V-ați întrebat copilul ce-și dorește cel mai mult?

V-ați întrebat copilul ce-și dorește cel mai mult?

…nici eu nu o întrebasem până de curând pe Ema ce-și dorește mai mult și mai mult. Știți povestea cu peștișorul de aur care poate îndeplini dorințe, da?!

V-ați întrebat vreodată copilul ce-și dorește? Dar VOI știți ce dorințe aveți? Când închideți ochii știți la ce visați? În afară de sănătate, pe care o așteptăm în orice case, evident.

Am învățat de la Ema, în timp, două lucruri foarte importante: în primul rând, că orice dorință se poate îndeplini dacă TU VREI CU ADEVĂRAT. Dar nu așa, ca un text citit din cărți. Dacă TU chiar îți dorești ceva, copil sau adult fiind, dacă faci eforturi și te străduiești, e imposibil să nu reușești. Probabil că mulți părinți știu ce spun eu aici. E insistența aia tipică copiilor, perseverența de care nici nu-și dau seama cei mici că o au…de a face orice, de a nu se lăsa, de a insista, de a te bate la cap chiar, până lucrurile se rezolvă cum vor ei!
Deci DA, perseverența funcționează!

Al doilea lucru pe care l-am învățat tot de la Ema este să am dorințe simple și cel mai important, dorințe pentru viitorul apropiat. Copiii nu-și fac planuri de durată sau de viitor. Pentru ei lucrurile trebuie să se întâmple rapid. Ei își doresc azi sau cel târziu mâine. Ema are un calendar în cameră unde-și notează lucrurile planificate deja. Asta o ajută să vizualizeze cumva cât mai are de așteptat.

 Ea, la 10 ani, nu vrea să doboare vreun record sau să schimbe lucruri în lume. Vrea lucruri simple.
Își dorește mai mult experiențe noi, iar pe mine asta mă încântă! Vrea să mergem în locuri noi, visează să călărească un cal adevărat, să ne plimbăm cu barca prin Deltă, să ajungem în Disneyland, să învețe să meargă pe role. E-adevărat, ar vrea și o bicicletă nouă, mai performantă, ar vrea să meargă la cățărări într-un parc mai mare…dorințe fel de fel.
Dar știe ce vrea. Știe să viseze. Ea, când închide ochii, știe clar să-și lase imaginația liberă.

Încercați și voi să-i întrebați pe copii ce-și doresc! Va fi un exercițiu interesant.

Încercați și voi, părinți, să vă întrebați singuri ce vă doriți. Hm…nu-i așa de simplu, vedeți?

Dacă aveți timp, poate vreți să citiți și: 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.