Gibraltar. Panorame uimitoare și maimuțe la tot pasul

Gibraltar. Panorame uimitoare și maimuțe la tot pasul

Am ajuns în Gibraltar în vara asta, în partea de vacanță dedicată explorării.

Eu îmi doream să ajung cred că de când am învățat la geografie despre strâmtoarea Gibraltar. Iar Ema își pusese și ea pe lista de dorințe Gibraltar, de când a auzit că sunt multe maimuțe!

Scurt pe doi, încep cu ce e cel mai important:  Gibraltar e o experiență care merită!

Noi ne-am dedicat o jumătate de zi, venind cu mașina dinspre Costa del Sol și a fost de-ajuns.  Ca și sfaturi, dacă veniți cu mașina, să vă parcați în parcarea privată, dinainte de a intra în Gibraltar, pentru a evita cozile și aglomerația. Noi am ajuns pe la 10 cred și erau locuri destule…iar coada de intrare cu mașina în Gibraltar, impresionantă deja.

Orasul spaniol lipit de granita cu Gibraltarul este La Linea de la Conception, un orășel cu niște plaje lungi, deschise, care se opresc parcă în stanca Gibraltar. 

Încă un pont important, dacă vreți să urcați cu telecabina/ telefericul:

Luați-vă bilete înainte de a intra în Gibraltar, de la chioșcurile Gibraltar Info.
Prețurile sunt identice cu cele de la telacabină…doar că eviți o coadă impresionantă.

Noi așa am făcut. Ne-am luat bilete de la chioșcul Gibraltar Info, unde nu era nimeni la coadă.
Ne-am luat dus cu telecabina și întors pe jos, prin rezervație. 2 adulți + 1 copil – 60 de eur. Ca și idee, biletele pentru a coborî pe jos, prin rezervație, sunt mai scumpe decât cele pentru telecabină. Mecanismul de gândire cred că este că ți se permite să mergi la pas printr-un parc unic, a cărui întreținere costă. Ce ne-a distrat pe noi este faptul că nimeni nu te verifică, atunci când cobori, dacă ai sau nu bilete…poți coborî liniștit la pas.

În prețul biletelor este inclus transferul, cu un microbuz, dus- întors de la  intrarea în Gibraltar la telecabină. Asta înseamnă un drum de aproximativ 10 – 15 minute cu microbuzul.

 Vama:

 Vama e un punct vamal lejer, pe unde am trecut în 30 de secunde, iar vameșul s-a uitat doar să avem trei pașapoarte. Ah…se poate trece fie cu pașaportul, fie cu buletinul, încă. (câtă vreme Marea Britanie mai este în UE).

Simpatic este că, imediat după trecerea punctului de frontieră, te trezești, practic, în mijlocul pistei aeroportului din Gibraltar. Dacă vrei să ajungi în oraș, trebuie să traversezi pista pe jos. Ori de câte ori trebuie să decoleze sau să aterizeze un avion, sunt coborâte barierele, se oprește traficul de mașini sau pietonal și trebuie să aștepți până ce avionul trece.

Ce este și unde este poziționat de fapt Gibraltar?  

Gibraltar singurul teritoriu britanic…aflat pe continent, în sudul Spaniei.
Are o poziție privilegiată și este mărginit de Spania, Strâmtoarea Gibraltar, pe de o parte, dar și de Marea Mediterană și Oceanul Atlantic, pe de altă parte. Mai mult, Africa este foarte aproape, zărindu-se și ea în zare.

 De departe, se vede stânca Gibraltar, cea mai cunoscută de către turiștii care vin să viziteze acest teritoriu.

 Experiența cu telecabina

Microbuzul ne-a lăsat fix la telecabină, unde era o coadă de peste o oră, la bilete. Noi am sărit coada și am așteptat cam 15-20 de minute până am urcat, având biletele luate de la chișcul despre care am povestit.

Urcarea către  stânca Upper Rock, la aprox. 410 metri deasupra apei, durează cam 6-7 minute și este SPECTACULOASĂ!
Sus, iarăși panorame uimitoare. Și….multe maimuțe! Spre deliciul copiilor, care se bucură când le văd. Însă permanent sunt avertismente să nu le dai de mâncare, pentru că sunt destul de agresive.

Nu te strâmbi la maimuțe, nu le provoci, și nu le hranesti. Noi am asistat la câteva episoade comice de pe margine ( o maimuță care i-a smuls geanta unei doamne și a fugit cu ea, altei turiste i-a sărit o maimuță în spate, prin surprindere…). Așa că, am fost destul de precauți și ne-am protejat lucrurile cât am putut. Nu cred că e foarte haios să rămâi fără telefon sau pașport în Gibraltar.

Drumul de întoarcere, pe jos

Cred că a durat vreo oră și ceva, spre două…cu mici opriri.
Acolo sus există câteva puncte de observație, de unde se pot face poze spectaculoase, un restaurant si maimuțe la tot pasul. Pe noi ne-a impresionat Skywalk, o terasă cu podea de sticlă, de unde panorama era de vis.

În rest, numai de bine! Nu am avut timp să cutreierăm prin oraș, dat fiind că destinația noastră finală era alta. Dar, concluzia, așa cum vedeți și în clipul nostru, recomandăm călduros, în tandem GIBRALTAR, pentru părinți și copii, dacă ajungeți în sudul Spaniei.  

Nu uitați, pe noi ne găsiți și pe:

You Tube: https://www.youtube.com/blogintandem 
Instagram: https://www.instagram.com/blogintandem/
Facebook: https://www.facebook.com/intandem.ro/

 

Găsiti pe Blog in Tandem sugestii și inspirație pentru destinații de familie în lumea largă: 

There are 3 comments for this article
  1. Pingback: GARDALAND Park. Tot ce trebuie să știți - Comunitatea Bloggerilor din Romania
  2. Pingback: Cele mai renumite 15 parcuri de distracții din Europa - Comunitatea Bloggerilor din Romania
  3. Pingback: Weekend în Veliko Tarnovo, Bulgaria. Tot ce trebuie să știți! - Comunitatea Bloggerilor din Romania

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.