Feriți-vă să deveniți un părinte elicopter

Feriți-vă să deveniți un părinte elicopter

 Știți ce este „părintele elicopter“? E un termen internațional apărut în anii în anii 2000.  Cât despre părintele în cauză…este peste tot în jur și n-aveți cum să nu-l cunoașteți, sunt sigură! 

Cunoașteți părintele exagerat de protector cu propriul copil, nu-i așa?

Este părintele care vrea să știe tot, să facă el cum e mai bine pentru copil, să ia el deciziile, să-i spună el copilului ce și cum trebuie să aleagă.

Părintele elicopter controlează excesiv copilul.
Este cel care caută permanent pe internet soluții și sfaturi “mai bune” de a crește copiii, cel care monitorizează fiecare mișcare a copilului  și acordă o atenție exagerată rezultatelor de la școală.

Părintele elicopter este exagerat de concentrat pe copil.
Îl știți cu siguranță, este părintele aflat mereu în umbra copilului: îi face temele și proiectele pentru școală, îi alege prietenii și îi decide locul în relații, face în locul copilului activități pe care copilul este capabil să le facă singur și ia decizii în locul lui.

Părintele elicopter își însoțește copilul peste tot și își asumă responsabilitatea, succesul, vina și eșecul în locul copilului, furându-i experiențele de viață și șansa de a învăța.
Mai mult, ia deciziile importante în locul copilului, negociază în locul copilului conflictele pe care acesta le are, îl protejează împotriva oricărei experiențe sau persoane ce l-ar putea prejudicia și atinge foarte puțin. 

„Părintele-elicopter“ este cel care survolează toate aspectele vieţii copilului, pentru a-l controla în cele mai mici amănunte.

E-adevărat, acești părinţi manifestă afecţiune și sprijin, dar aceste aspecte pozitive nu sunt suficiente pentru a contracara efectul negativ al supra-implicării lor în viaţa copiilor.
Dr. Elaine Heffner, psihoterapeut și specialist în educaţie informală, vorbeşte despre așteptările care iau naștere din ambiţiile ratate ale părinţilor. Dr. Heffner îi soma pe părinţii-elicopter să își înfrunte ambiţiile și să le analizeze în mod realist, să nu uite că, deși le seamănă fizic, copiii sunt fiinţe independente, care au propriile personalităţi și vieţi de creionat.

Articolele, studiile, cercetările în ceea ce privește acest tip de părinte sunt atât de multe, încât la o simplă căutare pe Google veți găsi tot felul de resurse.
Este unanimitae însă în ceea ce privește acest sfat: NU FACEȚI LUCRURILE PE CARE COPILUL LE POATE FACE SINGUR!  

Noi, părinții, trebuie să-i pregătim să se descurce fără noi, să poată să ia singuri decizii!
Tocmai de-asta atenția exagerată ajunge să sufoce copilul și îi răpește posibilitatea de a acționa independent.

Așa mi-am amintit de unul dintre cele mai bune sfaturi de parenting:
“Cum să începi educația copilului. Regula numărul 1: lasă-l să se descurce singur. Regula numărul 2: lasă-l să se descurce singur. Regula numărul 3: lasă-l să se descurce singur. Asta e singura regulă, pentru început.”
–  D.H. Lawrence

Nu uitați, găsiți BLOG IN TANDEM și pe:

➠ You Tube: https://www.youtube.com/blogintandem 
➠ Instagram: https://www.instagram.com/blogintandem/
➠ Facebook: https://www.facebook.com/intandem.ro/ 

DACĂ AVEȚI TIMP, POATE VREȚI SĂ CITIȚI ȘI:

There is 1 comment for this article
  1. Pingback: Feriți-vă să deveniți un părinte elicopter - Comunitatea Bloggerilor din Romania

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.