Sunt ochelarii virtuali periculoși pentru copii?

Sunt ochelarii virtuali periculoși pentru copii?

De curând am fost cu Ema invitate la un eveniment, unde am testat amândouă ochelarii virtuali / ochelarii VR (realitate virtuală),  într-o sală specializată – la Gateway VR Studio.

Am fost amândouă impresionate, pentru că, deși mai testaserăm și alte variante, aici am avut ocazia să o facem și în tandem ( am jucat de ex. împreună un joc de echipă, în care încercam să apărăm o cetate).

E greu să povestești experiența în cuvinte, pentru că e într-adevăr diferit și nu-ți poți imagina cât de real pare totul, odată ce ți-ai pus la ochi ochelarii virtuali.  

Mai mult, pe Ema cu greu am despărțit-o de câmpul de joacă, pentru că i-a plăcut mult să testeze diverse experiențe, toate cu ochelatii VR: a zburat și a stins incendii, a făcut scuba diving, s-a plimbat prin parcuri de distracții și s-a dat în roller coastere sau chiar a jucat roluri diverse ( de casier, vânzător etc.).
Am reușit să o iau după aproape o oră, cu promisiunea că o să revenim. Și…norocul meu că la nici două săptămâni, a fost invitată la o zi de naștere fix în același loc, la Gateway VR Studio.

Atunci una dintre mămici mi-a dat temă de lucru, să mă interesez dacă ochelarii virtuali sunt periculoși sau nu pentru copii.
Așa cum era de așteptat, copiii pot utiliza în siguranță ochelarii virtuali, însă cu moderație.

Se pare ca nu există motive de îngrijorare și că nu există dovezi reale că ochelarii VR sunt mai periculoși decât o carte sau o tabletă.  

Medicul oftalmolog Roxana Cozubaș:

Marea provocare, în ceea ce privește folosirea aparatelor VR, vine din expunerea ochilor în fața unor ecrane care transmit informații extrem de concentrate și foarte aproape de noi. Astfel, avem parte din plin de oboseala vizuală marcată. Realitatea virtuală, însa, avanseaza continuu, iar zi de zi apar noi beneficii de pe urma ei.
Deocamdata, cel mai bun sfat este să fiți atenți la avertismentele trecute pe aparate și pe ambalajele acestora, să limitati timpul petrecut în lumea virtuală și să nu uitați să vă supuneți periodic ochii unui consult oftalmologic de rutină. Totuși, realitatea virtuală și-a arătat deja aplicabilitatea în tratarea ambliopiei (ochiului leneș), așadar trebuie să fim deschiși inovațiilor în domeniu!

Așa încât vestea bună este că un copil care foloseste o pereche de ochelari virtuali este in siguranță, dar nu trebuie să ignorăm cât timp își petrec cei mici cu ochelarii VR, pprecum și să verificăm ce anume se joacă sau vizualizează, înainte de a-i lasă în lumea virtuală.

Nu uitați, găsiți BLOG IN TANDEM și pe:

➠ You Tube: https://www.youtube.com/blogintandem 
➠ Instagram: https://www.instagram.com/blogintandem/
➠ Facebook: https://www.facebook.com/intandem.ro/  

Dacă aveți timp, poate vreți să citiți pe teme similare:

There is 1 comment for this article
  1. Pingback: Sunt ochelarii virtuali periculoși pentru copii? - Comunitatea Bloggerilor din Romania

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.