Vitrina cu Meserii prezintă Meseria de Business Analist

Vitrina cu Meserii prezintă Meseria de Business Analist

Vitrina cu Meserii prezintă astăzi o meserie despre care Ema și mulți copii de seama ei nu știu prea multe: MESERIA DE BUSINESS ANALIST în DOMENIUL IT.

Am fost în vizită la Orange, unde l-am cunoscut pe Marius Georgescu, ce ne-a povestit despre meseria de Business Analist în domeniul IT!   

Marius ne-a explicat, pe înțelesul copiilor,  despre meseria lui,  ce îmbină tehnologia cu abilitățile de comunicare și cunoștințele de business, precum într-un joc de lego!

Ce face un business analist în domeniul IT, pe înțelesul copiilor?

Business Analist-ul este persoana care asigură comunicarea eficientă între specialiștii în domeniul de business și specialiștii în domeniul IT.
Un business analist se joacă un joc de lego cu bucăți de informație. El trebuie să colecteze informații din diverse surse și să le pună cap la cap, pentru a putea oferi o soluție, așa cum în jocul de lego trebuie identificate piesele potrivite și modul în care acestea trebuie asamblate.

Cum se derulează o zi din viața profesională a unui business analist?

O zi obișnuită variază în funcție de etapa în care se află proiectul. Poate presupune petrecerea a mai mult de jumătate din timp în întâlniri, fie cu specialiști din domeniul de business, pentru clarificarea cerințelor de business, fie cu specialiști în domeniul IT, pentru definire soluții și analize de impact.
Cred că o calitate de bază a unui business analist este capacitatea de a comunica eficient atât verbal, cât și în scris și de asemenea o gândire analitică.

Studiile în domeniul IT nu sunt neapărat necesare, însă o bună cunoaștere a modului în care funcționează un sistem informatic este importantă. Cel puțin la fel de importante sunt cunoștințele în domeniul de business specific companiei.   

În această meserie, chiar și atunci cînd nu ai cunoștințe despre un anumit domeniu, oamenii se așteaptă să oferi soluții, să oferi recomandări sau îndrumare. Și cum poți să oferi toate aceste lucruri într-un domeniu pe care nu-l cunoști, dacă nu învățând?!

Folosești tehnologie în jobul tău?

Sigur, suntem înconjurați de tehnologie în ziua de astăzi, e dificil să te ferești de tehnologie!
Mediul de afaceri se bazează aproape în totalitate pe tehnologie, așa că ne folosim de tehnologie, aș putea spune chiar că în urma coliziunii dintre tehnologie și mediul de afaceri a rezultat meseria de business analist, undeva în anii 80 -90.

Crezi că meseria ta va mai exista și în viitor sau va fi înlocuită de roboți?

Cred că meseria va mai exista și în viitor, însă va fi total diferită. Se va transforma o dată cu modul în care se va transforma procesul de dezvoltare software.  
Cred că este dificil să înlocuiești meseria de business analist cu un robot, pentru că una dintre principalele atribuții ale unui business analist este să faciliteze comunicarea…și roboții, după cum știm, încă n-au reușit să depășească oamenii în abilitățile de comunicare.

Cred că meseriile din ziua de astăzi, toate,  inclusiv cea de business analist, vor evolua o dată cu inovațiile tehnologice și chiar mai mult, vor lua naștere meserii noi, la care noi, astăzi, nici măcar nu ne putem gândi, nici nu ni le putem imagina.

 

Business analist în domeniul IT.  
O meserie de la care oamenii așteaptă mereu soluții și recomandări!
 

Mulțumim, Marius & companiei Orange, că ne-ați primit la voi, în vizită de lucru !

Și așa încheiem voios VITRINA cu MESERII, sezonul 3.
Un proiect gandit de Blog in Tandem pentru voi și susținut de Orange.

Blog in Tandem pleacă în vacanță…dar vom reveni din toamnă!

NU UITAȚI, Pe noi ne găsiți PE BLOG, PE FACEBOOK ȘI PE YOU TUBE .

Nu uitați,  găsiți Blog in Tandem și pe:

 You Tube: https://www.youtube.com/blogintandem 
 Instagram: https://www.instagram.com/blogintandem/
 Facebook: https://www.facebook.com/intandem.ro/  

There is 1 comment for this article
  1. Pingback: Vitrina cu Meserii prezintă Meseria de Business Analist - Comunitatea Bloggerilor din Romania

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.