“Ținutul Buzăului”, la un pas să devină Geoparc Internațional UNESCO

“Ținutul Buzăului”, la un pas să devină Geoparc Internațional UNESCO

  „Ținutul Buzăului” („Buzău Land”) se află la doar un pas de a deveni Geoparc UNESCO și recunoscut ca fiind un teritoriu cu valori naturale și culturale de importanță internațională!
Ce bucurie pe mine s
ă citesc știrea asta despre locurile unde-am crescut și-am copilărit!


Mi se incredibil că Ținutul Buzăului are șanse să devină Goeparc UNESCO, după ce asociația cu același nume a transmis, la Paris, în decembrie anul trecut, dosarul celor 18 comune care constituie Ținutul, pentru a fi evaluat de specialiștii Organizației Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură (UNESCO).

Am cutreierat hai-hui mare parte din locurile știute și mai puține știute ale Buzăului, așa că ….
mă ofer de pe-acum să fiu ambasador de suflet al zonei, chiar in tandem cu Ema, care de mică a simțit că locurile străbunicilor ei o atrag ca un magnet!  

Vulcanii noroioși, Domurile de sare, Focurile Vii, trovanții de la Ulmet, așezările rupestre și chihlimbarul roșu de la Colți – renumitele atracții turistice ale Ținutului Buzăului – urmează să fie evaluate, în cursul acestui an, prin prisma diversității geologice și culturale a zonei, precum și din perspectiva diversității geologice a teritoriului și a importanței sale globale.

Odată cu acordarea acestui titlu din partea UNESCO, Buzău Land va fi considerat un <<Parc al Pământului>>, unde patrimoniul natural și cultural va fi folosit pentru a sprijini comunitățile din zonă. Practic, Ținutul Buzăului va deveni un teritoriu de dezvoltare durabilă ale cărui valori și reușite vor fi recunoscute de UNESCO, lucru care va aduce multe beneficii, dincolo de expunerea globală”, declară Răzvan-Gabriel Popa, Director Executiv al Asociației Ținutului Buzăului și coordonatorul acestei inițiative de certificare internațională.

Ce urmează în acest proces de evaluare?

Doi specialiști internaționali din țări diferite vor petrece trei zile în Ținutul Buzăului și vor evalua teritoriul, descoperind locurile, oamenii și valorile locale, verificând nici mai mult, nici mai puțin de 101 de criterii. Pentru a obține statutul de Geoparc Global, Ținutul Buzăului trebuie să bifeze 99 dintre aceste criterii.

Care sunt beneficiile statutului de Geoparc Global UNESCO?

“Buzău Land” ar putea deveni un teritoriu recunoscut pe plan internațional, fiind promovat de UNESCO și de rețeaua Europeană și Globală a Geoparcurilor.

Mai mult, statutul de Geoparc Global ar atrage turiști și ar avea potențial pentru a convinge antreprenori să investească în turismul alternativ, în agroturism, turism cultural ori de aventură.

Odată obținut acest titlu, el va trebui menținut. La fiecare patru ani, teritoriul va fi reevaluat și revalidat de către doi specialiști internaționali, pentru a se verifica progresul în dezvoltarea comunităților.

Buzău Land ar deveni astfel un loc demn de vizitat ori de locuit, devenind astfel o bună ocazie de descoperire a zonei pentru cei care nu o cunosc, iar pentru tinerii plecați peste granițe – de a se întoarce acasă.

Despre Asociația Ținutului Buzăului

Asociația Ținutul Buzăului este o organizație neguvernamentală, care a luat naștere în urmă cu patru ani și care sprijină dorința comunităților de a se dezvolta, având la bază patrimoniul natural și cultural local. Asociația este formată din specialiști în domenii dedicate dezvoltării durabile, care activează în universități europene ori în companii de top.

Inițiativa “Ținutul Buzăului” a pornit în 2007 și a atras oameni, instituții, companii și ONG-uri care și-au manifestat sprijinul în dezvoltarea sa. Aplicația “Buzău Land” la statutul de Geoparc Global UNESCO are la bază un parteneriat între Asociația Ținutul Buzăului, Consiliul Județean Buzău și Universitatea din București (UB). Aplicația în sine a fost redactată și transmisă de Asociația Ținutul Buzăului.

Până în prezent, Asociația Ținutul Buzăului s-a ocupat de atragerea fondurilor necesare dezvoltării proiectului, susținând o parte a bugetului din surse proprii: sponsorizări, donații, granturi și activitate economică directă. Asociația gestionează atât proiectele din teren, cât și partea de promovare națională și internațională a teritoriului.

 Canale de comunicare dedicate proiectului:

Dacă vreți să mai descoperiți destinații hai hui din Ținutul Buzăului: 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.