Știți care sunt intervalele ‘periculoase’ în alimentația copiilor?

Știți care sunt intervalele ‘periculoase’ în alimentația copiilor?

Sunt două intervale extrem de importante, atunci când vine vorba de pericolele ce pot apărea în alimentația copiilor!  

Despre asta am aflat de la Dr. Simona Carniciu, medic specialist în diabet, nutriție și boli metabolice, de curând, la conferința  „Cum dăm libertate și siguranță copiilor pentru a deveni autonomi”, organizat de Social Moms și Danonino, unde au fost prezenți  120 părinți  în sală și mai mult de 15.000 au urmărit transmisia LIVE.

Eu am fost norocoasă să fiu moderatoarea evenimentului, așa că mi-am luat notițe la cald și povestesc astăzi mare parte din ceea ce s-a discutat despre alimentația copiilor, dar promit să revin și cu alte informații, cât de curând. 

Dr. Simona Carniciu a vorbit despre autonomia copiilor în alegerile pe care le fac la masă și în alegerea gustărilor potrivite.

Alimentația copiilor este la bază aceeași ca și la adulți, bazată pe nutrienți ca proteine, glucide, lipide, vitamine și minerale. Diferența este că în funcție de vârstă, copiii au nevoi diferite în ceea ce privește dozele”, spune Dr. Simona Carnciu.

Un pas important în autonomiei copilului este alegerea propriei hrane, a gustărilor. Copiii au nevoie de diversitate, fără să ne focusam pe anumite produse, de diferite texturi, pentru a-și dezvolta propriile preferințe și alegeri alimentare.

Părinții și familia sunt modelul cel mai puternic pentru alimentația copiilor. De aceea, vor cere ceea ce văd că familia lor alege la masă.

O altă cale prin care copii vor face alegerile sănătoase este aceea de a nu restricţiona alimente şi de a explica de ce unele nu sunt potrivite pentru ei. Prezenţa la îndemână a gustărilor sănătoase este felul în care îi încurajăm să aleagă ceea ce le place, ţinându-i în acelaşi timp în zona sigură. Şi, foarte important, mâncarea nu este niciodată recompensă!

Gustările sunt un moment important în dieta zilnică a copilului, pot fi 10-15% din totalul caloric zilnic, oferă nutrienții necesari creșterii și dezvoltării, menține digestie optimă, normalizează metabolismul și au rol în dezvoltarea obiceiurilor alimentare.

Dr. Simona Carniciu subliniază importanța consumulului de iaurt și brânzică în alimentația copiilor, ca gustare, “ele fiind o sursă importantă de calciu (contribuie la structura oaselor şi a dinţilor) şi vitamina D (menţine nivelul calciului şi fosforului din organism”.

  • Ce perioade sunt extrem de importante în alimentația copilului?
  • Cum transformăm masa într-un ritual?
  • Ce importanță au obiceiurile din copilărie?
  • Ce alimente sunt recomandate copiilor?
  • E bine să lăsăm copiii să mănânce la televizor?

Aflăm pe scurt, în primul video extras din discursul doamnei Dr. Carniciu. 

Dacă aveți timp, poate vreți să citiți pe teme similare:

There is 1 comment for this article
  1. Pingback: Sunt ochelarii virtuali periculoși pentru copii? - Comunitatea Bloggerilor din Romania

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.