Ce am învățat în 2017

Ce am învățat în 2017

Am învățat multe în anii ăștia. Am uitat multe. Am râs, am plans…și tot mai vreau să învăț.

Pentru mine listele sunt terapeutice. Când îmi notez lucruri, repet parcă lecțiile învățate. Așa că asta este lista mea cu ce am învățat până acum…și am aprofundat în 2017. 
Ce am învățat în 2017 …și nu vreau să uit în 2018.

Am învățat:

 1. Să spun cât mai rar: ‘Nu am timp’ sau ‘Nu-mi ajunge timpul’.

 2. Totul ține de organizare și de priorități. E-adevărat că dacă îți dorești cu adevărat să faci ceva sau să te vezi cu cineva, îți găsești timp!

 3. Este în regulă să spun și NU. Este în regulă să refuzi. Este Ok să ai propriile tale priorități și să nu-ți propui să ajuți mereu pe toată lumea.

 4. Să-mi aloc dimineața 10 minute în care să scriu exact ce planuri am pentru ziua respectivă. Iar seara, 5 – 10 minute pentru a vedea ce a rămas nebifat din lista. Mă ajută mult organizarea!

 5. Să nu mai scriu mesaje sau mailuri la furie. Să aștept 2-3 ore sau chiar o noapte pentru a gândi limpede…ca să nu-mi pară rău după aia, de ce am scris la furie.

 6. Vorba dulce mult aduce! Întotdeauna, invariabil! Mi s-a tot demonstrat de-a lungul timpului!

 7. Să-mi recunosc greșelile. Chiar și la vârsta asta greșeala recunoscută e pe jumătate iertată.

 8. Să nu disper, să nu mă deprim și să nu uit că după muncă, vine și răsplata Toți avem suișuri și coborâșuri și pe plan personal și profesional. Totul e să ne ținem de treabă, să fim perseverenți și să nu abandonăm.

 9. Să zâmbesc mult și des. Îmi face bine mie și sigur și celor din jur!

 10. Să văd cât mai des jumătatea plină a paharului. Să caut soluțiile și să nu mă vait și să mă lamentez, pentru că nu ajută la nimic.

 11. Să fug de oamenii toxici, cei care au tot timpul ceva de cârcotit sau de comentat, cei mereu nemulțumiți și nedreptățiți. Prezența lor transmite numai energii negative. În plus, ei chiar nu se schimbă niciodată.

 12. Succesul pe orice plan, creșterea, progresul, poziția, banii….vin la pachet de cele mai multe ori cu oameni cârcotași, răi, invidioși. Treaba lor! Nu mă mai enervez, nici măcar nu mă mai minunez. Doar îi ignor și îmi văd de drumul meu.

 13. Să nu mă mai lansez în discuții aprinse și controversate! Nu vreau să conving pe nimeni cu nimic. E mai sănătos și mă enervez și mă consum mult mai puțin dacă mă retrag la timp.

 14. Să nu mă compar cu nimeni! Suntem diferiți și avem loc cu toții sub soare. Comparația nu mă ambiționează, ba din contră. Fiecare are calea lui, iar eu îmi văd de a mea.

 15. Nu datorez nimic nimănui! Nici explicații, nici timp, nici ajutor. Nimic! La fel cum nimeni nu-mi datorează mie nimic. Fac doar ceea ce cred eu că e bine. Oportuniști sunt pe toate drumurile…nu-i pot schimba, dar îi pot ignora!

 16. Să fiu deschisă să cunosc oameni noi. Oameni interesanți, creativi. Și așa am cunoscut anul ăsta niște oameni cu-adevărat speciali!

 17. Îți poți face prieteni adevărați și la vârsta asta! Am crezut ani în șir că o să rămân cu cei mai buni prieteni pe care mi i-am făcut până în 25 de ani. Dar ultimii ani mi-au demontat ideile preconcepute!

 18. Prieteniile nu pot să fie menținute peste ani decât dacă ambele părți își doresc. N-are sens să tragi de niște oameni doar pentru că vă știți de mult. N-are sens să tragi de o relație cu oameni care poate nu mai au nimic în comun cu tine…decât amintirile.

 19. Să mă înconjor de oameni pozitivi, a căror prezență îmi face plăcere. Oameni de la care am ceva de învățat, de auzit, oameni pozitivi!

 20. Să ies mai des la suc, la cafea sau la o bere cu prietenii. Să râd mult.

 21. Să fiu eu. Să n-am nimic de demonstrat. Să n-am nimic de etalat, de epatat, de iețit în evidență. Autenticitatea e cea mai sigură haină în timp!

 22. Să mănânc mai puțin, mai încet, mai calitativ. Să mă bucur de o masă tihnită. Să încerc gusturi noi și sofisticate!

 23. Să am mai mult curaj! Să încerc și lucruri noi, experiențe noi, să ies din zona mea de confort! (mai am de lucru aici…sper ca 2018 să-mi fie cu folos)

 24. Să apreciez ce am! Să mă bucur de oamenii de lângă mine! Să nu uit că putem privi stelele din curte, întinși pe o pătură și să ne simțim mai bine decât la un hotel luxos…dacă suntem cu cine trebuie.

 25. Să merg la film, la teatru, la expoziții, festivaluri. Să profit de evenimentele care se organizează în București!

 26. Să nu-mi mai planific în detaliu pașii personali și profesionali, pentru că n-aduce anul ce-aduce clipa!

 27. Să merg doar în locurile, la petrecerile sau evenimentele unde chiar îmi face plăcere sau mă ajută cu ceva ( să învăț ceva, să cunosc oameni). E prea important timpul pentru a merge în locuri sau cu oameni care nu-ți fac plăcere.

 28. Să vorbesc zilnic cu părinții mei, la telefon. Să-i aud și să mă audă. Doar atât și pentru mine și pentru ei e unul din momentele cele mai valoroase ale zilei!

 29. Familia e cea mai importantă din lume. Fără discuție!

 30. Să fac prăjitură cu vișine.

 31. Să beau zilnic, seara, un pahar cu vin roșu.

 32. Să nu mai intru pe telefon, pe mail, pe Facebook sau laptop între 19 – 22. Nu se întâmplă nimic senzațional și viața e chiar mai relaxantă fără tehnologie, măcar din când în când. (aici încă mai am de lucru…și în 2018)

 33. Să mă machez și să mă aranjez mai mult, mai des, mai frumos. Face bine și la imagine și la moral! Și parcă și zâmbetul mi-e mai relaxat în poze!

 34. Să mă îmbrac frumos chiar dacă nu e o ocazie specială. Tocurile & rujul roșu fac bine la moral!

 35. Să-mi cumpăr haine mai rar, mai puține, dar mai calitative. De preferat de la târguri de creație/ design locale.

 36. Să nu fac rău intenționat!

 37. Să fac bine dacă pot! Dacă nu, măcar rău să nu fac. Nici cu vorba, nici cu fapta.

 38. Fără orgolii inutile. Fără ego copilăresc. Nu se învârte lumea în jurul nostru. Și parcă-i prea scurtă viața asta ca să ne pierdem timpul cu supărări și oftică copilărească.

 39. Nu e totul un schimb. Nu e totul o plată. Fără răzbunări și plătit de polițe inutile. Dacă cineva mi-a făcut rău…e de-ajuns să-l scot din aria mea de interes și să-l ignor, fără să-mi fac planuri de atac și să-mi consum energia pe cineva care n-o merită.

 40. Să nu mai iau lucrurile personal. Să nu mai fac presupuneri și scenarii. Există de multe ori alte explicații, alt context și alte implicații decât se văd la prima vedere.

 41. Viața nu e doar despre muncă și bani. Nici pe departe. E despre prieteni, momente, relaxare. Am învățat să mă opresc din ritm uneori și să respir relaxată. Nu se oprește pământul, nicio problemă!

 42. Să plecăm în excursii, city breakuri și vacanțe cât mai des. Astea sunt cele mai frumoase amintiri peste ani!

 43. Să-mi tipăresc pozele pe hârtie. Îmi place să răsfoiesc albumele cu poze mai mult decât aș fi crezut!

 44. Să ascult mai multă muzică bună. Să-mi fac playlisturi pe You Tube și să le ascult când am nevoie de o pauză!

 45. Să mă bucur cât mai mult de Ema. Se schimbă atât de mult, atât de repede, încât vreau să-mi umplu mintea și sufletul cu amintiri frumoase, cu ea!

 46. Să scriu cât mai mult, când am inspirație. Să nu mai amân.

 47. Să mulțumesc când mi se face un compliment. Da, chiar am învățat să nu mă mai eschivez și să mă bucur de vorbele frumoase, atunci când le primesc.

 48. Să fac complimente atunci când simt! Să le spun celor dragi că îi apreciez. Aveam deseori rețineri în a vorbi direct și deschis și a-i spune unui om o vorbă bună, fix când simțeam. Mă fâstâceam…și încă învăț că sinceritatea e atât de bună în ziua de azi!

 49. Să fac cadouri & surprize și fără să fie o zi specială.

 50. Să mă bucur de viață. De azi. De ACUM. De normaul ăsta care uneori cred că mi se cuvine…și uit cât de frumos este, cât e de bine să fim AZI, AICI, SĂNĂTOȘI, ÎMPREUNĂ!

 

Tu? Ce ai învățat în 2017? Spune-mi un lucru, unul singur, care-ți vine prima oară în gând când te gândești la 2017!

Dacă ai timp, poate vrei să citești și: 

 

There are 4 comments for this article
 1. Raluca Loteanu at 20:48

  Mi-a placut tare mult lista ta! Eu inca am de invatat unele din lucrurile de pe lista ta si sper ca 2018 sa fie anul in care sa fac asta.
  Cand privesc in urma la 2017 cred ca lectia cea mai importanta invatata de mine este ca pentru a putea sa le ofer celor din jurul meu mai multe trebuie in primul rand sa imi ofer mie mai multe, sa ma descopar mai bine, sa traiesc mai cu sens. Si asta planuiesc sa fac in anul ce vine! 🙂
  Sa ai un an nou plin de impliniri, draga Anca! Sa ai alaturi oameni care sa te aprecieze si sa te sustina si sa te bucuri din plin de fiecare zi!

  • Blog in Tandem at 18:15

   Raluca, mulțumesc! Sper ca 2018 să mă ajute și pe mine să aprofundez lecțiile astea. M-a ajutat să le scriu și să mi le repet, aveam nevoie de asta. Să vină un super 2018, asta îți doresc și îmi doresc, cu sens, cum spui tu. Cred că asta e cel mai important! Te îmbrățișez și îți doresc să-ți fie bine, să te bucuri de fiecare și să ai și tu parte de oameni pozitivi de jur împrejur. Contează mult!

 2. DaddyCool.ro at 22:58

  În 2017 am învățat să iert, să accept oamenii așa cum sunt, să mă apreciez la adevărata mea valoare, să cred în mine orice ar fi, să fug de oameni și medii toxice. Să ai un 2018 excelent, plin de sănătate, idei frumoase și oameni minunați alături! :*

  • Blog in Tandem at 18:02

   Multumesc, Robert! Să aveți și voi un super 2018, cu energie și multe zile cu soare! Și evident, fără oameni toxici! Ceea ce-mi doresc și mie!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.