Misiunea Eco: Curiozități despre RECICLARE  

Misiunea Eco: Curiozități despre RECICLARE  

Misiunea Eco de săptămâna trecută a fost despre colectarea selectivă, ca prim pas din procesul de reciclare, prin depozitarea lor temporară, pe categorii, în locuri special amenajate, în vederea reciclării.

Astăzi ne continuăm misiunea și vom afla informații utile & curiozități despre RECICLARE, ca o mică parte din contribuția fiecăruia de a folosi responsabil resursele noastre naturale.

Reciclarea înseamnă transformarea obiectelor vechi în altele noi. Aproape jumătate dintre lucrurile pe care le aruncăm ar putea fi reciclate, iar materiale cum sunt hârtia, aluminiul, sticla, plasticul etc pot fi transformate în produse noi.

Unele obiecte pot fi reciclate în același material (sticla, de exemplu poate fi transformată numai în sticlă), iar din altele pot rezulta produse noi (plasticul din PET-uri poate fi transformat în covoraşe, împletituri sau fire sintetice).

De ce e bine să reciclăm?

Prin reciclare, se consumă o cantitate mai mică de energie & mai puţine resurse naturale pentru obţinerea noului produs & se poluează mai puţin aerul sau apa, decât dacă fabricăm bunurile de la zero.

Curiozități & informații utile despre RECICLARE:

  1. STICLA se reciclează 100% și poate trece la nesfârșit prin acest proces fără a se pierde din cantitatea sau din puritatea ei poate fi reciclată la nesfârșit, fără să își piardă calitatea.
  2. O singură baterie uzată, aruncată la coşul de gunoi, apoi ajunsă la groapa de gunoi, poate polua un metru pătrat de pământ şi 10 litri de apă.
  3. Aluminiul este reciclabil 100% și poate fi reciclat fără a pierde din calitate și din proprietăți, la nesfârșit. Reciclarea unei doze de aluminiu salvează suficientă energie pentru a alimenta un televizor pentru aproape 3 ore!
  4. O tonă de hârtie reciclată salvează de la tăiere 17 arbori maturi. Cu tehnologiile actuale, hârtia poate fi reciclată de 4 – 6 ori, iar reciclarea lor salvează de la tăiere în fiecare an milioane de copaci.
  5. Dacă vom consuma plastic în același ritm ca până acum, până în 2050 va fi mai mult plastic decât pește în oceane! O pungă de plastic aruncată în natură are nevoie de până la 1.000 de ani pentru a se descompune. 

 

Produse despre care credeai că se pot recicla

Regula este…când nu ești sigur dacă un produs se reciclează, mai bine îl arunci la gunoiul menajer,decât să riști să contaminezi restul produselor reciclabile!

  1. Pungile de cumpărături de plastic

    Pungile de plastic nu pot fi reciclate, așa că recomandarea este să le folosim cât mai rar și să găsim soluții alternative, cum sunt pungile din materiale reutilizabile.

  1. Folia de împachetat cu bule și folia de plastic stretch

    Deși multe materiale plastice pot fi reciclate, tipul special de folie cu bule din plastic nu este reciclabil, din cauza peliculei subțire, ce se poate încurca în mașinile de reciclare.
    Valabil și pentru folia de plastic stretch folosită în bucătărie , ce trebuie evitată.

  2. Oglinzile și geamurile

    Oglinzile sunt dificil de reciclat, din cauza stratului reflectorizant și a substanțelor chimice folosite, ce acoperă sticla. E bine de știut că reciclarea unei oglinzi, împreună cu sticla obișnuită, va face sticla obișnuită inutilizabilă.
    Așa că…dacă aveți o oglindă dintr-o singură bucată, puteți să o donați, iar dacă aveți mici bucăți sparte, folosiți-le la proiecte DIY.

  1. Prosoapele, șervețelele și rolele de hârtie

    Există mai multe motive pentru care prosoapele de hârtie nu pot fi reciclate. Primul este că au adesea alimente sau alte reziduuri care pot contamina alte substanțe reciclabile. Al doilea este că probabil au fost deja reciclate, iar fibrele lor sunt prea scurte pentru a trece din nou prin proces. Așa că, după folosire, trebuie aruncate la coșul de gunoi menajer! 

  1. Paharele de plastic de unică folosință & paharele de iaurt de ceai și cafea

    Toate aceste tipuri de pahare, nu pot fi reciclate și trebuie evitate pe cât posibil, folosind propria cană termoizolantă și sticla de apă reutilizabilă din inox sau sticlă.

  1. Cutiile de pizza

    În cazul cutiei de pizza, grăsimea se îmbibă în structura de carton, făcând imposibilă reciclarea. Dacă aveți vreodată o cutie de pizza complet lipsită de grăsime și brânză, ați putea să o reciclați. În caz contrar, ar trebui să o aruncați!

  1. Umerașele de haine

    De multe ori sunt făcute dintr-o combinație de plastic cu metal, niciunul dintre materiale nefiind 100% reciclabil, așa încât majoritatea centrelor de reciclare nu le acceptă!

  2. Jucăriile de plastic

    Jucăriile din plastic sunt fabricate dintr-o varietate de materiale plastice, deci reciclarea lor este complicată. Dar, sigur există centre de îngrijire pentru copii, cărora le puteți dona jucăriile ușor folosite.

  3. Lemnul tratat

    Lemnul tratat cu orice fel de finisare nu poate fi reciclat, din cauza substanțelor chimice din tratamentele pentru lemn. În schimb, lemnul netratat poate fi reciclat sau se poate folosi în proiecte DIY.

  4. Caserolele de plastic de unică folosință & de polistiren, de unică folosință

    Caserolele de plastic de unică folosință sunt extrem de comode, însă nu sunt reciclabile. Nici polistirenul nu se reciclează și nici nu este biodegradabil Recomandarea este să le înlocuiești cu recipiente reutilizabile din sticlă sau inox.

  1. Tacâmurile de unică folosință de plastic

    Furculițele, lingurile și cuțitele din plastic nu sunt reciclabile. Deoarece provin dintr-o varietate de materiale plastice de calitate scăzută, este imposibil de identificat după tipul lor de plastic. Sunt prea mici pentru a fi reciclate și, de aceea, colectorii le vor refuza. Fiind nereciclabile, acestea ajung direct la groapa de gunoi sau sunt aruncate în natură unde rămân pentru sute de ani, poluând mediul.

  1. Paiele de plastic

    Se vorbește des și sigur ați văzut imagini cu efectele nocive ale obiectelor de plastic asupra animalelor acvatice. Așa încât paiele de plastic trebuie înlocuite cu paie din bambus, sticlă, sau hârtie.

  1. Dozele de deodorant

    Acestea trebuie golite și pot fi duse la centrele de colectare de metal, dupa ce le îndepărtați părțile de plastic. În niciun caz nu încercați să spargeți singuri dozele!

  1. Farfuriile, cănile și paharele din ceramică

    Chiar dacă în mod normal ceramica poate fi reciclată, cele mai multe puncte de colectare și reciclare nu vor accepta cănile, farfuriile și paharele ceramice, deoarece ele pot contamina restul de sticlă ce urmează a fi reciclată. Ca alternativă, le poți folosi pentru plantele din casă sau grădină sau le poți arunca la coșul de gunoi menajer.

  1. Cărțile cu coperți groase

    Chiar dacă sunt din hârtie, asta nu înseamnă că sunt complet reciclabile. Coperțele groase din carton ar trebui desprinse de carte și depozitate în containerul pentru deșeuri menajere, pentru că sunt realizate din materiale care nu conțin doar hârtie, ci și pânză sau diferite substanțe de lipire.

Misiunea Eco este despre fapte! 

  1. Începe de unde ești!
  2. Folosește tot ce ai!
  3. Fă tot ce poți!

ACUM! Îngrijirea Pământului nu este doar o responsabilitate, este o necesitate! 
Misiunea ECO este misiunea mea, a ta, a fiecăruia dintre noi! 

 UN PROIECT BLOG IN TANDEM, SUSȚINUT DE Nestlé România.

Compania Nestle se implică activ în activități de informare, educare și conștientizare a importanței pe care o are colectarea selectivă și reciclarea ambalajelor. Nestlé își intensifică acțiunile de transformare a ambalajelor sale în ambalaje 100% reciclabile sau reutilizabile până în 2025 și de reducere a utilizării materialelor plastice noi cu o treime, în aceeași perioadă.

 

Doar împreună putem face fapte bune! Avem o singură PLANETĂ. E responsabilitatea noastră să o protejăm!

 

Vă așteptăm și săptămâna viitoare, cu un nou episod din MISIUNEA ECO!

Nu uitați,  găsiți Blog in Tandem și pe:

You Tubehttps://www.youtube.com/blogintandem 
Instagram:https://www.instagram.com/blogintandem/
Facebook:https://www.facebook.com/intandem.ro/  

Alte episoade din Misiunea Eco: 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.