Uniformele școlare ar putea deveni obligatorii din toamnă

Uniformele școlare ar putea deveni obligatorii din toamnă

Se discută iarăși, intens, despre uniformele școlare, ce ar putea deveni obligatorii, din toamnă!

E-adevărat, e un subiect care s-a tot reluat în ultimii ani și nu s-a ajuns la nicio concluzie fermă, mai ales că părerile sunt împărțite! Așa încât, reintroducerea uniformelor pentru elevi este o decizie ce aparține, în prezent, consiliilor școlare.

Mai nou, un proiect de lege propune că ținuta școlară să devină obligatorie.
Un grup de 43 de deputați și senatorii PSD, PNL și PC propun reintroducerea obligativității uniformei școlare în învățământul preuniversitar.
Astfel au depus deja un proiect de lege la Senat, ce prevede reintroducerea obligativității uniformelor. Aceștia propun ca directorul, împreună cu reprezentanții Consiliului de Administrație, să decidă modelul uniformei școlare.

Statul ar urma să plătească 350 de lei fiecărui copil, ca și suport financiar pentru uniformă. Însă Federaţia Naţională a Asociaţiilor de Părinţi susţine că banii ar fi mai utili în altă parte.

Iar de-aici, părerile sunt împărțite și diverse, între cadre didactice, părinți și elevi.
Unii-și doresc uniforme, alții nu.
Unii spun că ar scăpa de stresul alegerii hainelor zi de zi, alții că li s-ar îngrădi personalitatea.
Unii susțin că elevii ar deveni mai disciplinați, alții că n-are nicio legătură.
Unii că s-ar estompa diferențele de statut dintre copii, alții contestă această idee.
Mai mult – unii susțin că s-ar încălca drepturile elevului, pe care nu îl poți obliga sau nu-i poți îngrădi accesul în școală din cauza obiectelor vestimentare. 

Iar ideile și controversele pot continua mult și bine.
Un lucru e clar: niciodată n-o să avem unanimitate de voturi!

Cât despre cazul nostru – lucrurile sunt simple. Ema a avut ‚semi uniformă’ până în clasa a IV-a, inclusiv. Concret li se permitea accesul cu o cămașa albă și pantaloni sau fustă închise la culoare, plus un blazon al școlii. Simplu & îngrijit, n-am auzit niciun părinte care să se fi scandalizat de la acest dress-code al școlii.

Din clasa a V-a, regulile sunt un pic mai stricte, dar uniforma e relaxată: include un tricou obligatoriu ( există variante cu mânecă scurtă sau mânecă lungă) și un hanorac pentru zilele răcoroase, toate cu sigla școlii. În rest, blugi sau pantaloni închiși la culoare, interzis colanți. Atât de simplu!

Toată lumea știe regulile, majoritatea le respectă. Când se adună un număr de avertismente, riști să fii exmatriculat. Nu doar că se respectă uniforma, dar se aplică și regulamentul, iar copiii & părinții sunt conștienți din start de acest lucru.

Cum mi se pare mie, ca părinte? Foarte corect!

Atâta vreme cât școala are un regulament clar și transparent, nu e cale de mijloc sau de negociere. În plus, relaxarea pe care o ai ca părinte și probabil ca elev, știind că zilnic te îmbraci în uniformă, mi se pare foarte valoroasă.
În plus, eu personal chiar cred că așa se pot estompa anumite contraste între starea financiară a familiilor și mai cred și că școala nu e despre trenduri în modă, iar copiii au multe alte căi să-și exprime și să-și manifeste personalitatea.

Cât despre acel suport financiar propus – de 350 de lei  – cred că este rezonabil, atâta vreme cât școlile nu imun sacouri sofisticate produse la firme cu dedicație, așa cum tind să funcționeze lucrurile de multe ori!

Acum, vin și vă-ntreb pe voi – prieteni de Blog in Tandem și părinți de școlari: cum vi se pare această idee?
Sunteți pro sau contra uniformelor școlare? Ar ajuta sau mai rău ar face?
Credeți că e un subiect important în actualul context sau avem cu totul și cu totul alte priorități?

Nu uitați, găsiți BLOG IN TANDEM și pe:

➠ You Tube: https://www.youtube.com/blogintandem 
➠ Instagram: https://www.instagram.com/blogintandem/
➠ Facebook: https://www.facebook.com/intandem.ro/ 

DACĂ AVEȚI TIMP, POATE VREȚI SĂ CITIȚI ȘI:

There is 1 comment for this article

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.