Drumeție pe Caminito del Rey sau Drumul Regelui

Drumeție pe Caminito del Rey sau Drumul Regelui

Încă din timpul circuiului nostru prin Andaluzia am primit muulte întrebări despre CAMINITO del REY, sau Drumul Regelui, în apropiere de Malaga, Spania.

Nu e de mirare, dat fiind că pozele arată spectaculos. Însă, așa cum chiar Ema le povestea bunicilor, pozele și filmările nu se pot compara cu realitatea.

Am văzut ceva locuri frumoase și spectaculoase și până acum, dar în mod clar Caminito del Rey are locul lui special. Niște peisaje desprinse parcă dintr-o altă lume, ai senzația în unele momente că plutești undeva între cer și pământ.

Dar, ca să-mi liniștesc un pic entuziasmul, haide să povestesc succint, nu doar impresii de călătorie, ci și detalii organizatorice.

Ce este Caminito del Rey?

„Mica potecă a Regelui” este un traseu printre munți, construit în anul 1901 pentru a facilita accesul muncitorilor la două centrale hidroelectrice. Numele “El Caminito del Rey” i-a fost dat 20 de ani mai târziu, când regele Alfonso al XII-lea a participat la ianugurarea barajului Conde del Guadalhorce.

În timp, drumul se erodase și devenise periculos, așa că în anul 2001 a fost închis publicului. După lucrări serioase de reabilitare, în 2015 drumul a fost redeschis, putându-te plimba acum în siguranță pe poduri de lemn și metal, pe alocuri suspendate chiar și la 100m deasupra râului ce încă sapă în stâncă, mărind prăpastia.

Un lucru vreau să spun clar celor care vor să meargă, cu sau fără copii (atenție, e permis accesul copiilor peste 8 ani): totul este atât de safe construit, cu o atenție incredibilă la detalii, cu suport de la organizatori la orice pas, camera de filmat peste tot, plase de siguranță, balustrade…TOTUL ÎȚI DĂ SENTIMENTUL DE SIGURANȚĂ absolută, în orice moment.
N-a existat o secundă în care să nu ne simțim safe, noi sau Ema. Ba hiar, pentru cei care spear să trăiască senzați tari, este un soi de avertisment…că nu vor găsi așa ceva. Peisajele sunt uimitoare și-ți taie respirația, dar nu sunt roller coastere!

Care este istoria lui Caminito del Rey?

Construcția acestui drum a inceput din primii ani ai secolului 20, în timpul construcției căii ferate Cordoba-Malaga. Statul spaniol a concesionat acest tronson de cale ferată familiei Loring, care, realizând potențialul energetic al râului Guadalhorce și al cascadelor din defileul Gaitanes, a fondat Societatea Hidroelectrică El Chorro și, cu sprijinul statului spaniol, a inceput construirea unui baraj.

Barajul a fost inaugurat in anul 1921, cand regele Alfonso XII a tăiat panglica.
Atunci regele a parcurs o mică parte din acest drum, motiv pentru care i s-a dat numele de Caminito del Rey.

Până în 2001 a fost unul dintre cele mai periculoase trasee din lume. A fost închis după ce în 1999 – 2000 și-au pierdut viața aici 5 oameni.

Cum ajungi la Caminito del Rey?

Noi am avut masina închiriată din Malaga. Altfel, există curse de transport public din Malaga în zonă, de două ori / zi. Distanța este de aproximativ 1 oră din Malaga, la poarta nordică, pe unde se intră, din Ardales.
Ei…pentru noi nu a fost chiar simplu, pentru că semnalizarea este usor deficitară. Adică…vezi 1-2 panouri și apoi, liniște și pace.
Așa că o să povestesc cu amănunte, ca să înțelegeți:

 • Intrarea în parc se face pe la poarta nordică, din zona Ardales. Ieșirea se face pe la poarta sudică, la El Chorro
 • Opțiunea 1: parcați mașina în zona Ardales și mergeți aprox. 2 km pe jos până la locul unde se începe efectiv Caminito del Rey și se verifică biletele. La final ieșiți pe poarta sudică, la El Chorro și aveți gratuit un autobuz care vă duce în parcarea sudică – la Ardales (în aprox. 15 min.)
 • Opțiunea 2: parcați mașina la poarta sudică – El Chorro, luați un autobuz care vă duce la Ardales, mergeți pe jos cei aprox. 2 km, până la intrarea pe traseu. Ieșiți prin poarta sudică și sunteți acolo unde v-ați parcat inițial mașina.

Cum se face intrarea în parc și de unde se iau biletele pentru Caminito del Rey?

Există două tipuri de bilete: cu ghid sau fara ghid. Primul costă 10 euro, celălalt 18 eur.
Atenție, trebuie neapărat să intrați din vreme pe site-ul oficial și să vă cumpărați online biletele, în avans!

Noi ne-am mobilizat cam cu o lună înainte de excursie și ne-am mai găsit doar câteva opțiuni. Intrarea, la tururile cu ghid, se face la ora fixe. Noi aveam bilete pentru ora 13.00, am întarziat 10 minute și am ales sa intrăm fara ghid, singuri.  
Așa că, neapărat, să vă luați timp suficient și să aveți în vedere că din locul unde parcați mașina, până la intrarea în parc, e un traseu de aprox. 2 km. ( mai exact 1.7 km). Noi nu l-am văzut, l-am ratat, pentru că era foarte prost semnalizat…și am mers pe un alt traseu, de aprox. 2.7 km. De aici ni s-a tras întârzierea și ni s-a dat programul peste cap.

Partea frumoasă…estă că traseul este printr-o pădure de pini, stejari și eucalypt, pe lângă albia râului Guadalhorce.  
Acesul in canion se face la intervale de 15-20 minute, pentru maxim 50 turiști.
Înainte de a intra în canion, toată lumea primește căști de protecție și ți se face un mic instructaj.

Cât durează traseul?

Are 7 km și ….odată ce ai intrat fără ghid, ești liber să stai cât vrei. Cred că la noi a durat vreo 2 ore. Te poți opri pentru poze sau gustări, totul este relaxat.

Recomandare: să aveți apă la voi, multă apă și gustări. La noi, cum a fost o zi interesantă…și am ratat intrarea la ora stabilită, am descoperit că am uitat și rucsacul cu gustări. Iar în canion nu există nicio posibilitate să-ți cumperi ceva, evident. Așa că…am grăbit pasul spre final.

Și încă ceva – nu e deloc răcoare, dacă mergeți vara. Așa că puteți să aveți tricou & pantaloni scurți, dar atenție la încălțăminte. Trebuie neapărat ceva sport și comod, pentru că traseul e destul de lung și solicitant.

Cum este traseul Caminito del Rey?

SPECTACULOS! Așa ni s-a părut nouă!
Ușor de parcurs, doar că-ți vine să te oprești la fiecare pas să îți bucuri ochii cu peisajele alea ireale, să-ți amintești pentru totdeauna de albastrul ăla incredibil.

Traseul este format din două părți – Gaitanes și Gaitanejo. Sunt de fapt două drumuri suspendate, ce urcă în trepte pe lângă zidul vertical al muntelui, deasupra râului Guadalhorce.

Cele două părți sunt despărțite de un drum montan, o cărare ce străbate valea Valle del Hoyo. Noul drum a fost construit fix deasupra vechiului drum, că părea mult mai dificil și mai periculos, asta-I sigur!

Un punct de atracție este cu siguranță podul cu podea transparentă, suspendat deasupra defileului Los Gaitanes. Pe acest pod pot sta, din motive de siguranță, maxim patru persoane. Atunci cînd ești pe el și te uiți in jos, ai impresia că plutești undeva deasupra unor stînci și ape.

Clar, premiul întâi pentru spectaculozitate merge către ultima parte a drumului, mai exact podul suspendat situat aproape de ieșirea din defileu.
Podul are o lungime de 30 metri și este suspendat la 105 metri deasupra solului. Noi m stat un pic pe pod să ne amintim imaginea aia incredibilă și cred că aici a fost imaginea cea mai frumoasă a traseului.

Pe scurt, este una din excursiile pe care v-am recomanda să nu o ratați, dacă ajungeți în zonă. Rezervați-vă aproape o zi pentru Caminito și pentru restul zonei, care este ofertantă în peisaje. drumul mergea pe lângă lacul de acumulare Tajo de la Encantada.

Cât despre traseul nostru andaluz, o să revenim, e clar, cu muuulte alte povestiri din amintirile colecționate! Stați pe-aproape.

Găsiti pe Blog in Tandem sugestii și inspirație pentru destinații de familie în lumea largă: 

 

There are 6 comments for this article
 1. Elena Catana at 11:23

  Buna ziua!
  Felicitari pentru blog si calatorii!
  Intentionez sa merg pe Caminito del Rey si va rog sa imi spune-ti de la gara (vom merge cu trenul)care este cea mai buna cale de intrare si cat timp dureaza?Nu stiu ce ora sa rezerv!!!
  Va multumesc si va doresc calatorii fascinanate!

  • Blog in Tandem at 11:31

   Elena, multumesc!
   Cred ca cel mai bine este sa te interesezi pe site-urile locale, de mersul trenurilor. Noi am avut masina inchiriata. De asemenea, sa ai in vedere ca intrarea pe traseul Caminito este la cativa km departare de locul unde va lasa trenul/ autobuzul…noi am ratat intrarea, am ajuns cu intarziere de 15 min.
   Vacanta placuta!

 2. ioana at 14:39

  Buna ziua ! Felicitări pentru blog ! Ne sunteți de mare folos pentru excursiile ce vrem sa le facem .Am și eu o întrebare pentru Caminito del Rey ,dacă nu am găsit loc pentru rezervarea online exista și casa de bilete la fata locului ?

  • Blog in Tandem at 14:46

   Buna, Ioana, cand am fost noi se vindeau bilete ( fara ghid) la chioscul din vecinatatea parcarii din zona Ardales.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.