Misiunea ECO:  Despre DEȘERTIFICARE și de ce e important să ne protejăm pădurile

Misiunea ECO: Despre DEȘERTIFICARE și de ce e important să ne protejăm pădurile

Astăzi la Misiunea ECO un subiect despre care se învață la școală, dar despre care sunt atât de multe de spus, încât permanent trebuie să fim informați: DEȘERTFICAREA – cauze & cum afectează Pământul!

Ce este deșertificarea?

DEȘERTIFICAREA  înseamnă că solul își pierde proprietățile sau se degradează din cauza fenomenelor naturale sau din cauza activităților oamenilor.

 
Mai simplu spus, pământul devine asemănător zonelor din deșert, nu mai este fertil și nu mai poate să-și îndeplinească rolul principal – de susținere a vieții! Nisipul ia locul culturilor, iar deşertul se extinde, exact ce se întâmplă și cu deşertul din sudul ţării ce se extinde spre Bucureşti.
În lume, din păcate, mai mult de 70% din suprafata uscatului este afectată de deșertificare!


Cauzele DEȘERTIFICĂRII

Pe de o parte, sunt cauze naturale, imposibil de controlat de către om, ce apar mai ales în zonele unde e secetă și plouă rar, iar climatul e arid, dar sunt și cauze ce depind de noi, oamenii.

Dintre cauzele cele mai importante ce determină deșertificarea sunt:

  • Defrişările și despăduririle masive.
    Defrișările se fac deseori acolo unde oamenii taie copacii pentru a face de exemplu cariere, drumuri sau alte construcții și infrastructuri. Din păcate, deseori se taie necontrolat pădurile și copacii, ce susțin solul fertil.
  • Incendiile forestiere.
    Am auzit cu toții de incendiile cauzate fie de oameni care dau foc resturilor vegetale și apoi focul scapă de sub control, sau chiar incendiile ce apar din cauze naturale.
  • Încălzirea globală și scăderea precipitațiilor generate de schimbările climatice.

Ce se-ntâmplă atunci când apare deșertificarea?

Dacă pământul nu mai e fertil…asta înseamnă că nu-și mai poate îndeplini un rol important – acela de a contribui la producerea hranei! Așa încât, multe țări nu-și mai pot hrăni populațiile.
Conform unui studiu ONU, în fiecare zi, aproape 33.000 de oameni mor de foame.
Mai mult  această pierdere a terenului productiv nu ne afectează doar pe noi, oamenii, ci și biodiversitatea.

În plus, scăderea calității aerului este o altă consecință gravă!

Ce state din Europa sunt afectate de deșertificare?

 Deșertificarea afectează un sfert dintre statele membre ale UE.
Spania, Portugalia, Italia, Grecia, Cipru, Bulgaria şi România – sunt ţările cele mai grav afectate de deşertificare, din cauza creşterii temperaturilor și a faptului că avem mai multe secete şi precipitaţiile mai reduse.

Cum se poate opri deșertificarea?

 Vestea bună estă că dacă reușim să oprim activitățile umane ce duc la deşertificare, zonele afectate îşi pot reveni.  Depinde de fiecare dintre noi să ne implicăm. Ce putem face?  

  • Să plantăm perdele forestiere, cu specii rezistente la secetă, precum și împădurirea și regenerarea speciilor de arbori și a arbuștilor.
  • Să învățăm să folosim apa cât mai responsabil și mai eficient, prin reutilizarea apei tratate, dar și prin depozitarea apei de ploaie, de exemplu, pentru a avea soluții în perioadele lungi de secetă, dar și pentru dezvoltarea sistemelor de irigații .
  • Să diminuăm poluarea.

E esențial să avem grijă de păduri!

 De ce? Pentru că ele ne oferă aer curat, apă curată, stocarea naturală a dioxidului de carbon, lemn, hrană și alte produse. Pădurile găzduiesc numeroase specii de plante & animale.

  • Pădurile contribuie la reglarea climei pe planeta noastră
  • Pădurile ne oferă apă curată și contribuie la purificarea aerului pe care îl respirăm.
  • Sunt importante pentru conservarea și protejarea biodiversității, dat fiind că o multe specii trăiesc în păduri și depind de acestea.

Cel mai important lucru de reținut este ca imediat după tăierile de copaci (pentru a se folosi lemnul), să se facă și replantarea!

 Vă amintiți că vorbeam într-un alt episod din Misiunea Eco cât de important este să plantezi un copac?

 Un singur copac tânăr poate absorbi până la 5 kilograme de CO2, pe an? Fiecare copac. Singur. Într-un an. Și vorbim doar despre un copac neajuns la maturitate!
Odată ce ajunge la aproximativ 10 ani, acesta se află în stadiul său cel mai productiv de stocare a carbonului și poate absorbi 21 kilograme de CO2 pe an. Copacii elimină, de asemenea, toate celelalte tipuri de impurități din aer, inclusiv dioxid de sulf, oxizi de azot și particule mici.

Așa că…propune-ți să plantezi măcar un copac! Mai ales că în prezent, suprafața României este împădurită într-un procent de aproximativ 30%, conform datelor de la Romsilva, ceea ce o plasează sub media țărilor din Uniunea Europeană – 43%.

Nu uita: MISIUNEA ECO ESTE DESPRE FAPTE! 

1.      Începe de unde ești!

2.      Folosește tot ce ai!

3.      Fă tot ce poți!

Îngrijirea Pământului nu este doar o responsabilitate, este o necesitate!  Misiunea ECO este misiunea mea, a ta, a fiecăruia dintre noi! 

 UN PROIECT BLOG IN TANDEM, SUSȚINUT DE Nestlé România.

Nestlé ia măsuri pentru a-și reduce emisiile la jumătate până în 2030 și pentru a atinge emisii nete zero până în 2050 – chiar și pe măsură ce compania se dezvoltă.

De asemenea, Nestlé a plantat 55.000 de puieți de salcâm și molid până acum în România, care vor neutraliza în total peste 10 mii de tone de dioxid de carbon până în 2050.
Puieții de salcâm au fost aleși special atât pentru a răspunde necesităților solului din zonele vizate, care au nevoie de remediere vegetativă, dar și pentru sprijinirea activității melifere din zonă, apicultorii putându-și dezvolta afacerile cu circa 80 de familii de albine care vor produce pentru comunitatea locală peste 35 de tone de miere până în 2050.La nivel global, compania va planta 20 de milioane de puieți anual în următorii 10 ani.

Așa încât, împreună putem face fapte bune! Avem o singură PLANETĂ. E responsabilitatea noastră să o protejăm!

Vă așteptăm și săptămâna viitoare, cu un nou episod din MISIUNEA ECO!

Surse: EEA.Europa

Alte episoade din Misiunea Eco: 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.