Schiul nu  este doar sport, e un stil de viață

Schiul nu  este doar sport, e un stil de viață

Ema a luat pentru a doua oară lecții de schi, în ianuarie 2018, la Arena Platoș Păltiniș.

Am povestit cu detalii de ce am ales Păltiniș și despre experiența noastră de anul trecut. Așa că n-a fost deloc o surpriză că am revenit cu bucurie la Arena Platoș Păltiniș, locul unde Ema s-a împrietenit cu pârtiile, cu instructorii, cu locurile de poveste și mai ales cu schiul.

A fost o vacanță frumoasă. Utilă. Activă, dar relaxată! Cu un copil care adormea entuziasmat de ziua încheiată și nerăbdător pentru ziua ce urma. Evident, progresele nu întârzie să apară când copilul se simte bine și merge fericit și nerăbdător la cursuri.

Anul ăsta a fost mult mai relaxat pentru Ema. A doua oară pe schiuri și deja s-a văzut diferența.
L-a avut antrenor pe Coje, din echipa Arena Platoș Păltiniș. Au fost 7 copii în grupa ei și încă din ziua întâi, după o evaluare, au ieșit entuziaști pe pârtie. În prima zi cu ceva ezitări și căzături, apoi pe zi ce trecea vizibil mai încrezători și mai curajoși.

 
Recunosc, m-am uitat  zilnic cu ceva invidie la copiii care veneau cu microbuzele din Sibiu și stăteau minim 4-5 ore pe pârtie. Ce noroc să locuiască așa aproape de zona asta superbă! Ce noroc să aibă părinți care aleg să-i lase zilnic să practice schiul! Ce noroc să aibă antrenori așa pasionați!
M-am tot uitat la ei toți. La copiii care încep de pe la 3-4 ani să schieze. La grupele de copii de grădiniță, la cei un pic mai mari, cam de seama Emei, la adulții de pe pârtie, la cei trecuți de 60 de ani…toți schiau cu naturalețe și cu zâmbetul pe buze!
M-am tot uitat și am realizat că schiul nu e doar despre sport, e un mod de viață!

Am adunat aici 4 motive pentru care spun că schiul e mai mult decât un sport:

Perseverența și determinarea

I-am văzut pe toți, de la mic la mare, cum cădeau în timpul lecțiilor de schi și nu numai.
Orice schior, orice sportiv cade. Dar toți TREBUIE să se ridice și să continue!  
Asta e lecția pe care o înveți pe munte, să nu abandonezi. Să mergi mai departe, să te ridici și să continui! Doar așa devii pe zi ce trece mai bun, mai rapid, mai experimentat.

Spriritul de competiție adevărată

 I-am văzut pe cei care deja trecuseră de etapa de învățăcei. Erau atenți la mișcări, la tehnică, la timpi, se cronometrau. E un sport frumos și sănătos, e-adevărat!
Îi învață pe toți să practice mișcarea în aer liber, să se bucure de asta, să aprecieze frumusețea unei coborâri pe pârtie…dar și să își dorească să fie mai buni, mai rapizi și poate chiar câștigători în competiții.

Disciplina și spiritul independent

Schiul nu este un sport de echipă. Nici un sport simplu. Implică multă tehnică și disciplină.
Copiii învață că nimeni nu e responsabil de reușitele lor, decât ei înșiși! Nimeni nu-i poate face mai buni sau nu le poate rafina tehnica în locul lor. Schiul e despre responsabilitate și disciplină.
Asta e o altă lecție valoroasă de viață, pe care copiii o învață de la vârste fragede.
E valabil pe munte, la schi, dar și în viață. Nimeni nu poate face lucruri în locul tău.

Da, ți se poate da o mână de ajutor, dar Tu ești cel responsabil de cursa în care te-ai înscris.
TU, copilule, ești singurul responsabil! Tu trebuie să ai grijă de tine și de echipament, tu ești cel care poate să devină mai bun, tu îți poți îmbunătăți performanțele prin efort și disciplină. Astea sunt lecțiile pe care le învață copiii la schi…utile oricând în viață!  

Camaraderia e pe primul plan

Asta am văzut-o și am auzit-o de la mulți antrenori care le predau copiilor primii pași și primele reguli ale acestui sport: să ajuți. Să nu treci pe lângă un schior căzut fără să încerci să-l ajuți, dacă poți. E o regulă nescrisă cred, iar copiii sunt extrem de receptivi la asta.
Am văzut-o pe Ema căzută și am văzut schiori necunoscuți care s-au oprit să-i dea o mână de ajutor. Am văzut copii de la un club sportiv din Sibiu care dădeau o mână de ajutor oricând puteau.
Știți cum se vede asta când ești doar observator? Impresionant!
Știți cum se simte când ești căzut pe pârtie și cineva își dă o mână de ajutor?
Știți cum este când tu ești cel care ajută?

De-asta spun eu că schiul nu e doar un sport, ci e un mod de viață! Înveți să împarți muntele cu ceilalți și asta e o lecție de viață neprețuită!

Gasiti pe Blog in Tandem și alte articole care v-ar putea interesa : 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.