Copiii din showbiz. Merită efortul?

Copiii din showbiz. Merită efortul?

Mirajul scenei și al popularității. Câștigurile financiare. Ambele contribuie la crearea unei false imagini despre ce înseamnă un copil în showbiz!

E o imagine idilica, în mintea multor copii și părinți, ce-și proiectează doar părțile pozitive ale unei industrii atât de complicate.

Copiii actori. Apar din ce în ce mai des copii în reclame & spoturi pubicitare, în filme & seriale, copii cântăreți, la showuri TV, fetițe fotomodel sau copii vloggeri…mulți își doresc să fie în centrul atenției și să simtă gustul succesului, alții au părinți cu ambiții de a-i vedea pe scenă.  

E-adevărat, mai ales când copiii sunt mici și drăgălași, tentația părinților de a-i împinge către lumea asta e greu de stăpânit.
Am avut și noi o perioadă, de maxim un an, când avea Ema sub 10 ani și și-a dorit, iar eu am încurajat-o să meargă la castinguri și să apară în reclame. Am fost cred pe la 10 castinguri, din care a fost aleasă pentru 2 proiecte (o ședință foto și o reclamă TV).

O medie bună, realist vorbind…într-o industrie în care aparențele sunt cele care îți decid soarta.
Retrospectiv gândind, mi se pare foarte valoroasă perioada aia, tocmai pentru că Ema a înțeles, cu mintea ei de copil, iar eu am ajutat-o să descifreze experiența, pas cu pas, că nu i se potrivea drumul ăsta, total diferit de ceea ce pare din exterior, cel puțin…nu la vârsta asta, când are atâtea experiențe în față! 

Am cunoscut atunci părinți care și-au făcut un job din a-și însoți copiii la castinguri & filmări, am văzut copii care erau obosiți și stresați, din cauza proiectelor…și cel mai important, am înțeles subtilități despre care pot să povestesc acum.

Nu cred că e în regulă pentru copii să înceapă să fie pe scenă prea devreme.

Popularitatea vine la pachet cu multe minusuri, prea devreme și cred că în viață e timp pentru toate…

  1. Prea multă responsabilitare, prea devreme.

    Copilăria trebuie sa fie cea mai frumoasă perioadă din viață! Cred că trebuie să fie despre joacă, prieteni, experiențe, distracție.
    Iar copiii actori, de cele mai multe ori sunt tratați, așa cum e normal, ca niște mici adulți. Cu responsabilități și seriozitate, la pachet.  Iar eu cred că pentru copiii din reclame sau filme, totul se întâmplă prea devreme, prea rapid. Se ard etape atât de frumoase pentru un copil!
    Sunt copii ce deseori nu au șansa să experimenteze sau să se bucure de o copilărie normală. Într-un fel, li se fură o parte atât de frumoasă din viață. Suntem copii doar o dată, în viață! De-asta cred că ar trebui să le oferim copiilor noștri posibilitatea de a se bucura din plin de această perioadă din viața lor. Asta nu înseamnă că copiii-actori nu au copilării fericite. Este doar o provocare de a găsi un echilibrul corect între muncă și joc.

  2. Se muncește mult, mai mult decât s-ar bănui.

    Cu cât un copil-actor începe să aibă mai mult succes, cu atât programul poate deveni mai instabil și mai agitat. De multe ori copiii ajung să fie chiar suprasolicitați și să rateze din farmecul și bucuriile simple ale copilăriei.
    Așa se face că în industria asta sunt mulți copii ce încep să realizeze, în timp, că a lucra pe scenă nu e chiar distractiv…ci din contră! Iar povestea poate deveni și mai impresionantă atunci când părinții sunt cei care își împing copiii de la spate și nu îi lasă să renunțe, trăindu-și, prin copii, propriile vise.

  3. Copiii încep să se evalueze în funcție de reușitele sau eșecurile de la casting.

    Este un lucru pe care l-am văzut cu ochii mei. Cum să-i explici unui copil de ce nu a fost ales pentru un rol? E greu să-l faci să înțeleagă că nu el e de vină, ci că există un alt copil căruia rolul i s-a potrivit mai bine!
    Și-atunci de ce s-alegi să-ți expui copilul unor asemenea probe sau castinguri, care în timp îi pot cauza atâtea neliniști și frământări? Ca să nu mai vorbesc de copiii care ajung să-și pună singuri etichete și să se simtă sau nu valoroși, în funcție de castingurile câștigate & de like-urile și inimioarele primite…

  4. Copiii din showbiz lipsesc de la școală în timpul filmărilor.

    Actorii, de cele mai multe ori, au programe foarte încărcate și deseori imprevizibile. Nu contează dacă sunt implicați copii, adolescenți sau adulți.
    E-adevărat, uneori e obositor chiar și pentru adulți, dar ei se pot concentra pe munca lor.
    Cât despre copii, provocarea e dublă! Asta pentru că ei trebuie să profite de pauzele de filmare și să învețe & să-și facă teme. Am întâlnit și câțiva copii actori care învățau în sistem home-schooling, tocmai pentru a putea face față programului, ce le impunea multe zile de învoire de la școală.
    Mai mult, sistemul ăsta le știrbește posibilitatea de a interacționa cu alți copii, într-un mediu social tipic. Așa se face că ajung să interacționeze mai mult cu adulții, pe măsură ce trec de la un proiect la altul. Ceea ce… poate fi o experiență fascinantă, dar uneori vine la pachet și cu multe dezavantaje.

  5. Nu mai au timp pentru a-și cultiva alte pasiuni și pentru a încerca alte experiențe.

    Tot timpul liber…nu mai e liber. E ocupat de filmări, ședințe foto, vlogguri.
    Nu mai rămâne timp pentru lecții de chitară sau scrimă, nu mai rămâne timp pentru joacă sau pur și simplu timp LIBER. Greu să-ți găsești drumul, copil fiind, având într-un stil de viață care nu-ți dă șansa să experimentezi și descoperi ce ți-ar plăcea să faci.

  6. Un părinte trebuie să fie șofer & manager & gardian.

    Copiii actori pot avea experiențe extraordinare, atâta timp cât vor fi supravegheți de către echipa cu care lucrează …și de către părinți. Un părinte va trebui să i se dedice trup și suflet!
    Mulți copii nu au suficientă îndrumare și așa se face că viața lor pare să scape de sub control.

  7. Mirajul unei faime trecătoare și înșelătoare, mai ales la o vârstă fragedă.

    Scenariul e repetitiv, în cazurile de copii ce intră în lumea showbizzului:  copiii cu figuri simpatice, adorabile, ce intră prea devreme în această industrie și deseori ajung să fie măcinați de tot felul de probleme, în perioada adolescenței și se confruntă cu episoade confuze.
    Popularitatea și deseori chiar și câștigurile financiare pot părea extrem de tentante. Dar fără îndrumare și disciplină adecvate, este foarte ușor pentru un copil să piardă direcția.
    Un copil, oricât de popular ar fi, este tot un copil! Tocmai de aceea este responsabilitatea părinților să se implice activ și se gestioneze fiecare etapă, stabilind reguli, repere și rutine. Cu fermitate și maturitate, fără răsfăț excesiv, fără excepții inutile și abateri.  Poate fi dificil pentru un părinte, însă e singura soluție, iar rezultatele vor merita efortul.

Atunci când vine vorba de a fi părintele unui copil din industrie, e vorba de dedicare 100%.
Nu există garanții în această industrie, tocmai de-asta cred că părinții trebuie să analizeze cu multă înțelepciune și să nu uite să-și asculte copiii, să asculte cum se simt și ce simt!
Nu există o rețetă a echilbrului general valabilă: e Ok în a-i încuraja în această direcție, iar dacă decid că vor să se despartă de industrie, trebuie să le respectăm deciziile. Asta e cel mai important!

Nu uitați,  găsiți Blog in Tandem și pe:

 You Tube: https://www.youtube.com/blogintandem 
 Instagram: https://www.instagram.com/blogintandem/
 Facebook: https://www.facebook.com/intandem.ro/  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.