Ce include un echipament de schi

Ce include un echipament de schi

Pentru mulți dintre noi întrebările ‘Cum să te îmbraci corect pe pârtia de schi’ sau ‘Care este echipamentul de schi atunci când ne ducem copii la munte’ sunt întrebări cheie în sezonul de iarnă.

Da, am povestit deja aici, pe blog, cât costă o săptămână de schi la Păltiniș, care sunt  cele mai importante 9 motive să vă duceți copiii la schi și de ce cred eu că schiul nu este doar un sport, ci și un stil de viață.

Pe Ema am dat-o prima dată la cursuri la schi acum 3 ani, adică la 7 ani. De când a descoperit sportul ăsta nu mai putem scăpa de ea și an de an ne programăm o vacanță la zăpadă, special pentru ea, recunosc.
Pe mine nu m-a prins microbul, dar pe tatăl ei, da! Și-atunci împletim timpul în familie cu sportul și toată lumea e fericită.

Anul ăsta am primit multe întrebări de la voi, în timpul vacanței noastre.
Până voi povesti despre experiența noastră la Basnko, dedic articolul acesta celor care vor să știe care sunt principiile de bază ale unui echipament de schi.
Evident, departe de mine să fiu cea mai mare specialistă, dar m-am documentat în anii ăștia, pentru noi.

Sfatul Nr.1 este să nu investiți foarte mult în haine, din primul an, mai ales pentru copii.

Da, e-adevărat că cele mai calitative sunt și cele mai scumpe, dar nu uitați că cei mici sunt în creștere și nu se justifică o investiție mare, mai ales că an de an trebuie să le schimbăm echipamentul.

Echipamentul de schi, de bază, pe pârtia de schi

Ați auzit probabil de îmbrăcămintea în straturi. O să povestesc mai jos care sunt regulile & recomandările.

Cel mai important este, valabil pentru mici și mari, să aveți haine confortabile, ca să vă puteți mișca cu ușurință pe pârtie.  
Tocmai de aceea trebuie să evitați îmbrăcămintea foarte voluminoasă sau foarte groasă.
Evitați fulare, eșarfe și orice alte accesorii care se pot agăța sau care împiedică mișcarea si vizibilitatea.

Stratul 1 de îmbrăcăminte, în echipamentul de schi – Stratul de bază

  • Lenjeria de corp:bluza & pantaloni.

    Se poartă de către femei, bărbați, copii. Confecţionată din lână sau bumbac, ce au efect termic. Este important să porţi lenjerie lungă care este izolantă, respirabilă şi cu uscare rapidă. Mai exact lână, poliester, elastan. Exclus bumbacul care se îmbibă de transpirație și se usucă greu. Evitați și lenjeria din bumbac (chiloți & maiouri).
    De asemenea, stratul de bază ar trebui să fie mulat astfel încât să se potrivească lin sub hainele tale de schi.

  • Șosete pentru schi/ sporturi de iarnă

    Sunt foarte importante, dat fiind că oferă confort & aderență în clăpari. Mai mult, au rol de protecție pentru tibii.
    Se găsesc în magazinele cu produse sportive și ar fi recomandat să aveți 2-3 perechi, pe care să le rulați. Și la șosete este de evitat bumbacul. Șosetee de schi sunt mai groase, înalte și țin piciorul mai bine în clăpari. Modelele sunt gândite să respire și să nu rețină umezeala. O să vedeți, au cusături diferite, multe făcute dintr-o bucată, fără nici un fel de cusături.

     

Stratul 2 de îmbrăcăminte – Stratul intermediar sau de mijloc

  • Polartecul sau fleece-ul

    Se poartă peste bluza de corp. Constă într-un strat de lână sintetică, poliester sau lână (nu bumbac!). Acestea sunt utilizate în principal pentru izolarea și păstrarea temperaturii corpului caldă.

Stratul 3 de îmbrăcăminte – Stratul exterior al echipamentului de schi

  • Geaca & pantalonii de schi

    Stratul exterior oferă protecție împotriva frigului și vântului. Cuprinde geaca și pantalonii exteriori de schi. Materialul pentru acest strat trebuie să fie durabil, rezistent la apă și vânt și va fi respirabil.
    Stratul exterior permite transpirației să iasă afară, în timp ce ești apărat ca un scut împotriva vântului, zăpezii sau ploii.

  • La ce să fiți atenți: Respirabilitatea și impermeabilitatea!

    Pe gecile & pantalonii de schi/ sporturi de iarnă veți găsi scriși termenii Breathability și Impermeability și niște cifre. 3.000/3.000 sau 5.000/5.000 sau chiar 10000/10000. Evident, cu cât valorile sunt mai mari cu atât geaca este mai bună.
    Aceste valori indică cât de multă transpirație lasă să iasă din material, de la interior la exterior, și cât de puțină apă de la zăpadă poate să intre în interior.

  • Pantalonii:

    Pantalonii de schi trebuie să fie mai largi la bază sau să aibă un fermoar. Asta ca să îți încapă clăparii sub ei. Ar fi recomandabil să aibă și ‚o fustă de zăpadă’ care se închide bine cu elastic peste clăpari.Bretelele sunt foarte utile pentru pantalonii de schi.

  • Pe scurt:

    Este de preferat ca echipamentul de schi să includă o jachetă comodă, cu glugă detașabilă, cu fermoare laterale și buzunare de aerisire, ce se pot deschide când îți este cald, pentru a evita să transpiri, cu buzunar exterior pentru ski pass și neapărat grad mare de impermeabilitate / waterproof și respirabilitate / breathable ( de la 3.000 în sus).

Echipamentul de schi de protecție & accesorii

  • Casca de schi

    Este foarte importantă pentru protecție, dar ține și de cald.
    Casca trebuie in primul rând sa fie pe mărimea capului. Contează să aibă norma europeană EN 1077. Nu ai neapărată nevoie de căciulă, mai ales dacă porți cască. Dar ai nevoie de o cagulă sau de o protecție pentru gât și față.

  • Cagulă

    Sunt multe modele, foarte utile în zilele friguroase sau atunci când ninge. Protejează fața de îngheț.

  • Ochelarii de schi

    Este recomandată o pereche de ochelari cu protecție UV și cu o lentilă reflectorizantă. Zăpada reflectă foarte multă lumină, iar ochelarii sunt foarte utili și în zilele însorite. Mai mult, te protejează de vânt, zăpadă sau gheață în cazul unei lovituri și îți feresc ochii de reflecțiile în zăpadă.
    Lentila trebuie să fie din plastic, dintr-o bucată și cât mai lată posibil, pentru o vedere periferic.
    Ochelarii sunt de preferat cu o lentilă portocalie, potrivită și pentru zilele cu soare și pe ceață sau pe ninsoare. Atenție, de asemenea, să se încadreze cât mai bine cu casca.

  • Mănușile

    Mănușile ar trebui să fie unele de schi, impermeabile și să ofere izolare termică. Sunt în regulă și cele cu un singur deget. Mănușile au nevoie de un stat protector în palme și de o rezistență ridicată la apă și zăpadă.

Pe scurt, cam ăsta ar fi ABC-ul unui echipament de schi adecvat. 

Cât despre prețuri, evident, echipamentele de schi calitative au prețuri pe măsură.
Însă puteți profita de perioada reducerilor ( Ianuarie – Martie) și puteți găsi echipamente la costuri decente.

În rest – vă mai trebuie entuziasm & plăcerea de a face sport…și gata!
Să fie o iarnă frumoasă!  

Găsiți pe Blog in Tandem și alte articole care v-ar putea interesa : 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.