea hranei).

  2. Puneți porțiile în farfurie!

    Atenție la mărimea porțiilor. Adulții nu trebuie să aibă porții egale cu cei mici. Nu trăim cu platou pe masă și nu ne reumplem farfuria!
    Ajutați-i să-și disciplineze dimensiunea stomacului și porția să ajungă să fie și satisfăcătoare. Dacă ne antrenăm pe mult, mult vom mânca. Celule adipoase se multiplică și copilul va avea de luptat cu acea grăsime toată viața lui.

  3. Relaxați-vă în ceea ce privește alimentația. Niciun copil nu moare de foame!

    În loc să pierdeți timp căutând pe internet rețete și sfaturi, mai bine stați la masă și petreceți timp cu ei. Lăsați-o încolo de farfurie echilibrată, fiți acolo, mâncați cu ei!

    ‚Doriți-vă copiii veseli, jucăuși, mai degrabă slăbănogi…Principala lor nevoie este atenția și afecțiunea voastră. Un copil care nu primește suficientă mâncare nu are o problemă atât de mare ca un copil care nu primește  atenție si afecțiune.’

Pe scurt, nu trebuie să fie nimic complicat. Nu trebuie să le complicăm noi, din dorința uneori irațională de a le oferi un regim cât mai echilibrat. Copiii nu au nevoie de foarte multe, pentru a crește sănătoși.
Trăim vremuri în care lucrurile evoluează, dar se simplifică.

,Nimic nu TREBUIE, când vine vorba de ritmul meselor. Țineți la reguli, construiți-le o normalitate, cu care nu ne naștem, dar o luăm ca referință în viața noastră. În goana după farfuria perfectă uităm să fim alături de copiii noștri și asta-i cel mai trist!’

Dacă aveți timp, poate vreți să citiți pe teme similare:

There is 1 comment for this article

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.