Vitrina cu Meserii prezintă Meseria de RANGER

Vitrina cu Meserii prezintă Meseria de RANGER

Vitrina cu Meserii, Sezonul 3, continuă astăzi cu o meserie mai puțin cunoscută: Meseria de RANGER!

Astăzi invitatul nostru special este Florin Stoican, ce ne prezintă Meseria de Ranger.  

Cine este Florin Stoican?

Florin Stoican este un om care face lucrurile se se-ntâmple, în domeniul ariilor protejate din România.
Florin Stoican este preşedintele Asociaţiei Kogayon. A înființat Parcul Național Buila-Vânturarița și Parcul Natural Văcărești, ambele la inițiativă cetățenească, un efort în premieră în România. Mai mult, cu ajutorul comunității formate de Florin Stoican la Buila a creat un impact economic local de 30 milioane euro, protejând în același timp valorile culturale și naturale.

Ce face un ranger? Ce pregătire are un Ranger?

Eu sunt geolog de meserie. Hai să-i zicem specialist în științele naturii! Cu ce mă ocup? Mă ocup de conservarea naturii. Ne ocupăm de protecția animalelor și florei, de conservarea biodiversității, pe limbajul nostru,  adică avem grijă de niște locuri care sunt cele mai valoroase din perspectiva patrimoniului natural.
Avem grijă de natură! De parcuri naturale, de rezervații naturale, monumente ale naturii și alte viețuitoare ale naturii care merită să fie protejate.

De exemplu aici unde suntem – la Observatorul Parcului Natural Văcărești, suntem chiar lângă Parcul Natural Văcărești, e primul parc natural urban din România și încercăm să avem grijă de el, să-l transformăm într-un loc care e deschis publicului, pe de-o parte pentru conservarea naturii, pe de altă parte pentru educația publicului și cunoașterea naturii de către ei.

Care ar fi traseul profesional, pentru cei care vor să o ia pe calea asta, să fie ca tine, să protejeze natura?

Dacă vorbim de copii, în primul rând ar trebui să le cultivăm și să le încurajăm curiozitatea față de natură, pentru că acum toți sunt destul de prinși în tehnologie și pășesc mai rar prin pădure sau pe pajiște.
La Buila Vânturarița am dezvoltat programul Ranger Junior, al parcului național, iar la Văcărești  avem un program special dedicat copiilor și anul trecut au fost peste 5.000 de copii care au participat la tururi ghidate și alte activități educative.

Este o meserie de viitor?

Da, sigur, se poate face o carieră și din conservarea naturii. La ora actuală, în România, avem 25% din teritoriu declarat arii naturale protejate.
Sunt aproape 1.000 de arii naturale protejate. Sunt 26 de parcuri naturale și naționale, care au administrații, care au oameni, sunt câteva sute de oameni angajați, de la la ranger până la director și manager de arie protejată.  

Nu te plictisești în Meseria de Ranger, nu?

Niciodată! Natura e întotdeauna o minune și tot timpul descoperi lucruri noi, afli lucruri noi , întâlnești oameni extraordinari.
…de la urma lupului lăsată pe zăpadă, până la o floare nouă pe care ai descoperit-o pentru prima dată în zona respectivă. Sunt niște satisfacții fantastice!

Cred că asta ar trebui să-i convingă pe cât mai mulți oameni, să se ducă spre activități care sprijină salvarea vieții de pe Planetă și salvarea noastră, până la urmă.

Planeta are capacitatea de a supraviețui fără noi, fără niciun fel de problemă. Dar noi, ca specie, fără planetă, n-avem nicio șansă!

Meseria de Ranger, cu Florin Stoican,  invitat la Sezonul 3 din Vitrina cu Meserii, powered by Orange.

VĂ AȘTEPTĂM PE BLOG, PE FACEBOOK ȘI PE YOU TUBE ȘI SĂPTĂMÂNA VIITOARE.

Până atunci, ne puteți scrie și voi ce alte meserii v-ar plăcea să mai prezentăm aici.
Nu uitați: fiți cu ochii pe noi, în fiecare joi! 

 

Nu uitați,  găsiți Blog in Tandem și pe:

 You Tube: https://www.youtube.com/blogintandem 
 Instagram: https://www.instagram.com/blogintandem/
 Facebook: https://www.facebook.com/intandem.ro/  

There are 2 comments for this article
  1. Pingback: Vitrina cu Meserii prezintă Meseria de RANGER - Comunitatea Bloggerilor din Romania
  2. Pingback: Vitrina cu Meserii prezintă Meseria de BALERINĂ - Comunitatea Bloggerilor din Romania

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.