Misiunea ECO: Cum putem reduce RISIPA ALIMENTARĂ

Misiunea ECO: Cum putem reduce RISIPA ALIMENTARĂ

Astăzi la Misiunea ECO ne propunem să înțelegem ce înseamnă RISIPA ALIMENTARĂ și cum  putem contribui, fiecare dintre noi, la reducerea acesteia.

Mulțumim Nestle pentru că susține Misiunea Eco, unde învățăm împreună să facem pași mici pentru a economisi resurse și să avem mai multă grijă de planeta noastră.

Știți ce înseamnă „risipa alimentară”?

Risipa alimentară înseamnă mâncarea nefolosită care este aruncată. Deseori aceste deșeuri sunt transportate la gropile de gunoi, unde resturile de mâncare se combină cu deșeurile deja existente și începe un proces lent de descompunere, care degajă metan.
Metanul este unul dintre cele mai puternice gaze cu efect de seră, ce contribuie masiv la încălzirea globală.

Cât despre România, o treime din toate produsele ajung la coşul de gunoi sau sunt irosite inutil, anual.

Ce poate face fiecare dintre noi?
Este important să învățăm să cumpărăm fix cât avem nevoie și nu mai mult! 
Este un pas important prin care putem să economisim resurse și să avem mai multă grijă de planeta noastră.

Vă amintiți că am povestim într-o altă ediție Misiunea ECO despre pașii simpli  pe care îi putem face fiecare dintre noi, acasă:

1.      Planificați un meniu săptămânal și nu gătiți mai mult decât aveți nevoie!

2.      Faceți o listă de cumpărături!

3.      Atenție la termenele de valabilitate!

4.      Învățați să organizați corect alimentele!

5.      Depozitați optim & congelați corect!

6.      Fiți creativi și folosiți resturile de mâncare pentru noi rețete!

 

Pe lângă aceste sfaturi binevenite, este foarte important ca împreună, mici și mari, să învățăm să prețuim alimentele, pentru a nu le risipi!

  1. Organizați o competiție de familie, pentru reducerea resturilor alimentare!

    Stabiliți un interval, de 4-6 săptămâni, timp în care să organizați o întrecere cu alte familii. Sigur va fi o competiție distractivă, în care se vor implica și adulții și copiii,  măsurând câte alimente se risipesc și sigur vor contribui cu toții cu idei despre cum să risipească mai puține alimente.
    Puteți stabili chiar și un obiectiv familial, cum ar fi reducerea deșeurilor totale cu un sfert, de exemplu. Dacă familia reușește ce-și propune, puteți stabili și un premiu recompensă, cum ar fi o excursie la un parc de distracții sau o cină la un restaurant preferat.

  2. Limitați gustările înainte de masă.

    Evitați gustările înainte de masă!…Seara e o pretext perfect să ciugulim în familie, când povestim despre rezumatul zilei…și-apoi să mâncăm câte o porție normală în timpul cinei, crescând șansele de a risipi mâncarea și a arunca resturi considerabile.

  1. Planificați în familie un meniu al săptămânii, în avans.

    O soluție simplă, ce ne-ajută să economisim timp, energie și bani, este să gândim, în avans, un meniu săptămânal, pentru a eficientiza consumul!
    La noi acasă a devenit un obicei să planificăm împreună meniul, așa că fiecare are ocazia să negocieze și să-și strecoare mâncărurile preferate în meniul casei!

  1. Faceți mâncarea …simplu de mâncat!

    De câte ori a trebuit să aruncați o banană doar pe jumătate consumată sau un măr cu doar 2 mușcături?
    E mult mai eficient să pregătim gustări cu fructele deja tăiate în bucăți mici, ce pot fi consumate integral. 

  1. Încercați să faceți porțiile cât mai corect!

    Copiilor micuți e bine să le pregătiți porții mici la masă și la gustare, potrivite pentru burticile lor. Altfel riscăm să se adune prea multe lucruri pe farfurie și să ajungă apoi la gunoi! 

    Cât despre copiii mai mari, ar trebui să-i încurajați să se servească singuri! E soluția perfecta pentru ca ei să învețe să-și pună porții mici, apoi să-și mai pună, dacă le este încă foame.  Doar așa copiii vor exersa cum să-și evalueze pofta de mâncare și e mai puțin probabil să lase resturi în farfurie, dat fiind că s-au decis singuri cât să-și pună!

  1. Gătiți distractiv, cu idei simple și creative!

    Ați auzit sau ați folosit aplicația Supercook până acum?
    E doar o sugestie, dar există mai multe aplicații disponibile, simpatice pentru că te învață ce poți să gătești, doar cu ingredientele pe care le aveți deja în casă sau cele pe care nu vreți să le risipiți. Aplicația recomandă rapid rețete potrivite de pe cele mai populare platforme de gătit.
    De exemplu, puteți face omlete, în care să adăugați resturi de legume, lactate ori verdețuri de prin frigider.

  2. Pregătiți gustări istețe pentru deplasările de weekend!

    Excursiile cu mașina sunt ocazia perfectă ambalați în pachetul de drum lung biscuiții pe cale să se învechească sau bananele care s-au copt mai rapid decât vă așteptați!
    La drum lung, când sunt atât de puține opțiuni la îndemână, e momentul propice să consumați alimenele pe care altfel ați fost la un pas să le aruncați!

Deși este posibil să trebuiască să faceți câteva modificări minore în rutina voastră zilnică,  pentru a reduce cantitatea de alimente risipite, cu puțină implicare și concentrare, sugestiile de mai sus sunt realizabile, așa e?  

Nu uitați: MISIUNEA ECO ESTE DESPRE FAPTE! 

1.      Începe de unde ești!

2.      Folosește tot ce ai!

3.      Fă tot ce poți!

ACUM!   Îngrijirea Pământului nu este doar o responsabilitate, este o necesitate! 
Misiunea ECO este misiunea mea, a ta, a fiecăruia dintre noi! 

UN PROIECT BLOG IN TANDEM, SUSȚINUT DE NESTLÉ ROMÂNIA.

Angajamentul companiei, pe termen lung, este de a proteja mediul înconjurător și de a preveni eliminarea deșeurilor în mari, oceane și căi navigabile.
De asemenea, Nestle a luat o serie de măsuri pentru accelerarea progresului pentru atingerea obiectivului Zero Waste pentru anul 2030.

DOAR ÎMPREUNĂ PUTEM FACE FAPTE BUNE! AVEM O SINGURĂ PLANETĂ. E RESPONSABILITATEA NOASTRĂ SĂ O PROTEJĂM!

Vă așteptăm și săptămâna viitoare, cu un nou episod din MISIUNEA ECO!

Nu uitați,  găsiți Blog in Tandem și pe:

You Tubehttps://www.youtube.com/blogintandem 
Instagram:https://www.instagram.com/blogintandem/
Facebook:https://www.facebook.com/intandem.ro/  

Alte episoade din Misiunea Eco: 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.