5 mesaje din filmul MINUNEA

5 mesaje din filmul MINUNEA

Am fost de curând, la invitația Itsy Bitsy, la avanpremiera filmului MINUNEA (Wonder).
Le mulțumesc cu ocazia asta pentru invitație și le mulțumesc pentru tot ceea ce fac în campania anti-bullying, fenomen îngrijorător din grădinițele & școlile din România.  

Am văzut trailerul în prima jumătate a anului și am știut de atunci că este un film ce nu trebuie ratat. Subiectul, distribuția, povestea…toate s-au împletit într-o poveste impresionantă!

Zilele astea începe difuzarea filmului în cinematografele din România, iar eu nu am de spus decât atât: filmul MINUNEA trebuie văzut!  Iar sfatul meu este să mergeți în familie.  

Pe scurt: este povestea bazată pe romanul cu același nume, scris de R.J. Palacio și premiat cu multiple distincții.  
Auggie Pullman, personajul principal, este un băiat de 10 ani care s-a născut cu deficiențe faciale severe și a trecut deja prin 27 de intervenții chirurgicale. După ce a fost educat în sistem homeschooling de mama lui, Auggie intră în clasa a cincea la o școală publică. Este o schimbare stresantă pentru orice copil, dar mai ales pentru el, care și-a petrecut viața privindu-i pe alții de la depărtare.
Învățat să iasă afară doar cu o cască de astronaut, ce-l protejează de privirile insistente ale celor din jur, Auggie va da piept cu o lume nouă de care se teme…și care nu-l cruță în niciun fel.

Auggie trece prin experiențe triste, dramatice, episoade de bullying întâlnite deseori în școli. E norocos că îi are permanent aproape pe cei din familia lui. Părinții (Julia Roberts și Owen Wilson) și sora lui îi sunt suport necondiționat, chiar și în momentele în care Auggie încearcă să îi îndepărteze.
Povestea este prezentată din perspectivele alternative ale lui Auggie, ale surorii lui și a altor copii, o tehnică care oferă privitorului o adevărată perspectivă de ansamblu asupra modului în care acțiunile și cuvintele noastre îi afectează cu adevărat pe cei din jur.
Este, de asemenea, construit în jurul concepțiilor unui dascăl, director de școală, ce crede cu tărie că lucrurile pe care le putem face cu toții pot ajută să creăm o lume mai bună.

Am fost la film cu Ema și mă bucur că putem acum discuta împreună tot felul de episoade și secvențe.

Episoadele de bullying sunt atât de probabil să se întâmple în orice școală și nu doar copiilor cu probleme fizice, încât filmul oferă contextul perfect să avem discuții serioase cu cei mici despre realitatea din viețile noastre.  

Acestea sunt principalele mesaje și lecții pozitive desprinse din filmul MINUNEA:

  1. Alege să fii bun!

    Fiecare din noi ar trebui să-i aprecieze pe cei din jur pentru ceea ce sunt, nu pentru felul în care arată. Fiecare ar trebui să se comporte ca un prieten BUN cu adevărat, ce-și ajută camaradul la nevoie și nu-l vorbește de rău pe la spate.

  2. Vorbele pot răni foarte tare!

    Vorbele spuse pe la colțuri, vorbele spuse pe la spate, vorbele împrăștiate la întâmplare printre colegi pot sfâșia inima unui copil care se simte permanent izolat și batjocorit.

  3. Niciodată să nu renunți! Să ai încredere în tine!

    E greu. Sunt momente în care cei apropiați te dezamăgesc, sunt zile în care toți din jur îți par împotrivă, când suferi și pare că nimeni nu te înțelege. Dar să nu renunți să crezi în tine și să mergi mai departe!  

  4. Să te porți frumos și să vorbești cu bunătate nu costă nimic!

    E atât de simplu: să te porți frumos și să vorbești frumos cu cei din jur. Exact cum ți-ar plăcea și ție să se poarte ceilalți, să spui exact ce ți-ar plăcea și ție să auzi.
    E atât de simplu și totuși…atât de greu învață copiii lecția bunătății!

  5. Familia îți vrea binele întotdeauna!

    Când îți pare că toți ceilalți sunt împotriva ta, când cei din jur par să aibă numai vorbe grele…există întotdauna doi oameni care-ți vor binele: părinții!
    Discuțiile deschise între părinți & copil pot să vindece răni adânci.


Filmul MINUNEA este o lecție în sine, iar discuțiile ce se pot purta ulterior, pot fi la fel de valoroase precum tema centrală a filmului.
Printre temele pe care le puteți aborda sunt:

  • Empatie, bunătate
  • Prietenie, sinceritate
  • Bullying. Cum apare și cum se poate preveni
  • Familia. Puterea discuțiilor

Eu cred că filmul este recomandat copiilor de peste 8-9 ani, mai ales că până și înfățișarea personajului principal poate stârni reacții copiilor mai mici. Apar în film mici scene de violență fizică (bătăi între copiii de 10 – 11 ani), apar episoade desprinse parcă din realitatea de zi cu zi, iar filmul transmite mesaje educative deopotrivă pentru părinți & copii!

Ah…și da, să aveți șervețele la voi, dacă sunteți genul lacrimogen! Nu scăpați fără câteva secvențe emoționante!   

Dacă aveți timp, poate vreți să citiți: 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.