Lectii de viata. O profesoara din Nigeria

Lectii de viata. O profesoara din Nigeria

Lectii de viata putem sa gasim in fiecare zi. Trebuie doar sa fim atenti la ceea ce se intampla langa noi. Trebuie doar sa fim deschisi si sa vrem sa invatam cate ceva de la fiecare om de langa noi.  Oameni speciali, cu suflete mari si povesti de viata, oameni care ne inspira si de la care avem de invatat, oameni care traiesc pentru a face bine si a schimba ceva…oameni care traiesc printre noi.

Trebuie doar sa-i descoperim, sa-i ascultam, sa ‘furam’ cate ceva din experienta si povestea lor minunata si sa sa incercam, fiecare dintre noi, sa mergem mai departe cu inca o lectie invatata. Poate,incet incet, fiecare ditre noi va reusi sa schimbe ceva in bine. Poate copiii nostri vor trai intr-o lume mai buna.

Astazi o poveste insporationala despre un om de peste mari si tari, din NIGERIA. Un dascal cu har si om deosebit care s-a hotarat sa faca o schimbare, sa fie ea insasi schimbarea pe care si-o doreste in tara ei.

Da, e o poveste de departe, izvorata din mijlocul unor omaneni care traiesc in alte conditii. Dar initiativa, ambitia, ideile, implicarea, curajul, optimismul, calitatea umana sunt universale.

V-o prezint pe Monsurat Thomas, fondatoarea Scolii Bolafade din Nigeria , care in 1999 si-a propus sa fie chiar ea schimbarea.

  • In Nigeria peste 4,7 milioane de copii intre 6 si 11 ani nu sunt inscrisi la nicio scoala.
  • 30% din elevi abandoneaza scoala in primii ani.
  • Doar 54% din copii ajung la liceu.

Monsurat Thomas, fondatoarea Scolii Bolafade din Nigeria, si-a propus sa faca ceva pentru a schimba aceasta cifra.

 ‘Sunt mama. Imi iubesc copiii. Iubesc toti copiii. La inceput aveam 2-3 camere functionale si 86 de elevi. Acum avem peste 600 de elevi, avem clase de gradinita, scoala primara si gimnaziala. Ma gandesc mai departe si sper sa ajungem la peste 1000 de elevi.

Metodele mele de predare imbina muzica si comunicarea.  Copiilor le place muzica.  Incerc sa le castig inimile copiilor! Pentru asta…dansezi, le vorbesti pe limba lor, ii faci sa te simta aproape, ii intrebi lucruri, …dar niciodata intrebari plictisitoare, pentru ca nu-ti vor raspunde…doar asa reusesc sa le castig increderea.  Dar daca dimineata ne facem incalzirea impreuna, daca le dau Buna Dimineata si ii intreb Ce faceti, copii? Ce fac mamele voastre? Ce fac tatii? ..atunci atmosfera e relaxata. Sunt foarte deschisa cu elevii mei. ‘

In plus, Monsurat Thomas este deschisa si pentru a auzi critici constructive de la parinti si copii.

‘Incurajez oamenii sa ma critice. Imi plac observatiile. Din ele pot sa invat. As pot pe zi ce trece sa devin mai buna. Sunt foarte fericita cand imi vad elevii finalizandu-si studiile si absolvind liceul. Vreau sa-i vad mandri ca au invatat in scoala mea. Vreau sa ne intalnim pe strada si sa-i vad fericiti. Eu ii ajut sa-si construiasca un viitor frumos.  Oriunde ar fi, vreau sa-i stiu liberi si deschisi, sa fie curajosi, sa fie increzatori si sa indrazneasca sa puna intrebari oricui. Iar atunci cand vor avea dificultati, sa stie ca sunt aici sa-i ajut. Asta vreau sa retina!’.

 Sursa video: aici 

Alte postari pe subiectul educatie, pe Blog in Tandem:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.