Tratează-ți copilul ca pe un prieten

Tratează-ți copilul ca pe un prieten

 Zilele trecute am fost invitată la conferința ’’Atașamentul Părinte – Copil, baza relațiilor sănătoase’’, organizată de Leagănul Vieții, Centru de Educație Prenatală.

 A fost o conferință maraton, cu mai mult de 12 ore, în două zile, în care am descoperit-o pe d-na Profesor Univ. Dr. Ana Muntean, autor a peste 10 cărți și publicații de specialitate, cercetător, psiholog pentru copii. D-na Ana Muntean este una dintre cele mai importante figuri în domeniul Atașamentului părinte-copil la nivel european și printre puținii experți în acest domeniu din România.

Am plecat de acolo cu multe lucruri confirmate, cu multe informații noi, cu multe revelații și nerăbdătoare să povestesc în timp și aici, pe blog, cât mai multe informații dinc ele auzite.
Am fost norocoasă să vorbesc câteva minute cu invitata specială despre relațiile între părinți și copii ajunși la vârsta preadolescenței.

Cum putem avea relații echilibrate?
Cum putem să trecem lin și natural prin aceste perioade dificile și care ar fi sfaturile pentru a păstra relația de atașament construită în copilărie?

‘La vârsta adolescenței, părintele trebuie să știe să facă un pas mai în spate.
În sensul că trebuie să inițieze DIALOGURI cu copilul, în legătură cu orice problem, în care părintele își spune părerea, fără să și-o impună. În același timp, să stârnească copilul să-și exprime părerea.
Asta înseamnă să îți păstrezi relația de PRIETENIE cu copilul și în perioada asta foarte dificilă, provocatoare, a adolescenței. Ăsta e garantul că vei reuși să-l controlezi.

Nu impundându-i restricții, ci dialogând în continuu cu el, despre orice. Chiar și despre lucruri despre care te simți poate cam jenat, ca părinte, să vorbești,  TREBUIE SĂ ÎNVEȚI SĂ VORBEȘTI CU COPILUL.
Ăsta este punctul cel mai important și vulnerabil și dificil în adolescența copilului.

În adolescență, dacă vorbesc din perspectiva teoriei atașamentului, copilul se atașează de prieteni. Iar prietenii sunt la fel de importanți ca părinții. În această situație, niciodată părintele nu-i voie să intre în rivalitate sau să fie gelos.  E foarte ușor să salvezi relația cu copilul și la vârsta adolescenței, dacă știi însă să îți modifici modul în care interacționezi cu copilul.

Pentru că ai în fața ta un individ care gândește la fel de bine ca și tine! Singurul lucru ce-i lipsește e experiența! La vârsta adolescenței trebuie tratat ca un egal, ca un PRIETEN. La un prieten ții, îl apreciezi, îl respecți, știi că te poți baza pe el, cum știe că se poate baza pe tine. Părinții trebuie să salveze relația de prietenie!’’.

Despre Ana Muntean:

Autoarea a peste 10 carti de specialitate printre care se numara : Psihologia dezvoltarii umane, Violență, traumă, reziliență Adopția și atașamentul copiilor separați de părinții biologici si co-autor la peste 83 de articole de specialitate apărute în țară și străinătate.
Ana Muntean este detinatoarea unui Instrument de evaluare a atasamentului la adulti, cu care a fost formata de catre autoare (Antonia Bifulco), la Londra, Attachment Style Interview (ASI).
De asemenea specializarea in evaluarea atasamentului cuprinde si aceste doua instrumente ( cu care s-a format, cu autorii lor, la New York) : Atasamentul la tineri (FFI) si Comportamentul parental in relatia cu copilul (PDI). 

Dacă aveți timp, poate vreți să citiți pe teme similare:

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.