Jurnal de copil care face școală de acasă

Jurnal de copil care face școală de acasă

Ema nu e în vacanță, ci face școala de acasă! Și când spun face…chiar FACE ȘCOALA de ACASĂ!

Orarul & programul sunt neschimbate față de cele obișnuite, singura oră care nu se face este sportul.  Iar cum eu astăzi am făcut ”muncă de acasă”, am spionat-o și m-am mirat singură,  recunosc!

A început programul la 08.30 și au respectat orarul 100%, cu tot tacâmul, inclusiv absențe/ prezențe.

A avut predare la o oră, aprofundare la o alta, Kahoot la altă oră, test la franceză. UIMITOR, vă spun! I-am auzit cum făceau prezența, i-am auzit interacționând, au tablă virtuală, ridică mâna, totul se desfășoară online, într-o normalitate care m-a uluit, recunosc.

Abia pe la 19.00 Ema și-a terminat temele pentru mâine. Totul online, evident. Inclusiv temele!
Profesorii nu se joacă de-a școala, copiii au înțeles asta. Se lucrează intens, ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat. Doar că Emei îi lipsește interacțiunea cu colegii, mi-a spus. În rest, nu numai că n-are timp să se plictisească, dar abia ține ritmul.

Cumva, școala ei e un microsistem care aproape că a anticipat astfel de situații sau pur și simplu au fost pregătiți, gândind cf. anului 2020.  

Au implementat de la începutul anului un program (după ce l-au rulat  și l-au testat pilot, în anul școlar trecut) prin care toți copiii au tablete, o investiție a noastră, a părinților, care sunt convinsă acum, mai mult decât oricând, că s-a amortizat cu brio!
Decizia a fost luată pentru a le ușura ghiozdanele, într-o lume digitalizată, așa încât toate manualele sunt încărcate în tablete, iar mare parte din teme pot fi trimise online, profesorilor.

Recunosc, am crezut o vreme că e o hiper-tehnologizare și am avut reținerile mele, care s-au spulberat zilele astea. Adaptarea la o perioadă de criză, total neprevăzută, pentru copiii ăștia, a fost făcută în cel mai natural mod posibil.
Obișnuiți deja cu lucrul pe tablete, școala s-a organizat rapid și a hotărât să folosească aplicația ZOOM, gratuită – cu ore de 40 de minute ( față de 50 min., cât sunt în mod normal). Asta e singura diferență!
Marți am primit un mail din partea școlii, cu codurile de logare ale profesorilor,  informare conform căreia  NIMIC nu se SCHIMBĂ!
De miercuri, copii se trezesc și își respectă programul, folosesc ZOOM pentru ore, apelează la Skype pentru informatică și pe alocuri Google Classroom.
Totul online! Inclusiv temele. Se predă, se face ascultare, se dau teste. INCREDIBIL mi se pare!

Aud că multe alte școli s-au organizat rapid, majoritatea private. Dar și școli de stat, ceea ce mi se pare lăudabil.
Copiii nu pot fi ținuți în casă, o perioadă mai lungă, fără să aibă o preocupare, m-am convins de asta. Mai mult, nici nu cred că vor mai recupera vreodată materia nepredată acum, decât artificial, pe viteză, strict pentru a bifa.
 
Mă uit la Ema, care percepe toată schimbarea asta cu o naturalețe debordandă.
Toată ziua m-am zărit foarte puțin cu ea. Eu am avut discuțiile mele, în biroul improvizat în living, ea și-a văzut de program & cursuri, în camera ei. Ne-am conversat un pic la prânz, apoi ea a trecut la teme, eu la munca mea.

 

Asta e lumea în 2020. Așa ar trebui să fie educația: adaptabilă, digitalizată, ancorată în realitate. 
Nu e nici relavant, nici important la ce școală este Ema. Nu despre aste este discuția.
Știu, e greu de implementat în toată țara! Știu că nu se poate peste tot, știu că nu toți copiii pot avea tablete. Dar atât de mulți au telefoane, au laptopuri. Există soluții, dacă există preocupare!

Perioada asta nu e VACANȚĂ, așa cum o percep mulți copii. Perioada asta ar trebui să fie despre Școala de Acasă!

Las aici mai multe linkuri către articole ce enumeră resurse valoroase și idei, pentru dascăli & părinți, pentru Școala de acasă:

Nu uitați, găsiți BLOG IN TANDEM și pe:

➠ You Tube: https://www.youtube.com/blogintandem 
➠ Instagram: https://www.instagram.com/blogintandem/
➠ Facebook: https://www.facebook.com/intandem.ro/ 

DACĂ AVEȚI TIMP, POATE VREȚI SĂ CITIȚI ȘI:

There are 2 comments for this article

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.