Teme de vacanță – beneficiu sau corvoadă?

Teme de vacanță – beneficiu sau corvoadă?

Teme de vacanță – un subiect mereu controversat! Mai ales acum, când mai avem fix o lună până când, oficial, începe școala!
Se încheie vacanța mare și ar urma ca pe 14 septembrie să fie prima zi de școală, după 6 luni de pauză școlară, timp în care copiii nu au mai mers fizic la cursuri.  

6 luni de când copiii și-au pierdut rutina școlară, ce se formează atât de greu și se pierde atât de ușor!
Cum va fi anul școlar următor? Cum se vor reacomada copiii? Ce urmări va avea perioada asta de pauză? Ar trebui sau nu să facă teme de vacanță? 

Dacă în mod normal se vorbea despre ‚involuția de vară’, ce apare în mod obișnuit atunci când copiii întrerup procesul de învățare, în timpul vacanței mari, cu sigurață acum cele 6 luni de repaos sau ritm încetinit își vor spune cuvântul.  

Ce-nseamă de fapt ‚involuția de vară’?
Se traduce prin întoarcerea elevilor la școală, după vacanța de vară, la un nivel academic mai scăzut decât la sfârșitul ultimului an școlar. Iar asta se întâmpă atunci când copiii nu folosesc sau nu practică o perioadă mai lungă abilitățile și cunoștințele acumulate școală.

ȘTIȚI CE SE ÎNTÂMPLĂ DUPĂ O LUNĂ FĂRĂ NICIUN EXERCIȚIU?

COPIII REGRESEAZĂ CAM CU 2-3 LUNI, ATÂT ÎN CEEA CE PRIVEȘTE ABILITĂȚILE DE CALCUL, CÂT ȘI CELE DE LECTURĂ.

Renunțarea la rutina din timpul anului școlar aduce mai mult rău decât bine! Așa încât progresele obținute într-un an școlar se pot nărui mai rapid decât ne dăm seama!

Important de știut care sunt consecințele repaosului din timpul vacanței de vară:

  • 2 luni și jumătate pierdere în ceea ce privește abilitățile matematice

  • 2 luni de regres în ceea ce privește lectura se pierd în timpul verii

  • 6 săptămâni de reacomodare durează în toamnă, pentru a relua materia veche și pentru a compensa pierderea antrenamentului în timpul vacanței de vară

Pe de altă parte, vestea bună este că doar 2-3 ore de exercițiu intelectual pe săptămână sunt benefice pentru a preîntâmpina acest regres.  
Așa încât haideți să-i sprijinim și să-i încurajăm pe copii să citească zilnic, măcar jumătate de oră! Să rezolve la matematică, în mod constant, măcar câteva probleme zilnic. Doar așa își pot menține mintea ageră și conectată!

Mai mult, e bine de știut este că învățarea se poate face nu doar la biroul de studiu, ci și într-un mod distractiv & eficient,  prin jocuri, tehnologie, interacțiune cu prietenii și lumea din exterior,  factori care se  pot îmbina într-un fel benefic.

Altfel, creierul se relaxează atât de tare, rutina învățatului se pierde atât de rapid, încât doar cu eforturi susținute, copilul va ajunge să recupereze din pașii făcuți înapoi.

Copiii sunt în vacanță, creierul lor însă nu trebuie să fie în repaos!

Perioada vacanțelor se traduce prin pauză, iar creierul nu mai lucrează la capacitate maximă, zi de zi, așa cum era obișnuit.
Creierul acționează exact ca un mușchi și are nevoie de exerciții regulate pentru a continua să lucreze cât mai bine. La fel cum atunci când nu mai lucrăm la sala de gimnastică timp de câteva săptămâni și apoi este nevoie de timp și efort pentru a ajunge iarăși la nivelul unde eram, exact așa se întâmplă și cu elevii.

OBIȘNUINȚA DE A LUCRA ZILNIC, CHIAR ȘI ÎN TIMPUL VACANȚELOR, CÂT DE PUȚIN, ESTE EXTREM de IMPORTANTĂ!

Doar așa copiii reușesc să-și păstreze creierul activ. Mai mult, momentul reînceperii școlii nu va mai fi atât de dificil, iar reacomodarea la eforturile susținute se va face mult mai lin.

Surse info: Oxford Learning , Oxford Learning,  Families Online UkWallace Foundation Org., BBC UK.

Nu uitați, găsiți BLOG IN TANDEM și pe:

➠ You Tube: https://www.youtube.com/blogintandem 
➠ Instagram: https://www.instagram.com/blogintandem/
➠ Facebook: https://www.facebook.com/intandem.ro/ 

DACĂ AVEȚI TIMP, POATE VREȚI SĂ CITIȚI ȘI:

 

There are 2 comments for this article

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.